W stronę słońca -

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W stronę słońca -

Post »

Marysiu na razie brak materiału na wianuszek mokre wszystko takie ;:222 Na razie nie kwitną ale troszki w szoku byłam jak je zobaczyłam że takie urosły.Teraz się ochłodziło to może nie będą tak rosły jak na drożdzach ;:173 . Dobry pomysł na przechowywanie kłączy w wiórach będą w takiej pierzynce,tylko teraz wszystko takie mokre pasowało by je porządnie wysuszyć!
Wióry są z drzewa liściastego,będę mieć jeszcze z jesiona jak dojdzie do wycięcia...
Tule gorąco ;:168
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Reniu ;:196
U mnie też startują krokusy ..ale są w mniejszej fazie więc je ziemią jeszcze przysypałam...co do wiór to możesz śmiało sypać na kompostownik..do obsypywania na zimę świeżych się za bardzo nie stosuje lepiej jakby poleżały do następnego roku..Ja mieszam wióra z ziemią i obsypuję co się da..ale dopiero jak ziemia lekko przymarznie..:)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aż muszę zobaczyć do swoich krokusów ;:219 ,ale któż mógł przypuszczać pogodę po kilkanaście stopni na koniec i początek listopada ;:108
Brateczek ładniutki ma kolorek,,a ja motylki jeszcze podziwiam na marcinkach :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Reniu trociny możesz wykorzystać do okrycia roślin, na to delikatna warstwa ziemi, aby wiatr nie rozwiał ich. Można dać tez na kompost, super się rozkładają.
U mnie też deszcz pada, w lecie tak bardzo był potrzebny, a teraz trochę przeszkadza ;:306
Krokusy ruszyły, nieprawdopodobne, może to są szafirki?
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A u mnie miało padać a jest piękna pogoda.
Reniuś ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zdjęcie motyla ;:333
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Witam Was kochane ;:196
Deszczowo u Mnie ;:222 i wiaterek jest - jesienna pogoda na całego!
Kochane chyba się pomyliłam ;:129 to nie krokusy a szafirki,jedne obok drugich sadziłam z stąd mój błąd.Dzisiaj dopiero sobie przypomniałam że na odwrót je sadziłam ;:171 chociaż krokusy też się pojawiają na razie koło 1 cm je widać. Jak będą mówić o przymrozkach to przykryje je warstwą liści zawsze to coś pomorze i nie przemarzną ...

Reniu dobrze zastosuje się do Twoich rad,troszki na kompostownik dam ;:108 a do obsypania w sam raz by się nadawały ;:173
Aniu niby w pogodzie mówili że ma być jeszcze ładnie ale ... po tych wczesnych przymrozkach to każdy się wystraszył że zima lada chwila a tu wiosna nam się jesienią zrobiła na całego ;:190
Dorotko dam właśnie troszkę na kompost nawet teraz wpadła mi do głowy pewna myśl ;:87
do worków wrzucę trochę trocin na to liście ze sadu znów trociny i liście troszki wody ;:173 pokąbinuje haahaa ;:306
Szafirki,szafirki mój błąd ;:131
Alu u Mnie pada :|
Aguś dziękuję ;:171
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Witaj Reniu Twoje szafirki już wypuściły listeczki to nie dobrze, bo jak przyjdą mrozy to zmarzną i na wiosnę nie zakwitną. :( Szafirki najlepiej sadzić pod koniec października bo one takie gudłaje są ze jak jesień jest ciepła to wypuszczą listeczki :roll:
Moje szafirki sadzone były 20 października i nie wypuściły jeszcze listeczków widać na Mazowszu chłodniej chyba jest
Bratek, jaki piękniutki Ci kwitnie :D
Przepiękny Motylek się wygrzewa w promyczkach jesiennego ;:3 ;:173
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Reniu dobrze kombinujesz ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
kanapl
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 19:55

Post »

Paulii pisze:szafirki już wypuściły listeczki to nie dobrze, bo jak przyjdą mrozy to zmarzną
Może listki im zmarzną....ale na wiosnę kwiaty będą miały. Ja swoich szafirków nie wykopuję i tez w tej chwili ,mają takie liście duże ....Ale to w kwitnieniu im nie przeszkadza....Ja wczesną wiosną jeszcze przed kwitnieniem obcinam te liście i puszczają nowe.... :wink:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Reniu, przeczytałam u Ciebie kilka dni temu, że cebulki Ci już wykiełkowały. Poszłam więc zobaczyć jak tam u mnie....no i też wyszły szafirki, chyba narcyzy albo iryski (nie pamietam co tam wsadzałam) i hiacynty ;:223 Zamierzam przykryć gałązkami i niech się dzieje wola nieba ;:131
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niektóre odmiany szafirków wypuszczają liście jesienią i jest to u nich naturalne - nie ma się co martwić :) Wiosną przed kwitnieniem brzydkie liście można skrócić.
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Witam Was kochane ;:196
Dzisiaj chociaż nie pada więc troszki podziałałam w ogródku,kompost wywiozłam,okryłam niektóre roślinki liśćmi. Zaczełam podwiązywać bukszpany ;:188 Ja w tą one w tamtą! Cośik jest ale jak teraz na to patrzę to śmiać mi się chce jakie dzieło wygląda,aaa już poprawiać nie będę ! ;:173
Na wiosnę muszę je jakoś uformować troszki się boję żeby mi jakiś strach nie wyszedł ;:306 ale jeden to i tak straszy po ostatniej zimie śnieg gałązki mu jakoś poniszczył na czubku a dolne za bardzo opadły niby go trochi podciołam ( zabardzo nie miałam pomysłu,a potem tak wyszło że już za pózno ) ale na wiosnę zrobię z niego kulkę ;:108 a z drugiego myślę zrobić stożek - to dopiero będzie dzieło jak wyjdzie haahaa ;:306 ;:306

Paulinko za wcześnie je posadziłam ale nie przewidziałam że jeszcze taka piękna pogoda będzie tak cieplutko.
Dorotko zobaczymy co z tego wyjdzie ;:306
Może listki im zmarzną....ale na wiosnę kwiaty będą miały. Ja swoich szafirków nie wykopuję i tez w tej chwili ,mają takie liście duże ....Ale to w kwitnieniu im nie przeszkadza....Ja wczesną wiosną jeszcze przed kwitnieniem obcinam te liście i puszczają nowe.... :wink:
Ohhh...już mi ulżyło bo myślałam że mi całkiem padną,pierwszy raz mam szafirki w ogrodzie.
dobrze to jak na wiosnę będą mieć zmarznięte listki to je obetne ;:108 a spróbuje je przykryć małą warstwą liści ;:173
Iwonko u Mnie jeszcze nie śmiało krokusy się pojawiają reszta na szczęście jeszcze śpi. Przykryje je malutką warstwą liści. Co już będzie nic nie poradzimy ;:173
Basiu może moje do takich należą nie wiem ;:218 pierwszy raz w ogrodzie mam szafirki,przez to tak panikuje a tu niepotrzebnie ;:131 ...
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Reniu ja tez bym chętnie poszła do ogrodu ale u mnie pada i jest zimno ;:174 więc zrobiłam dżem z dyni
pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Renatko mijam się z Tobą w innych wątkach chyba nic nie stoi na przeszkodzie żebym była też w Twoim ,bardzo miło u Ciebie ,w wolnej chwili zwiedzę Twój ogród :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”