kiedy wysiać nasiona tui zebrane samemu?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p
Od: 5 lip 2013, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

kiedy wysiać nasiona tui zebrane samemu?

Post »

Dzisiaj zebrałam nasiona tui, mam zamiar je wysiać tylko nie jestem pewna kiedy. Teraz do ziemi, czy na wczesną wiosnę? Będę wdzięczna za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: kiedy wysiać nasiona tui zebrane samemu?

Post »

Wysiej teraz na jesieni i pozostaw pod okryciem (stroisz, liście dębowe) na zimę na zewnątrz. Nasiona tui wschodniej wymagają stratyfikacji w niskiej temperaturze.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Thui wschodniej? Chodzi o biote?
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

Wielkie dzięki za pomoc :) a propos, czy jeśli okryję słomą to coś się stanie, czy nie bardzo?
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też może być, tylko trochę więcej i trzeba czymś przyłozyć żeby nie odwiało :D
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

A ja bym dużo słomy nie dawał. Nasiona musza być w wilgotnym podłożu, czyli śnieg jak najbardziej preferowany. Poza tym bedzie im za ciepło będa zbyt wcześnie kiełkować. Pod warstwa 20 cm śniegu przy gruncie jest +4oC.
Posiej do skrzynki, skrzynkę zadołuj w gruncie i przykryj cienka warstwą słomy :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Damek, myślisz, że młode bukszpany w doniczce też tak przezimują? Wiem, wiem, nie ten temat...
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

Dobra, to teraz dojdźmy do konsesusu. Jaką mniej więcej grubość w cm proponujecie żebym położyła tej słomy? Ja wyciągnę średnią z waszych propozycji i będziemy wszyscy zadowoleni ;)

P.s. mam taki przytulny kawałek ziemi koło stodoły, gdzie kiedyś leżał zwał wapna, czy nadałoby się? Jak uważacie?
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ile słomy? Ja nie jestem w stanie powiedzieć bo to zależy od wielu czynników. Gdzie będziesz trzymać, czy to zaciszne miejsce, czy wieje, czy zimno, czy mokro itp...
Ja osobiście to wsadziłbym pod jałowca i tyle :)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Młode bukszpany? tzn siewki czy sadzonki? jeśli siewki to ja bym nie ryzykował i przeniósł do chłodnego pomieszczenia. Jeśli sa to juz spore roslinki lub ukorzenione sadzonki to spokojnie przezimują, jednak okryj je jakimś stroiszem. Ja np. stosuje gałązki sosny i przykrywam przy podłożu. Zimozielone gałązki wydzielają ciepło i tym samym chronią inne rośliny przed zamarznięciem. :)
matt55 pisze:Damek, myślisz, że młode bukszpany w doniczce też tak przezimują? Wiem, wiem, nie ten temat...
-- 29 paź 2013, o 09:29 --

matt55 ma rację, wszystko zależy od czynników zewnętrznych. To tak ruskim targiem zadołuj, ale nie w samo wapno :shock: i przykryj (w zalezności od wielkości doniczki) pół reklamówki słomy. Hehe może byc taka miara :tan tak mi przyszło do głowy, bo nie mam pojecia jak można okreslić ilość słomy bo snopek to za dużo :)
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To są młode sadzonki, na wiosne ukorzeniane. Już je zadołowałem w zacisznym miejscu i mam zamiar przykryć igliwiem.
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

Pół reklamówki na całość, rozumiem :D ?

Swoją drogą, nie podałam ile tych nasion zamierzam wysiać. Powiem tak, zerwałam jak na razie całe małe wiaderko, po kapuście kiszonej, ok 5l. z gniazdami nasiennymi (na zdj. nr 2 i 3 widać te gniazda). W jednym gnieździe siedzi ok. 7-9 nasion średnio. Wiem tyle, że ponad 1000 nasion na pewno będzie. Sieje tyle, żeby chociaż co najmniej 30% wzeszło.

Ekhm, czy na pewno pół reklamówki słomy starczy mi na okrycie? Zapytam tak, czy jak będę kładła słomę, to ma być widać ziemię przez nią?

Dzięki za rady :)
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

wow to sporo :shock: tych nasion. Ja myslałem , że garść. Najpierw zadam pytanie, gdzie masz zamiar wysiac te nasiona , czy to bedzie skrzynka czy normalnie do gruntu? Ja jak swoją siałem to 100% wzeszło i mam do tej pory ok. kilkadziesiat thui w doniczce.
Nic nie zaszkodzi jak będzie troszkę widać ziemi spod słomy. Generalnie ma byc tam wilgotno na tyle, żeby zaszłą stratyfikacja. no i oczywiście powietrze, bo pod tym zacznie ci wszystko pleśnieć. :)

Hehe cały Inowrocław obsadzisz :tan
Awatar użytkownika
cirilla1989
50p
50p

Post »

Raczej do gruntu, ponieważ mam większą powierzchnię na jej wysianie. Wiem że w doniczkach byłoby lepiej, bo można wtedy swobodnie rozsadzać potem. Ogólnie trochę terenu mam do obsadzenia :D A i pewnie cały Inowrocław obsadziłabym :tan

Wiesz, zawsze jak się zostanie to można sprzedać po promocyjnej cenie ;)

Uważam, że jeśli natura daje mi nasiona za darmo,to czemu mam kupować wyhodowane już tuje?

P.S. Jakbym teraz je zaczęła wysiewać, to mam je od razu przykrywać słomą, czy mam czekać do niższych temperatur?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Jeśli do gruntu, to:
1. odpada grunt po wapnowaniu !!
2. przykryj dopiero po pierwszych przymrozkach
:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”