Ogród u stóp klasztoru cz. 2 - 2012
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród u stóp klasztoru cz. 2 - 2012
Prawdziwa złota polska jesień! Nic dodać, nic ująć. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2010, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyny ciepełko nam sprzyja . miło popracować w ogrodzie jak słonko świeci . zaczynam już powoli sprzątać byliny , bo ani mi się śni w ziąb plątać po ogrodzie .
Z tegorocznej konsekwencji znowu nici , bo rabat już miałam nie powiększać , tymczasem powiększyłam wszystkie . obsypałam kompostem wszystkie obrzeża tak pieczołowicie przycinane całe lato .i znowu na wiosnę trzeba przyciąć nowe kanty na rabatach .
Jednak piękny biały hibiskus musi dostać nowe miejsce żeby się ładnie prezentował a kompletnie się schował w cieniu miscanta chińskiego

Z tegorocznej konsekwencji znowu nici , bo rabat już miałam nie powiększać , tymczasem powiększyłam wszystkie . obsypałam kompostem wszystkie obrzeża tak pieczołowicie przycinane całe lato .i znowu na wiosnę trzeba przyciąć nowe kanty na rabatach .
Jednak piękny biały hibiskus musi dostać nowe miejsce żeby się ładnie prezentował a kompletnie się schował w cieniu miscanta chińskiego

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alinko, ja te wszystkie reguły znam, ale ja jestem zachłanna na rośliny. Szkoda mi posadzić jeden rodzaj, kiedy tyle pięknych jest.
Nie umiem się zdecydować, który piekniejszy.
Masz cudowną kępę stipy. Czy ona Ci zimowała?
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Alinko, co zrobisz z hortensją kosmatą zimą Mam kosmatkę pierwszy rok i nie chciałabym jej stracić.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
-
Gosiu stipa częściej przezimuje ale zdąża się że niektóre okazy marzną .nie jest to jednak problemem bo doskonale się rozsiewa i na wiosnę jest dużo siewek , więc mam nowe sadzonki .Margo2 pisze:Alinko, ja te wszystkie reguły znam, ale ja jestem zachłanna na rośliny. Szkoda mi posadzić jeden rodzaj, kiedy tyle pięknych jest.
-
Dorotko hortensje kosmatą trzeba niestety okrywać .Wiedziałam o tym ale i tak się zdecydowałam kupić , bo to jeden egzemplarz i można się pomęczyć .Danio pisze:Alinko, co zrobisz z hortensją kosmatą zimą Mam kosmatkę pierwszy rok i nie chciałabym jej stracić.
Pozdrawiam Dorota
Nie mam pojęcia czy by przezimowała bez okrycia , bo wolę z nią nie eksperymentować. Moja ma już 3 albo 4 lata i teraz w tej wielkości ocieplić ją będzie prawdziwym wyzwaniem już w poprzednią zimę pod okryciem z włókniny umieściłam między jej gałązkami małe gałązki świerkowego stroisza. To ją dodatkowo ociepli .
- Margo2
U mnie jeszcze nigdy Stipa nie zimowała. A siewki jednak dużo później nabierają masy, jeśli w ogóle.
W tym roku przynajmniej kilka postaram się okryć stroiszem
W tym roku przynajmniej kilka postaram się okryć stroiszem
-
Gosiu mam dziwne obserwacje co do stipy.w zimie dwa lata temu ,bardzo ostrej nie przemarzły mi w większości .natomiast w tamtym roku ,kiedy zima była łagodna straciłam większość okazów .chyba więcej niź mrozu nie lubią zalegania śniegu ,bo wtedy chwyta je szara pleśń,króra powoduje zamieranie korzeni
- Margo2
Dobrze wiedzieć. Może trzeba je okrywać jakimś stroiszem?
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Alino! Twój ogród piękny, mam niedosyt obrazów i lata i jesieni. Trawy i hortensje rzeczywiście się rozrosły.
Ja mam inne doświadczenia z Tardivą. To moje ulubiona hortensja (lubię takie ażurowe kwiatostany), ale gałęzie ma silne i mocne. Nie zdarzyło się,żeby gałęzie się ugięły, a kwiatostany ma piękne. Rośnie u mnie z 5 lat, tuż pod północną ścianą domu.
Zapytam jeszcze o ten kompost na brzegach rabat - wiosną go rozgarniasz na rabatę? Dlaczego rozkładasz go tylko na brzegach jesienią? Może ja coś źle zrozumiałam.
Ja mam inne doświadczenia z Tardivą. To moje ulubiona hortensja (lubię takie ażurowe kwiatostany), ale gałęzie ma silne i mocne. Nie zdarzyło się,żeby gałęzie się ugięły, a kwiatostany ma piękne. Rośnie u mnie z 5 lat, tuż pod północną ścianą domu.
Zapytam jeszcze o ten kompost na brzegach rabat - wiosną go rozgarniasz na rabatę? Dlaczego rozkładasz go tylko na brzegach jesienią? Może ja coś źle zrozumiałam.
-
Izka -----kompost rozłożyłam bokami , bo chce poszerzyć rabaty . wiosną rośliny z obwódek będą przesadzone bliżej kantu i zrobię nowe kanty . tu nie ma ideologii . z Tardivą też coś nie tak , bo ty jesteś już drugą osobą która to pisze . być może że kupiłam źle oznaczoną .
-
- Margo2
Nie wiem co Ty redukujesz. Dla mnie wszystko jest idealne.
Bardzo ładnie wygląda biała szałwia
Bardzo ładnie wygląda biała szałwia
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witaj Alinko niedzielnie
Przypominam sie i proszę o fotkę tej fasolki ozdobnej.

Przypominam sie i proszę o fotkę tej fasolki ozdobnej.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Alinko piękne kompozycje królują w Twoim pokazowym ogrodzie. Śliczny jest.