Ogród Biedronki 641 2013r.
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Biedronki 641 2013r.
Alu,dobrze,ze do ciebie zajrzałam,bo czytam,że nasiona kleome trzeba teraz wysiać?Miałam je w tym roku pierwszy raz ,siałąm w domu chyba w marcu,bardzo długo wschodziły,ale wzeszły.Wolałabym bez problemu zrobic to nadziałce,bo w domu za duzo miejsca begonie zajmują i chyba zaraz pójde gdzieś rzucę te nasiona na rabacie.
O dobrze jeszcze jedno pouczenie ,zaraz posieję i to prawda że te co same się posiały to były ładniejsze dzięki . A nasiona trojeści wysiać wiosną do kuwetek czy bezpośrednio do gruntu ???????? 

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Alu myślisz,że kleoma posadzona w sierpniu Ci przeżyje? Przecież jest b.wrażliwa na mróz.
Mogę zapytać czemu tak szybko zamknełaś swój wątek?
Małgosiu już posiałaś? Tylko nie poruszaj ziemi na wiosnę.
Marysiu ja nasiona trojeści wysiewałam wczesną wiosną do skrzynek.
/
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Witaj Alu
Żurawki bardzo ładne
Ja już też posiałam Twoje kleome,,,mam nadzieję,że na wiosnę pięknie mi wzejdą i będę się cieszyć po raz pierwszy nimi

Żurawki bardzo ładne

Ja już też posiałam Twoje kleome,,,mam nadzieję,że na wiosnę pięknie mi wzejdą i będę się cieszyć po raz pierwszy nimi

Czy możesz zdradzić tajemnicę wysiewu jesienią,co wysiewasz i czy wysiewasz do gruntu.Biedronka641 Jeszcze coś wysieje z nasion, co wymaga przemrożenia
- Biedronka641

Aniu-anabuko1 też mam taką nadzieję,że Ci nasionka wzejdą i pokażesz w lecie swoje okazy.
Karolu nie mam żadnych tajemnic odnośnie wysiewu nasion. Nie jestem z zawodu ogrodnikiem,ale nasionka lubię wysiewać i eksperymentować metodą prób i błędów.
Wiem z doświadczenia,że wszystkie byliny,tóre dają samosiewy wymagają przemrożenia nasion. z moich obserwacji wynika,że nasiona prawie wszystkich bylin lubią być poddane stratyfikacji. Jeśli się mylę to z góry przepraszam.
Ja oprócz kleomy wysiałam dyptamy[ różowy i biały] do gruntu.
Zaś do skrzynek ,które zostawię na zimę na polu wysiałam miecznicę, ciemierniki, akant, bellamkandę, goryczki.
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Ja wysiewam jesienią: miłek wiosenny,zawilec narcyzowy,pierwiosnek gold lace,piaskowiec górski,dzwonek chamissonis,czosnek narcyzowy,goryczka szorstka,lewizja.
Wysiewam do pojemników z ziemią do kaktusów,przysypuję lekko żwirkiem,przykrywam szybką,ustawiam pod krzakiem i okrywam troszkę gałązkami.
Wysiewam do pojemników z ziemią do kaktusów,przysypuję lekko żwirkiem,przykrywam szybką,ustawiam pod krzakiem i okrywam troszkę gałązkami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Dziękuję za poradę i wtym roku wezmę się za wysiewy eksperymantalne, tak to wszystko stało na parapetach no i był konflikt małżeński.
- Biedronka641
JANKU witam nowego gościa.Jest mi bardzo miło,że do mnie zawitałeś.
Zaglądam do Ciebie dość często, ale widzę,że u Ciebie same rarytaski wśród kwiatów i odwiedzają Cię osoby prawie wszystkie kolekcjonerskie.
za to co posiadasz.
Miłki z tego co się orientuję to należy wysiewać nasiona zaraz po zbiorze. Tak też uczyniłam.
Niestety nie wypowiem się odnośnie innych nasion , bo ich nie mam i nie wysiewam.
Karolu u mnie też brakowało mi parapetów na wysiewy,tym bardziej,że sama wyhodowuję pomidory, paprykę, selery, pory. Dlatego co można wysiewam jesienią.
Zaglądam do Ciebie dość często, ale widzę,że u Ciebie same rarytaski wśród kwiatów i odwiedzają Cię osoby prawie wszystkie kolekcjonerskie.

Miłki z tego co się orientuję to należy wysiewać nasiona zaraz po zbiorze. Tak też uczyniłam.
Niestety nie wypowiem się odnośnie innych nasion , bo ich nie mam i nie wysiewam.
Karolu u mnie też brakowało mi parapetów na wysiewy,tym bardziej,że sama wyhodowuję pomidory, paprykę, selery, pory. Dlatego co można wysiewam jesienią.
- Biedronka641
Marysiu nie ma za co. Po to jest forum,aby dzielić się doświadczeniem. Oby tylko było pomocne i owocne.
Jak chcesz szybko wyhodować belamkandę to zasiej je w doniczkę i jak najbliżej kaloryfera,ja to nawet włożyłem małą doniczkę między kaloryfer a sciąnę wschodziły jak szalone.Zaś do skrzynek ,które zostawię na zimę na polu wysiałam miecznicę, ciemierniki, akant, bellamkandę, goryczki.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Alu właśnie przejrzałam cały Twój wątek masz sporo ciekawych kolekcjonerskich roślin . Bardzo podobają mi się rabaty i ich nazwy są na nich fajnie nasadzone rośliny . Też mam takie które mają swoje nazwy choć nie tyle co Ty .
Co do lewizji to nie mogę ich utrzymać u siebie nawet jak okrywam na zimę szybką to i tak wiosna słabo rosną . Raz zrobiłam eksperyment i wsadziłam do bardzo małej doniczki która stała pod dachem i tam leizji bardzo pasowało miała bardzo sucho ...często zapominałam podlać
A te Twoje płożące przy podjeździe to powalaja na kolana super to wygląda ,
Musisz mieć spory ogród skoro masz takie rosliny na które ja niestety nie moge sobie pozwolić choć są bardzo ładne ...za mało miejsca .
Zainteresowały mnie Twoje wysiewy czy masz już jakieś osiągnięcia chodzi mi o miłka i prymulki .
Co do lewizji to nie mogę ich utrzymać u siebie nawet jak okrywam na zimę szybką to i tak wiosna słabo rosną . Raz zrobiłam eksperyment i wsadziłam do bardzo małej doniczki która stała pod dachem i tam leizji bardzo pasowało miała bardzo sucho ...często zapominałam podlać

A te Twoje płożące przy podjeździe to powalaja na kolana super to wygląda ,
Musisz mieć spory ogród skoro masz takie rosliny na które ja niestety nie moge sobie pozwolić choć są bardzo ładne ...za mało miejsca .
Zainteresowały mnie Twoje wysiewy czy masz już jakieś osiągnięcia chodzi mi o miłka i prymulki .
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Alu jeszcze nie miałam cleome jeżeli jest wrażliwe to może je wezmę do domu i przechowam do wiosny.
Nowy wątek otworzę wiosną
Nowy wątek otworzę wiosną
Pozdrawiam Alicja
- Biedronka641

Piszę odpowiedzi po raz kolejny. Mam od tygodnia problem z internetem i telefonem . Opiszę się a tu nagle mnie rozłącza i wszysko znika.
Spróbuję odpowiedzić.
Karolu bellamkandy już nie mam potrzeby wysiewać ,bo mam jej dość w różnych miejscach w ogrodzie.
Nasion też pozbierałam sporo. Uważam,że nie ma potrzeby jej wysiewać w domu, bo doskonale wschodzi wysiana w ogrodzie na jesień.
ewastyl witam Cie bardzo serdecznie w moim skromnym ogrodzie i zapraszam na wiosnę, bo mam co jeszcze pokazać, ale załozym wątek bez wiosny.
Z lewizjami nie mam problemu, bo choć rosną na rabatach, a nie na skalniaku to kwitną i nie wypadają.
Tak to prawda mam dużo miejsca do nasadzen, bo ogród nie mały. Mogę tylko narzekać na brak sił i czasu.
Jeśli chodzi o wysiewy ,to bardzo lubię eksperymentować. Wiele roślin duplikatów mam z własnych wysiewów.
Nie mam doświadczenia odnośnie prymul, bo nigdy ich nie wysiewałam,ala miłki próbowałam i są już rezultaty.
Alu kleoma jest jednoroczną rośliną i nie uważam, by Ci przezimowała. Jeśli się mylę to tylko Ci pogratuluję.