Moja działka 4
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 4
Marysiu Masko złocienia o zielonkawych kwiatach kupiłam dwa lata temu, nie odważyłam się zostawić go na działce na zimę, bo jest zbyt piękny. Rośnie w większej doniczce i zimę spędza na parapecie w nieogrzewanym pokoju.
Liście lilii zmarzły podczas pierwszych przymrozków, pęd pozostał jednak żywy, bo teraz zakwitła i pięknie pachnie.
Tak, to bluszcz pospolity wzniesiony (stojący) Hedera helix 'Conglomerata Erecta'. Jest przepiękny i nie potrzebuje podpór.
Liście lilii zmarzły podczas pierwszych przymrozków, pęd pozostał jednak żywy, bo teraz zakwitła i pięknie pachnie.
Tak, to bluszcz pospolity wzniesiony (stojący) Hedera helix 'Conglomerata Erecta'. Jest przepiękny i nie potrzebuje podpór.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Widzę, że chyba dalej nie masz bluszczu crispi może na wiosnę zechcesz go przyjąć
dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi

dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi

- slila1
Marysiu wprawdzie dzisiaj wszystkich moich odmian bluszczu nie pokazałam, ale 'Crispy' chyba nie mam. Będę bardzo wdzięczna za sadzonkę.
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu, dzięki Tobie poznałam właściwą nazwę, mojego krzewu bluszczolistnego- to bluszcz Erecta.Dziękuję
Zielonawy złocień bardzo mnie zaciekawił.Ciekawe jaki będzie gdy się otworzy.
Lilia zrobiła Ci niespodziankę. 

Zielonawy złocień bardzo mnie zaciekawił.Ciekawe jaki będzie gdy się otworzy.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Faktycznie ciekawa ta lilia.
Moje już dawno przekwitły i tylko wspomnienia zostały na zdjęciach.
Zielonkawy złocień
pierwszy raz widzę.

Moje już dawno przekwitły i tylko wspomnienia zostały na zdjęciach.
Zielonkawy złocień

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ta pogoda nawet kwiaty bajeruje, mój przyschnięty ośmiał też się zregenerował i na nowo zachwyca 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Lidziu mieszają sie u Ciebie pory roku bo kwitnącej lilii o tej porze to nie widziałam...
Oświeć mnie bo patrzę i nie wierze własnym oczom czy to poskręcane pędy kwiatowe ?

Oświeć mnie bo patrzę i nie wierze własnym oczom czy to poskręcane pędy kwiatowe ?

- edzywiec
- 200p
- Od: 23 paź 2011, o 04:07
Lidko u Ciebie jesień jest po prostu mniej ofensywna nie to co u nas. Pozdrawiam 

Pozdrawiam i zapraszam na Starą/nową działkę- Ed
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fascynujące...
Dziękuję, że nam to pokazałaś.
Dziękuję, że nam to pokazałaś.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Do Twojego wątku jak do encyklopedii roślin można zaglądać. Też bym tego zielonkawego do domu zabierała, śliczny jest
, a lilia zrobiła Ci wielką niespodziankę, ale jakże miłą 

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu czy Twoje piękne kwiecie przetrwało dzisiejszy przymrozek? U mnie było dzisiaj rano - 5 stopni./ słownie minus pięć/.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Lidziu dziękuje że odwiedziłaś mój wątek, tak dawno Cię nie gościłam,korzystam z Twojej wiedzy w rozpoznawaniu roślin i trochę zostaje mi w pamięci.
Mało piszę na FO ale jestem w Waszych ogródkach cichaczem, wieczorne słabości kładą mnie do łóżka i nici z pisania ale będę się starała

Mało piszę na FO ale jestem w Waszych ogródkach cichaczem, wieczorne słabości kładą mnie do łóżka i nici z pisania ale będę się starała

- slila1
Stasiu nie masz za co dziękować. Zielonkawy złocień otworzył dopiero jeden z kwiatków.
Grażynko lilia zrobiła dużą niespodziankę, bo ostatni pączek był zaschnięty, a wszystkie liście przemarznięte.
Ewuniu mój ośmiał też kwitnie.
Krysiu cyklamen bluszczolistny na tych zwiniętych w sprężynkę pędach kwiatowych zawiązuje nasiona. Zresztą widać je już na zdjęciu.
Ed witaj po długiej przerwie. Jesień na razie jeszcze w miarę ciepła, ale ta dobra pogoda chyba już się kończy.
Aniu to już ostatnie takie ciekawostki, bo niedługo przyjdzie zima.
Marzenko złocień powędruje do domu i przezimuje na parapecie w nieogrzewanym pokoju.
Marysiu del u mnie była temperatura na plusie i rośliny nadal kwitną.
Irenko zaglądaj póki jeszcze coś na działce kwitnie i mogę zdjęcia wklejać, bo niedługo już to się skończy.
To już listopadowe widoczki.

Grażynko lilia zrobiła dużą niespodziankę, bo ostatni pączek był zaschnięty, a wszystkie liście przemarznięte.
Ewuniu mój ośmiał też kwitnie.
Krysiu cyklamen bluszczolistny na tych zwiniętych w sprężynkę pędach kwiatowych zawiązuje nasiona. Zresztą widać je już na zdjęciu.
Ed witaj po długiej przerwie. Jesień na razie jeszcze w miarę ciepła, ale ta dobra pogoda chyba już się kończy.
Aniu to już ostatnie takie ciekawostki, bo niedługo przyjdzie zima.
Marzenko złocień powędruje do domu i przezimuje na parapecie w nieogrzewanym pokoju.
Marysiu del u mnie była temperatura na plusie i rośliny nadal kwitną.
Irenko zaglądaj póki jeszcze coś na działce kwitnie i mogę zdjęcia wklejać, bo niedługo już to się skończy.
To już listopadowe widoczki.

-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Muszę kupiś jesienne ktokusy. Niesamowite są.