Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława

Post »

Zastanawiam się, czy ktokolwiek z forumowiczów-daliowiczów spróbował zapylać dalie. I z jakim skutkiem?
Stanisławie, na pewno robiłeś takie próby pozyskania nowych odmian? Trochę na ten temat poczytałam i może nie jest to bardzo łatwe, ale też nie wydaje się aż tak bardzo trudne, aby nie spróbować w najbliższym sezonie...
Zabawa w szczepienie wydaje mi się trochę bezsensowna i wcale nie taka prosta. Ostatecznie wszyscy najbardziej znani "hybrydyzerzy" pozyskują nowe odmiany z nasion, a żeby te uzyskać trzeba kwiaty dalii zapylić, więc byłoby dobrze mieć jakąś wiedzę na ten temat.
Czy coś na podpowiesz, Stanisławie?

Tu jeszcze jeden filmik o daliach do obejrzenia w wolnej chwili -

http://www.youtube.com/watch?v=R-gl6xD47Ww

i propozycja zaaranżowania daliowego ogrodu

http://www.youtube.com/watch?v=h-RVddwfp18
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

https://picasaweb.google.com/1009351460 ... talogs2013

Z Łotwą mam dobre powiązania byłem tam w odwiedzinach podczas sezonu. najważniejszy to język, a rosyjski u nich drugi jakby urzędowy. działa tam najstarsze w europie towarzystwo miłośników dalii. odmiany pochodzące od nich są dobre na nasze warunki, po prostu wczesne i kwitną wszystkie.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Wątek podczytuję regularnie bo dalie to moja miłość-nie mogę doczekac się wiosny żeby złożyć zamówienia ;:65
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Marzenka79 pisze:Wątek podczytuję regularnie bo dalie to moja miłość-nie mogę doczekac się wiosny żeby złożyć zamówienia ;:65
To tak jak ja... ;:138
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ania miłością do dalii zaraziłam się jako dzieciak od mamy-zawsze miała kilka takich zwykłych odmian na działce,potem jak poszłam do szkoły rolniczej zaczęły się targi,wystawy,internet-wpadłam na dobre-nie wyobrażam sobie ogrodu bez dali ;:173
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Kiedys miałam duzo, nie tyle ile Pan Stanisław, ale sporo. Potem zrobiłam sie miastowa i nie miałam gdzie sadzic...teraz mam ogródek działkowy i mam gdzie sadzic, więc musze je nabyc.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja też niestety jestem miastowa-od urodzenia,i od urodzenia chce mi się wsi i hektarów-żeby móc dużo dalii sadzić ;:173
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ja pamietam lata dzieciństwa i mnóstwo dalii u Babci w ogródku, teraz mam pare sztuk i tak jak inni ,każda podoba mi sie coraz bardziej....
Bożena
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak szukam i szukam w tematach o daliach, ale kurcze nigdzie nie mogłem znaleść odpowiedzi... na jakiej głębokości sadzi się karpy? I w jakiej pozycji. Wiem wybiegam z pytaniem daleko w przyszłość... (do wiosny)
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazłam taką instrukcję:
Umieść na głębokości ok. 10 cm w dołku z kompostem albo ziemią i torfem. Karpy ułóż na kopczyku usypanym na dnie. Przysyp warstwą (3-5 cm) ziemi. Niskie, obwódkowe odmiany sadź co 20-30 cm. Większe, rabatowe co 50-60 cm.
Też proszę o uzupełnienie jej, czyli na co jeszcze zwrócić uwagę. :wit
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dziękuję Arnika :)
Znalazłem w sieci info że na głębokości 5-7cm, co mniej więcej odpowiada temu co napisałeś, skoro dołek 10cm, kopczyk z 3-5cm i na to karpy.
Natomiast w jakiej pozycji powinny znajdować się karpy?
Wybaczcie że takie pytania, dla Was to zapewne jest tak oczywiste że nawet o tym nie myślicie kiedy sadzicie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Najlepiej wszystko sadzić zielonym do góry , ;:3 a korzonkami w dół. :) Jak się przyjrzysz to będziesz widział gdzie są resztki łodyg i pączki nowych. Tu jest jeszcze wątek o daliach.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5cza+dalii
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Witaj Tomku,
chyba już kiedyś o tym pisałam, ale nie pamiętam dobrze w którym wątku i kiedy, więc pokrótce jeszcze raz w kwestii sadzenia dalii.
Miejsce dal dalii powinno być słoneczne lub co najmniej dobrze naświetlone - przez 6-8 godzin w ciągu doby, w miarę zaciszne, nie podsiąkające nadmiernie.
Dalie sadzimy do gruntu, gdy ziemia jest już dobrze nagrzana (zbyt wczesne posadzenie bulw do zimnej ziemi wcale nie przyspiesza wegetacji)
Ziemia powinna być w miarę lekka i żyzna, zbyt zbite gleby gliniaste należy trochę rozluźnić piaskiem - pomaga też podlewanie rosahumusem.
Na glebach lżejszych można sadzić dalie trochę głębiej, na glebach cięższych - płycej. W sumie optymalna głębokość sadzenia karp to ok. 20 cm. Wg mnie głębokość 10 cm to za płytko, pędy się potem pokładają lub łamią zwłaszcza pod wpływem wiatru i długotrwałych opadów. Minimum to 15 cm. Można sadzić na kopczyk lub na dobrze spulchnioną glebę na dnie dołka. Zbyt głębokie sadzenie opóźnia wegetację dalii i utrudnia dostęp ciepła i powietrza do karp.
Ja przed włożeniem karpy do dołka, jeśli ziemia jest sucha, leję sporo wody i sadzę karpy po jej wsiąknięciu, ale potem już nie podlewam.
Optymalne pH gleby dla dalii to 6,5 -7, a więc lekko kwaśna.
Odstępy pomiędzy krzaczkami 60-80 cm w zależności od wielkości karpy.
Dobre efekty daje nawiezienie gleby pod dalie nawozem potasowym np.solą potasową (można jesienią). Nie zaszkodzi też przy sadzeniu dodać trochę mączki kostnej lub jakiegoś nawozu fosforowego. W okresie wegetacji zasilamy polifoską. W sumie wymagania dla uprawy dalii podobne są do wymagań uprawowych pomidorów. Dalie zakwitają w ok. 2 miesiące po posadzeniu.
Tyle w skrócie.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ja bym jeszcze dodała, że głębokość sadzenia karp dali zależy równiż od ich wielkości
Pozdrawiam Alicja
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dziękuję Wam bardzo, mam jasny pogląd już co i jak ;:215
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”