Pigwa pospolita ( Cydonia oblonga ) - owoce z 50 letniego krzewu

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
adiczekpl
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 paź 2013, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pigwa pospolita ( Cydonia oblonga ) - owoce z 50 letniego krzewu

Post »

Posiadam w ogrodzie pigwę która potocznie nazywam "jabłkowa",ale zaczynam mieć podejrzenia czy to aby nie jest jakaś mieszanka z pigwowcem.Krzak ma wysokość około 2.5 -3 metra,wygląda generalnie jak krzak pigwy,tylko problemem są owoce...
Są one mniejsze,mało kiedy sie trafia większa sztuka i sporo pierwszych dojrzałych owocników ma kolor mocno żólty,czasami wręcz idący w pomarańcz.Owoce w cukrze mają dosyć silny aromat,silniejszy niż u tzw pigwy gruszkowej,niestety nie miałem okazji próbować pigwowca w cukrze,więc trudno mi tu porównywać.
Krzak sadził jeszcze mój dziadek jakieś 50 lat temu,szczepił sobie sam drzewka.
I naszła mnie myśl...czy jest możliwe że skrzyżowal on pigwowca z pigwą...?
Obrazek
Krzak ma białe kwiaty,a któryś z pigwowców ponoć też ma...
Tutaj bardzo podobne owoce http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19867
Proszę o odpowiedź z jaką odmianą mam doczynienia?lub czy jest możliwa taka krzyżówka?
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pigwa jaka to odmiana?

Post »

Zmartwię cię: krzyżówka pigwy i pigwowca jest mniej więcej tak prawdopodobna, jak krzyżowka jabłoni i gruszy... wiele takich spotykasz? Rozsądne wyjaśnienie to takie, że od początku masz kiepską odmianę; skoro szczepiona była 50 lat temu zrazem niewidomego pochodzenia... niekoniecznie jej "rodzic" miał lepsze cechy, najprawdopodobniej była to jedyna dostępna dla twego dziadka odmiana w tamtym okresie. Nie wiemy na czym szczepił: może podkładka miała tu jakiś wpływ? Zacznij raczej nawozić drzewko: może to pomóc aby owoce były dorodniejsze. Może też czasem przerywać zawiązki, kiedy jest ich zbyt dużo?

Pigwy można spotkać w formie krzaczastej i piennej, ale obie formy to Pigwa, Cydonia oblonga. Twoja na zdjęciu to stanowczo ten gatunek, nic innego. Podobieństwo do owoców pigwowca przedstawionych na zdjęciu z linka jest takie samo jak podobieństwo z każdym innym owocem pigwy.
Zielonym do góry!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”