Czy można jeszcze wsadzic świerka?
Czy można jeszcze wsadzic świerka?
Jak w temacie. Czy listopad to nie zapóźna pora na wsadzenie świerka kopanego z gruntu?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy można jeszcze wsadzic świerka?
Na pewno zależy to od jego wielkości i tego czy uda ci się go przesadzić z bryłą korzeniową. Wiadomo, że mały lepiej się przyjmie. Pogoda ładna wiec podlej go obficie przed zimą jeszcze.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Chcę kupić na allegro sadzonki z gołym korzeniem.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śmiało to idealny okres na sadzenie.
Najlepszy czas na sadzenie świerków to wiosna ale na jesień też można bez problemu.
Początkujący
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Witam, ja wczoraj sadziłam świerki ,wprawdzie z doniczek ale malizny na 15 cm brewera i purpurowy i na 30 cm czarny i engelmanna . i przesadzałam katalpę 60-cio cm a dziś ze skalniaka wykopałam jałowca płożącego ,może 40cm i posadziłam go przy paliku żeby rósł do góry -miał bardzo marne korzenie bo w tamtym roku został odcięty od starszej rośliny z malutkimi korzonkami a na górze skalniaka było bardzo sucho. Zobaczymy co będzie na wiosnę.Wszystkie posadzone rośliny obsypałam wysoko korą i dobrze podlałam ,chociaż dzisiaj padało .Beata
Teraz końcówka listopada to dobry okres i możesz śmiało posadzić,na pewno sie przyjmie,no chyba że złapią duże mrozy,ale to mówimy o temperaturze około -10 stopni co jest mało prawdopodobne.
regulamin forum
beatazg pisze:Witam, ja wczoraj sadziłam świerki ,wprawdzie z doniczek ale malizny na 15 cm brewera i purpurowy i na 30 cm czarny i engelmanna . i przesadzałam katalpę 60-cio cm a dziś ze skalniaka wykopałam jałowca płożącego ,może 40cm i posadziłam go przy paliku żeby rósł do góry -miał bardzo marne korzenie bo w tamtym roku został odcięty od starszej rośliny z malutkimi korzonkami a na górze skalniaka było bardzo sucho. Zobaczymy co będzie na wiosnę.Wszystkie posadzone rośliny obsypałam wysoko korą i dobrze podlałam ,chociaż dzisiaj padało .Beata

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
To mój drugi świerk brewera .Pierwszy będzie już 3 rok ,z tym,że raz został skoszony kosiarką .jest beznadziejny ,strasznie małe przyrosty.Kupiłam go za grosze .A ten teraz kosztował 9 zł na alegroo(pewnie jest to siewka dwuletnia) .Najgorsze w nich jest to ,że tak wolno rosną .W tym samym czasie kupione 2 różne cedry są o wiele większe .
Niezwykle rzadki okaz świerka/ niezwykle piękny
Przejrzałem ale , ale tam straszna bieda i zalatuje mi wciskaniem kitu. Kilku raptem sprzedawców a mają te same zdjęcia świerka.
Muszę poszukać na ,, żywo '' ponieważ czuję kant .Szukam go drugi rok. Mieli co prawda duży okaz, taki byłby najbardziej pasowny, ale za daleko i za drogi.
Prawdziwy rarytasik

Przejrzałem ale , ale tam straszna bieda i zalatuje mi wciskaniem kitu. Kilku raptem sprzedawców a mają te same zdjęcia świerka.
Muszę poszukać na ,, żywo '' ponieważ czuję kant .Szukam go drugi rok. Mieli co prawda duży okaz, taki byłby najbardziej pasowny, ale za daleko i za drogi.
Prawdziwy rarytasik

Zamiast mercedesa kupa zielska