Hej. Czy ktoś miałby wizję, jak posadzić cebule w moim "ogrodzie"? Myślałam o takich kępkach -np. 6tulipanów jednego rodzaju i potem dookoła jakąś otoczkę. Czy może jakiś jeden pas wszystkich kwiatów, tylko mam skłonność do prostych linii, a to nie będzie wyglądać... Z boku mam jeszcze taki pas (zdj.3) mam tam hostę i na razie jeszcze nie wyrwaną gazanię i smagliczkę- myślałam, żeby wsadzić tu hiacynty, ale nie wiem... Może macie jakiś pomysł, takie piękne są tu ogrody, aż wstyd wstawiać moje zdjęcia...
Twój ogród jest bardzo ładny, zadbany.
Fakt, proste linie moim zdaniem nie będą tam pasować. Z tymi kępkami to dobry pomysł. Możesz nawet pomieszać kolory jednago gatunku i wtedy tworzyć kępki, albo tak jak Ty pisałaś z takimi otoczkami. Najlepiej aby te otoczki były także porozrzucane. Hiacynty gdzieś z przodu lub z nich obwódki, tulipany do tyłu. Na tą drugą rabatkę daj tylko takie kolory jakie już są: różowy, żółty, biały, ewentualnie jeszcze czerwony. Za dużo kolorów, też nie za dobrze. To takie moje zdanie.
Trochę szkoda, że już posadziłaś, można było wcześniej uzupełnić trochę te rabaty. Będzie pięknie jak cebulowej zakwitną, tylko potem jak ich liście będą zamierać to zrobi się trochę smutno. Ale wiosną możesz postarać się wcinąć tam jakieś ciekawe wieloletnie rośliny, bo szkielet rabat jest bardzo fajny.