Żaneta, moja mnożarka zrobiona jest z płyty HDF (robi się z niej panele podłogowe), nogi są drewniane, wymiary zewn. to 75cm szer., 30cm gł., i 26cm wys (jest trochę za niska). Wewnątrz zamontowana jest kompletna oprawa oświetleniowa na 2 zwykłe świetlówki T8 (jedna ciepła, jedna zimna). Ze względu na nagrzewanie się układu oświetleniowego zamontowałem wentylatorek z komputera i podłączyłem go do ładowarki telefonicznej oraz wyciąłem otwory w płycie, tam gdzie nagrzewała się najbardziej. Oprawa jest z odbłyśnikiem, ale aby lepiej wykorzystać całe światło oraz podnieść temp. założyłem osłony z jakiejś folii odbłyskowej, która została mi z budowy domu. Oświetlenie i wentylator podłączone są do sterownika czasowego i chodzą niecałe 12 godz./dobę.
Żeby nie zanudzić tekstem, coś dla oczu, szczepiony w klin T. pachanoi v. cristata. Mimo drobnej infekcji w postaci czarnych plam zraz się przyjął, a wczesne wietrzenie zapobiegło dalszemu gniciu. Szczepiłem tą metodą, aby jak najmniej oszpecić roślinę mateczną.
Roślina mateczna