Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Teresko, wielkie dzięki 8-) Callicarpa nie traci swej urody tylko dlatego, że nie ma przymrozków.
U mnie też psianka słodkogórz czasem się wysieje ale nie jest ekspansywna. Nawet ostatnio przesadziłem jedną siewkę w inne miejsce.
Niestety turzyca Morovii jest zimozielona i u mnie też jest taki zdechlaczek z roku na rok słabszy. Kolejnej zimy może nie przeżyć.
Może masz inną odmianę truskawki ozdobnej? 'Lipstic' kwitnie przez cały rok. Puszcza te swoje rozłogi na wszystkie strony i planuję ją ujarzmić w przyszłym roku.

Aniu, masz już teraz ciekawe trawy, zwłaszcza turzyca 'Praire Fire' - moja ulbiona! Miskanty chińskie nie rozłażą się więc może wśród nich coś znajdziesz dla siebie? Podobnie turzyce Graya i palmowa. Są niższe od miskantów, ok. 1m ale też robią ładne tło dla bylin i każda z nich ma coś ciekawego.

Mariolka, jak znam nazwę - podpisuję 8-) Astry z grupy ericoides i lateriflorus są drobniutkie, środki często różowe ale ogólnie budowa taka sama jak u innych astrów 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku piszesz, że w tym roku dosadziłeś 15 odmian astrów ;:oj to ogromna ilość :shock: a liczyłeś ile masz ich wszystkich???
Twój ogród i późną jesienią jest niesamowicie kolorowy i piękny..... wspaniały efekt uzyskałeś..... a gdy te wszystkie kwiaty rozrosną się w duuuże kępy to .... aż sobie nie wyobrażam...bajka ;:138
Śliczne krzewy z owocami masz w ogródku, czy te jadalne przerabiasz, czy traktujesz tylko jako ozdobę???
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Jacku, czy ta turzyca 'Praire Fire zimuje u nas? znalazłam sprzeczne info na jej temat....
Czy będziesz zbierał nasiona ze swoich marcinków?Byłabym chętna :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Jacku, ilość nowo zdobytych astrów, dla mnie imponująca ;:oj Na takie kolekcje możesz sobie pozwolić mając wilgotną ziemię. Są więc i duże, takiego stanu rzeczy, pozytywy :wink: U mnie marcinki bardzo podsychają i dla każdego muszę specjalnie troskliwie wyszukać miejsce by zdobił a nie szpecił suchymi liśćmi z mączniakiem i marnym kwiatem.
Na szczęście mogę odwiedzać Twój wątek i podziwiać zdjęcia, którymi się szczodrze dzielisz - dzięki !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Piękne masz owocki ,wykorzystujesz aronię i pigwowca ?
Callicarpa wygląda nieziemsko :!:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, 15 odmian astrów posadziłem w ub. tygodniu, a w tym roku niecałe 30 odm. Wszystkich jest w tej chwili 80 odmian.
W duże kępy to pewnie będą chciały się rozrosnąć co niektóre, ale im nie pozwolę, bo nie mam na tyle miejsca ;:224 Trzeba je mieć dla kolejnych odmian, które planuję ;:170
Owoców nie przerabiam, bo jest ich co najwyżej do poskubania 8-)

Aniu, turzyca 'Praire Fire' ma za sobą dwie zimy u mnie bez zabezpieczeń. Zimuje bez problemu.
Nasion astrów nie zbieram. Wolę pozyskiwać sadzonki zielne. Zresztą odmianowe mogłyby nie powtarzać cech więc szkoda zabawy.

Marysiu, skorzystałem z okazji, jaka się natrafiła i wziąłem bez wahania wszystkie zaoferowane astry ;:223 Miałem świadomość, że są nie do zdobycia w Polsce więc nie ma co się zastanawiać.
Tak, astry lubią wilgoć. Zwłaszcza nowobelgijskie. Niedobór wody tak jak piszesz - podeschnięte liście i mączniak gwarantowany.
Posadziłem wszystkie nowe na bardzo wilgotnym terenie zalewanym wiosną. Zobaczymy, czy nie przedobrzyłem :roll:

Pell, owoców jest niewiele więc po prostu co idę, to skubnę i po owocach, a te niejadalne to oczywiście dla ptaków. Pigwowce zamiast cytryny też na bieżąco zużywam.

Cieszę się, że do mnie zaglądacie ;:167 Mam motywację do dalszego tworzenia jesiennego ogrodu i robienia zdjęć 8-)
Powrócę do chryzantem, bo..... nie będę wymyślał nowych powodów, choć nic nowego nie zakwitło; po prostu to ich czas!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jeszcze tylko na tą czekam ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

JacekP pisze:Agness, 15 odmian astrów posadziłem w ub. tygodniu, a w tym roku niecałe 30 odm. Wszystkich jest w tej chwili 80 odmian.
W duże kępy to pewnie będą chciały się rozrosnąć co niektóre, ale im nie pozwolę, bo nie mam na tyle miejsca ;:224 Trzeba je mieć dla kolejnych odmian, które planuję ;:170
Jacku nic na to nie odpowiem , bo po prostu brak mi słów ;:oj ;:180
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne chryzantemy ,ta biała to taka jak i u mnie czy inna . / Ślicznie rozrośnięte , moje dopiero przesadzone na nowe rabaty tam jest sucho więc może mi wreszcie nie wygniją ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu jak zawsze cudnie i łądnie ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Bardzo udane te widoki z wszechobecnymi chryzantemami i astrami :D Jesień w pełni, a u Ciebie pięknie i kolorowo.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, po prostu mam hopla na punkcie astrów i chcę mieć wszystkie ;:223

Janko, nie wiem, czy masz taką samą chryzantemę. Ode mnie chyba nie. Moje wszystkie były sadzone w tym roku. Porosły błyskawicznie.
Też mi sporo wygniło ale jak za sucho to też niedobrze. Chryzantemy lubią żyzną ziemię.

Piotrek, dziękuję :)

Aniu, cieszę się, że podoba się Tobie :D Odnoszę wrażenie, że wiele osób przypisuje jesieni szarość i traktuje jako "tę gorszą". Walczę z tym stereotypem. Jesień może być równie kolorowa i równoprawna, co inne pory roku! ;:108
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

JacekP pisze:Aniu, cieszę się, że podoba się Tobie :D Odnoszę wrażenie, że wiele osób przypisuje jesieni szarość i traktuje jako "tę gorszą". Walczę z tym stereotypem. Jesień może być równie kolorowa i równoprawna, co inne pory roku! ;:108
Jacku, tylko krótko jesień jest piękna , słoneczna i kolorowa , w większości jest szara bura i ponura a ostatnio i część zimy jest taka .
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Jacku 80 odmian ? Czy dobrze zrozumiałam ? Toż to podstawa do tworzenia kolekcji narodowej, jak w Anglii !
Tylu odmian nie widziałam w żadnym ze zwiedzanych ogrodów botanicznych w Polsce.
Jesteś Wielki ;:180 ;:180 ;:180

Bardzo podoba mi się Twoja jesień :heja
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dla mnie każda pora rok ma swoje kolory i niezaprzeczalny urok :D Wiosna niezmiennie zaskakuje mnie soczystością zieleni, lato - mnogością barw, faktur, zapachów, jesień - ciepłem kolorów, delikatnością promieni słonecznych i w końcu zapachem nadchodzącej zimy, a sama zima - bielą skrzącego się w słonku i skrzypiącego pod nogami śniegu. Ż żadnej nie chciałabym rezygnować. Nawet zimy, bo choć brakuje nam wówczas naszych ogrodów mamy nasze doniczkowe. To idealna pora by o nie zadbać, dopieścić i zrekompensować im zaniedbania z sezonu ogrodowego :D
A kiedy pokażesz, jak w zeszłym roku, te puszyste i nie tylko, suche pozostałości po kwiatostanach? Pamiętam zeszłoroczne. Były cudne :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, to subiektywna ocena i trochę krzywdząca dla jesieni. Jest już jej trzeci miesiąc, nadal kolorowo, a dni ciepłych i słonecznych było tyle, co nigdy o tej porze :!:

Marysiu, miło połechtałaś moją próżność ale to za duże słowa :oops: . Ludzie mają o wiele większe i ciekawsze zbiory, tylko się tym nie chwalą, nie uczestniczą w forach czy życiu internetowym. Choćby moja znajoma - astrów ma trzy razy więcej ode mnie i niewiele osób o tym wie.
Ale co do ogrodów botanicznych to masz rację - warszawskie mają niewielkie kolekcje astrów.

Aniu, i tak trzymać ;:136 Ja jedynie zimy nie lubię ale wyznaję zasadę: to, czego nie da się zmienić - trzeba zaakcptować. Zimą nareszcie mam czas na moją pasję polonistyczną - czytanie książek, na podróże po świecie i bycie z rodziną (jedyny raz w roku). To też ważne.
Suszki? Jedne już wstawiłem ale masz rację! Trzeba je pokazać :!: Astry puszą się wspaniale ;:333

Ale zanim będą puszące się astry - jeszcze w dobrej kondycji kwitnące
ten był mało pokazywany, bo dopiero rozkwita
Obrazek

tajemniczy aster z kolekcji Hozera (może wrzosolistny albo mieszaniec?). To taki łącznik z przeszłością, bo Hozer to ogrodnicza legenda Warszawy.
Obrazek

jedna z astrowych rabat z łukowatym astrem 'Herbst Morgen' napierwszym planie
Obrazek

a to moje odrzuty, czyli astry które wyrzucam z rabat i upycham po kątach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

z kawałka, a w zasadzie kilku badylków przyniesionych od znajomej i posadzonych dokładnie rok temu dziś spora kępa i ładny duży kwiat (średnica 4,5cm)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”