ja właśnie zasiałam kilka dni temu i czekam z utęsknieniem na pierwsze liście właściwe, choć dla eksperymentu 3 maluszki przepikowałam z liścieniami...zobaczymy co będzie...jak na razie siedzą i chyba się dobrze czują...zobaczę po kilku dniach..
Pomidorki
Sałata
monberka - sałata mocno się wyciągnęła. Lepiej zasiać nowe nasiona. Ziemi sypać do pełna, lub z czubkiem. Pojemniki z wysiewami trzymać na południowym oknie. Pojemniki pochylać w stronę okna. Przynajmniej ja tak robię.
Bożenko,
przepraszam za takie tendencyjne pytania:
czy ona nie zmarznie?
na noc ją wkładać do pomieszczenia?
czy można ją przepikować z jednym liściem czy trzeba poczekać na więcej?
pozdrawiam
Sałata tak szybko nie marznie. U mnie po przymrozkach popadały patisony, kabaczki, nasturcja, drzewa, a sałaty jak rosły tak rosły. Wiosną też je sieję do gruntu dość szybko. W razie przymrozków na noc możesz je schować np do piwnicy (bo w mieszkaniu może być za ciepło).
Ja bym im pozwoliła jeszcze podrosnąć i dopiero pikować. Ja rozsadzam takie trochę większe zawsze (ok 5-8cm jak mają) i zawsze wszystkie się przyjmują. Nawet jak zapomnę po przesadzeniu podlać ;)
A moje pomidory i papryki pepperoni ładnie kiełkują, zielone listki im się tworzą, więc na dniach trafią do doniczki (są na wacikach).
Szalotka już coraz większa mimo iż kot się na niej położył w doniczce ;d
Alyaa,
sałata przed chwilą wystawiona na balkon
niestety piwnicy widnej nie posiadam, więc jedynie pozostaje mi balkon lub pokój
wrzuciłabyś kilka fotek, chętnie bym się czegoś więcej nauczyła
Zrobię jak będę je sadzić, bo niestety w telefonie nie mam lampy błyskowej
Co do chowania na noc sałaty to może masz jakieś pomieszczenie mniej ogrzewane?
Monia, na noc sałata może być wstawiana do piwnicy, a na dzień na balkon. Nie wiem jak u Ciebie ,ale u nas jest w tej chwili 13 st. na dworze , jeżeli masz podobną temperaturę to zostaw sałatę na balkonie ,ewentualnie na noc przykryj folią lub jakimś pojemnikiem. Dosyp jej ziemi, to trochę ochroni te cieniutkie łodyżki.
Jak w domu ciepło to poradzę ci: siej mniejszą ilość, aby zdążyć zjeść. Bo mogą nie robić główek.
A może kup nasiona sałaty lodowej? Ona lepiej znosi ciepło. U mnie rosła w pełnym słońcu i dopiero późną jesienią kwitnąć chciała, a jedna główka została do końca.
Ja w doniczkach uprawiałem pomidory malinowe i koktajlowe, Paprykę słodką i kilka odmian ostrej, Teraz zostały się tylko zioła. Mam lubczyk, pietruszkę, oregano i seler. Na zimę dobrze okryję liśćmi.