kiedys miałam trytome przez pare lat i kwitła przepięknie ale nie przetrzymała tej mroznej zimy w tamtym roku znowu posiałam i mysle ze w tym roku zakwitną , jest naprawde piekną roslina, polecam
Trytoma po 2 -3 latach tworzy duże kępy o średnicy 80 cm. posadż je co 80-100 cm. to nie będziesz musiała ich póżniej przesadzać, w sumie starsze okazy nie przepadaja za przesadzaniem. Ważne jest aby rozety liściowe zabezpieczyć na zimę przed nadmiarem wilgoci , możesz je podwiązać sznurkiem, woda nie dostaje sie wtedy do środka rozety i tak
zabezpieczona bez problemów zimuje, ja swoje sadzonki mam z siewu od 9 lat, i nawet bardzo mrożna zima nie zniszczyła ich, kupiłam w centrum ogrodniczym sadzonkę odmiany miniaturowej żółej ale niestety wyszło z niej to samo co mam
Pozdrawiam Jola
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź A czy tylko powdwiązujesz liście i nie okrywasz ich niczym? Ja planowałam swoje okryć na zimę, bo mieszkam w dolinie rzek i chłodnawo u mnie.
Wszystko zależy od warunków, kiedyś okryłam i doprowadziło to do zagniwania, trytomy najbardziej nie lubią wody w rozecie liściowej i dla tego podwiązanie liści w ciasną bombkę zazwyczaj wystarcza, jeśli koniecznie chcesz możesz przy mroźnej zimie nakryć je, ale bardzo przewiewnym materiałem np.: gałązkami świerkowymi
Pozdrawiam Jola
Witam wszystkich.
Mam dwie kępy trytom wyhodowałam z nasion a jakie podłoże lubi trytoma i jakie stanowisko bo moje rosną w pełnym słońcu i bardzo krótko kwitły. Mam je dwa lat to czy można je przesadzić i kiedy?
Pozdrawiam! Barbara
Idź tak przez życie by nie potrącać innych.
Jak długo trzeba czekać aż trytoma zakwitnie? Kupiłam i posadziłam na wiosnę moją roślinę, ale chyba nie będzie kwitnąć, bo jakoś nawet niechętnie liście puszcza Przed laty miałam trytomę, zakupiłam tej samej wielkości i kwitła mi tego samego roku. A może źle ją posadziłam? Za głęboko? za płytko?