Witam, Wierzba Purpurowa Nana z tego co się orientuję jest sama z siebie dekoracyjna i wspaniale nadaje się do przycinania i kształtowania kompozycji ogrodowych. Jeśli chodzi o wyplatanie koszyków czy innych rzeczy, to trudno mi powiedzieć, musiałby wypowiedzieć się profesjonalny wikliniarz. To co udało mi się wypleść, zrobiłem z wierzby wiciowej, popularnej "energetycznej". Mam małą własną plantację i tylko na takim materiale pracuję. Nie mam doświadczenia z innymi gatunkami wierzb. Do swoich "plecionek" wykorzystywałem witki jak najdłuższe 2,5 do 5 m. Wierzba purpurowa ma raczej dużo krótsze około 1,5m, ale malutkie dekoracje żyworosnące pewnie uda się zrobić. Zachęcam do próbowania bo teraz jest najlepszy okres (jesień i wiosna) Wierzba z natury jest elastyczna a własne kompozycje dają najwięcej satysfakcji i radości. Trzymam kciuki i do dzieła.

Na początek, w ramach doświadczenia, można spleść kilka warkoczy, związać na górze i będzie mała kopuła, wsadzić w donice i w domu będzie rosło

Oczywiście witki muszą być bez liści, no i wody nie żałuj. Za dwa tygodnie wypuści pierwsze listki.