Siedlisko z sosnami cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami cz.5
Zanucę:...słaba płeć a jednak najsilniejsza...tak trzymaj 

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jolu, te słowa pasują do nas obu, więc dziękuję Ci za nie. Cieszę się, że rośliny juz u Ciebie. Zostawiłam sobie wspomnienie po Pink Fairy

Aniu, trafnie to podsumowałaś z tą anatomią
. Oj tak, chyba sama już cieszę się z końca sezonu.
Dla Ciebie obcięta Swany, bo w ogrodzie już chyba się i tak nie rozwinie

Renatko, mnie cały ten sezon jakoś praca szła w ogrodzie, nawet w największe upały rwałam darń. Zobacz, jeszcze Iceberg rwie się do kwitnięcia

Dalie na zimowisku

Aniu, trafnie to podsumowałaś z tą anatomią

Dla Ciebie obcięta Swany, bo w ogrodzie już chyba się i tak nie rozwinie
Renatko, mnie cały ten sezon jakoś praca szła w ogrodzie, nawet w największe upały rwałam darń. Zobacz, jeszcze Iceberg rwie się do kwitnięcia
Dalie na zimowisku
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
A ja kwiaty Peace mam jeszcze w wazonie
Może faktycznie zrobię zdjęcie na pamiątkę
Zaglądałaś już do paczki? Nie połamała się? Tak mi było żal ją obcinać...była jeszcze wyższa o około 40 cm. tzn o te obcięte kwiaty...więc do maleństw nie należy

Zaglądałaś już do paczki? Nie połamała się? Tak mi było żal ją obcinać...była jeszcze wyższa o około 40 cm. tzn o te obcięte kwiaty...więc do maleństw nie należy

- Sosenki4
Nie oglądałam, bo jak otworzę, to boję się, że z powrotem już tego nie zmieszczę. WIelka ta paka, listonosz ledwo ją niósł. Teraz do auta kolega mi ją zaniesie, bo już listonosza nie chciałam męczyć, żeby z powrotem ją niósł.
Nic nie szkodzi. Peace może być gigantem, MA BYĆ gigantem, bo miejscówka z tyłu rabaty czeka. Jejku już jestem ciekawa naszych ogrodów wiosną-latem, jak zaowocuje nasza tegoroczna praca.
Tutaj, póki co mało spektakularna rabata zw.różanką przy ganku
dochodząc do wejścia widzę to

liście na dole, to szafirki, wyżej lawenda, róże-Kenty i trawa od Justynki/Justi177, za nimi tuje kulki miniaturki
po prawej pnące LO x2, Wiliam Baffim; po lewej betonowy ganek i wejście do domu
zbliżenie

patrząc z rogu

taki widok (smutny) mam z okna kuchennego

ten wielki krzak pomiędzy dwoma kulkami to Iceberg, podsadzony Swany
oczywiście znów kępa szafirków.
Przepraszam za wszędobylskie liście z dęba, ale nie panuję nad nimi ostatnio. Wywiewa je z każdego kąta, choć w sobotę grabiłam przy ganku i te okolice
Nic nie szkodzi. Peace może być gigantem, MA BYĆ gigantem, bo miejscówka z tyłu rabaty czeka. Jejku już jestem ciekawa naszych ogrodów wiosną-latem, jak zaowocuje nasza tegoroczna praca.
Tutaj, póki co mało spektakularna rabata zw.różanką przy ganku
dochodząc do wejścia widzę to
liście na dole, to szafirki, wyżej lawenda, róże-Kenty i trawa od Justynki/Justi177, za nimi tuje kulki miniaturki
po prawej pnące LO x2, Wiliam Baffim; po lewej betonowy ganek i wejście do domu
zbliżenie
patrząc z rogu
taki widok (smutny) mam z okna kuchennego
ten wielki krzak pomiędzy dwoma kulkami to Iceberg, podsadzony Swany
oczywiście znów kępa szafirków.
Przepraszam za wszędobylskie liście z dęba, ale nie panuję nad nimi ostatnio. Wywiewa je z każdego kąta, choć w sobotę grabiłam przy ganku i te okolice
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko Dobrze, że wstawiłaś zimujące dalie bo miałem wyrzuty , że wysłałaś mi wszystko co masz 

- Sosenki4
Wczoraj znów targałam taczki z ziemią, przesadziłam 4 krzewuszki, 2 tawliny jarzębolistne, 2 trzmieliny pospolite, 3 świerki gniazdkowe, 3 jałowice (2 kolumnowe, 1 półpłożący), 4 pięciorniki, 2 derenie. Wyrównałam kolejne 6 metrów rabaty pod hortensje. Wreszcie postawiłam donice z sosnami himalajskimi na właściwym miejscu. Potem juz całkiem po ciemku przy świetle sadziłam 3 róże (jedna przesadzona, 2 świeżaki). Do tego oczywiście obiad dla dziecka i to 2-daniowy. Dziś czuję nadgarstki, ale widok trochę lepszy za oknem.
Michale, te pokazane na zdjęciu dalie, to jeszcze nie wszystkie. Czekam aż M zrobi mi półkę i wyjdą 3 takie piętra z daliami do zimowania. Wiosną będę miała co sadzić, nie martw się. Dzięki jednak za troskę.
Zmiany na rabacie 30-metrowej

kartony znikają usuwane lub przysypywane korą. Zależy od fragmentu jakie mam plany na jego zagospodarowanie

widok z góry, po prawej rabata 30-metrowa, obok niej różanka "historyczna". Na dole skalniak. Za gałęziami akacji widać pergolę. Po jej prawej stronie rosną azalie, a po lewej wrzosowisko

Wciaż walają się worki z ziemią i korą oraz kartony
. Mam nadzieję, że wiosną i latem jak się to wszystko zazieleni i być może zakwitnie, to widok będzie lepszy.
Tymczasem dla zatarcia tak drastycznych widoków, kwitnące wciąż nagietki. Rosną w jednej kępie

a każdy jest inny

Michale, te pokazane na zdjęciu dalie, to jeszcze nie wszystkie. Czekam aż M zrobi mi półkę i wyjdą 3 takie piętra z daliami do zimowania. Wiosną będę miała co sadzić, nie martw się. Dzięki jednak za troskę.
Zmiany na rabacie 30-metrowej
kartony znikają usuwane lub przysypywane korą. Zależy od fragmentu jakie mam plany na jego zagospodarowanie
widok z góry, po prawej rabata 30-metrowa, obok niej różanka "historyczna". Na dole skalniak. Za gałęziami akacji widać pergolę. Po jej prawej stronie rosną azalie, a po lewej wrzosowisko
Wciaż walają się worki z ziemią i korą oraz kartony

Tymczasem dla zatarcia tak drastycznych widoków, kwitnące wciąż nagietki. Rosną w jednej kępie
a każdy jest inny
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Marzenko oszczędzaj sie ,tak duzo pracujesz.Już nie moge do wiosny się doczekać.

- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzka, ale Ty masz siłę
I jakie widać postępy w urządzeniu ogrodu. Brawo! Tawlina pięknie się rozrasta na piachu, tylko uważaj bo po sezonie będzie miała odrosty na dwa metry. Musisz być pewna,eże będzie miała duuużo miejsca na swobodny rozrost.

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Tak, tawlina się bardzo intensywnie rozrasta ale przy Twojej powierzchni warto mieć takie małe poletko tawliny
Zdjęcie z góry zrobiłaś z drzewa?

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Marzka rany dbaj troszkę o siebie...a efekt już widać... 

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marzenko zazdroszcę terenu /ale pozytywnie/
nie zazdroszczę natomiast pracy
Ale jak skończysz tworzyć ogród będzie na co popatrzeć

Ale jak skończysz tworzyć ogród będzie na co popatrzeć

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
I chodzi nam o ten efekt końcowy

- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02

Marzenko, to co udało Ci się zrobić w tym sezonie jest po prostu imponujące

Przyjmij wyrazy najwyższego podziwu

A teraz przystopuj nieco i zadbaj o nadgarstki, bo kiedyś możesz mieć duże kłopoty ...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Sosenko! Dawno mnie nie było i zaskoczyły mnie wielkie zmiany w Twoim ogrodzie. Ogrom pracy wykonałaś! Wiem, ile to kosztuje w takich warunkach. Będzie ślicznie latem!
Czytałam o zdzieraniu darni - ja zwykle kładę ją na dno dołków do sadzenia (po usunięciu piachu). Na to dopiero daję dobrej ziemi. A piachem zasypuję niechciane nierówności terenu. U mnie też tektury porozkładane w miejscach , gdzie szykuję nasadzenia. Potem umarłe pod nimi chwaściory łatwiej usunąć.
Ale fajne te Twoje wielopniowe sosny..!
Z ciekawością kibicuję Twoim różom. Wiesz,że ja poległam w walce o nie..?
Czytałam o zdzieraniu darni - ja zwykle kładę ją na dno dołków do sadzenia (po usunięciu piachu). Na to dopiero daję dobrej ziemi. A piachem zasypuję niechciane nierówności terenu. U mnie też tektury porozkładane w miejscach , gdzie szykuję nasadzenia. Potem umarłe pod nimi chwaściory łatwiej usunąć.
Ale fajne te Twoje wielopniowe sosny..!
Z ciekawością kibicuję Twoim różom. Wiesz,że ja poległam w walce o nie..?
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Łał Ty przecież dosłownie orasz, ryjesz ziemię swoimi pazurkami - ale czasami musisz odpocząć. Ostatnio się dowiedziałam, że nie jestem niezniszczalna - przykre doświadczenie - dbaj o siebie.