Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Ano. Odpowiednie podłoże to piorytet ,ale jak juz ma za wysokie pH ,czyli mała kwasowość to sypie się siarczan amonu w celu zakwaszenia.
Ale jak pisałem wyżej nie o tej porze roku.

Ale jak pisałem wyżej nie o tej porze roku.
- Card
- 50p 
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Senku, kwestionujesz tym samym porady panów Rejmana i Pliszki zawarte w ich książce o uprawie borówki.
Ja, świadomy ułomności swej wiedzy, na taki krok bym się nie odważył...
Szczegóły tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4231890

Ja, świadomy ułomności swej wiedzy, na taki krok bym się nie odważył...

Szczegóły tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4231890
Na plantacjach się zakwasza siarczanem amonu.
A nie sypał bym o tej porze z tego względu że siarczan
pobudzi rośliny do wzrostu,i pędy nie zdążą zdrewnieć przed zimą.
Lepiej się słuchać kolegów którzy uprawiają borówkę od lat.
Z 2 strony jak masz mało krzaczków to można odpowiednio przygotować
podłoże i się pobawić o tej porze roku

A nie sypał bym o tej porze z tego względu że siarczan
pobudzi rośliny do wzrostu,i pędy nie zdążą zdrewnieć przed zimą.
Lepiej się słuchać kolegów którzy uprawiają borówkę od lat.
Z 2 strony jak masz mało krzaczków to można odpowiednio przygotować
podłoże i się pobawić o tej porze roku
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Piszę ponownie... Kup wór nieodkwaszonego torfu i posadź jeszcze raz.

Pozdrawiam. Ania

- 
				pomidormen
- 1000p 
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Do Card
Ja bym na Twoim miejscu nie eksperymentował i przesadził rośliny w kwaśne podłoże. Borówki naprawdę są czułe na pH ziemi o czym sam się przekonałem. Glebę dokwasza się siarczanem amonu na wiosnę a siarczanem potasu na jesień + ściółkowanie igliwiem.

Ja bym na Twoim miejscu nie eksperymentował i przesadził rośliny w kwaśne podłoże. Borówki naprawdę są czułe na pH ziemi o czym sam się przekonałem. Glebę dokwasza się siarczanem amonu na wiosnę a siarczanem potasu na jesień + ściółkowanie igliwiem.
- Card
- 50p 
- Od: 4 cze 2013, o 10:29
- Kontakt:
pomidormen pisze:Do Card
(...)
 Problem nie kwaśnej ziemi dotyczy kolegi "zinhos" (pierwszy post na 19 stronie).
 Problem nie kwaśnej ziemi dotyczy kolegi "zinhos" (pierwszy post na 19 stronie).Nie wiem skąd ta obawa przed stosowanie siarczany amonu w październiku. Przecież z tego powodu wzrost roślin nie ruszy, bowiem do wznowienia wegetacji ważna jest też temperatura otoczenia. Obawiam się tylko i wyłącznie wypłukania siarczanu w głębsze warstwy gleby wskutek często topniejącego śniegu (specyfika niektórych polskich zim). A Borówka korzeni się niestety płyciutko.
Z drugiej strony siarczan amonu jest nawozem który potrzebuje sporo czasu (zwłaszcza w niskiej wiosennej temperaturze) do przejścia, przemiany w formę przyswajalną dla roślin. Zastosowany jesienią, na wiosnę będzie dostępny dla roślin "od razu".
A może kompromis?

Dać siarczan amonu jak najwcześniej - np. w lutym, marcu.
Nie zostanie wypłukany i jednocześnie będzie miał czas, by w niskiej temperaturze zdążyć "przerobić się" do właściwej formy.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przecież posadził te borówki kilka dni temu. To co ma nawozić?

Pozdrawiam z Podlasia seedkris

Witam. Mam jedno pytanie. Gdzieś na forum w temacie borówki ktoś podał link do strony z  najlepszymi zapylaczami dla danej odmiany borówki. Nie mogę tego odnaleźć. Pomóżcie jeżeli możecie. A jeśli nie to powiedzcie mi co byście posadzili na moim miejscu. Mam 9 krzaków borówki (4 Bluecrop, Bluegold, Toro, Patriot, Nelson, Herbert) wymieszane odmianami, 3 krzaki w 3 rzedach i miejsce na jeszcze 4 sztuki. Jakie odmiany byście mi do tej gromadki polecili np pod kontem zapylania.

Wg mnie nie ma jakichś konkretnych "zapylaczy" grunt to posadzić więcej niż jedną odmianę. Ja posadziłbym dwa chandlery i dwa patrioty. Obydwie odmiany z dużymi owocami - patriot wcześniejszy, chandler późniejszy.tmf30 pisze: (4 Bluecrop, Bluegold, Toro, Patriot, Nelson, Herbert) wymieszane odmianami, 3 krzaki w 3 rzedach i miejsce na jeszcze 4 sztuki. Jakie odmiany byście mi do tej gromadki polecili np pod kontem zapylania.
-- 30 paź 2013, o 19:54 --
siarczan amonu nie zakwasza tylko podtrzymuje właściwe (niskie) pH. Zakwaszać można siarką, ale w tym wypadku o wiele lepiej jest naprawić błąd i wymienić podłoże na właściwe.senk pisze:Na plantacjach się zakwasza siarczanem amonu.
Do: t271828. 
Dzięki za odpowiedź. No własnie jakoś mało i ogólnie jest na temat zapylaczy. Podczas czytania forum i tematów właśnie trafiłem, ze ktoś odpowiadając na czyjeś zapytanie na ten konkretny temat podawał link. Niby w temacie zapylenia przeważa opinia, że wystarczy posadzić dwie różne odmiany, ale znalazłem tutaj, iż np. Bluecropa najlepiej zapyla Jersey. Co do odmiany Patriot ja jeden krzak mam i się zastanawiam czy posadzić dwa dodatkowe za twoją radą czy 1 jakiejś innej odmiany wczesnej.

Dzięki za odpowiedź. No własnie jakoś mało i ogólnie jest na temat zapylaczy. Podczas czytania forum i tematów właśnie trafiłem, ze ktoś odpowiadając na czyjeś zapytanie na ten konkretny temat podawał link. Niby w temacie zapylenia przeważa opinia, że wystarczy posadzić dwie różne odmiany, ale znalazłem tutaj, iż np. Bluecropa najlepiej zapyla Jersey. Co do odmiany Patriot ja jeden krzak mam i się zastanawiam czy posadzić dwa dodatkowe za twoją radą czy 1 jakiejś innej odmiany wczesnej.
- DarRoman
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 11 maja 2013, o 10:36
- Kontakt:
Kochani!!! Że zimy nie ma to wiadomo, ale moje roślinki szaleją   

Borówki wypuściły pąki zielone w środku listopada!!! Rośliny zachowują si tak jakby była końcówka marca a nie listopada... I co teraz z tym fantem zrobić? Czy jakoś zabezpieczyć na ewentualną zimę moje boróweczki, czy pozostawić tak jak jest?

Borówki wypuściły pąki zielone w środku listopada!!! Rośliny zachowują si tak jakby była końcówka marca a nie listopada... I co teraz z tym fantem zrobić? Czy jakoś zabezpieczyć na ewentualną zimę moje boróweczki, czy pozostawić tak jak jest?

Nic się z tym nie da zrobić, na pogodę nie mamy wpływu. Zaś co do zabezpieczania na zimę, borówki ściółkuje się przekompostowanymi trocinami z drzew iglastych (z kilku powodów) i warto tych trocin dosypać właśnie teraz.

- 
				swistak
- 200p 
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
t271828 miałes rację,tylko że dopiero teraz się przebarwiły,wyczuły łagodną jesień i się nie spieszyły,pozdrawiam piotr

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Skoro został poruszony temat ściółkowania borówek, mam pytanie. Czy mogę je obsypać korą sosnową?

Pozdrawiam. Ania

- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak najbardziej. Właśnie kora się do tego najlepiej nadaje, obok trocin.