Śliczne
Mnie begonie też niestety nie lubią. Ale płakać po nich nie będę.
Syngonium Vendlandi jest piękne, twierdzę tak pomimo tego, że nie przepadam za syngoniami
Eszynantus variegata, to dopiero rarytas
Filodendron to moja pasja zbieracza,f.pedatum śliczny
Syngonium Vendlandi cudowny bo i kształt liści i kolor zachwyca.
Marzą mi się moż e kiedyś jak zainwestuję w półkę jakąś albo co...
Jasiu ja podobnie,nie pasuje u mnie nie porywam się na kolejna próbę,nie mam szans z begoniami,peperomiami,paprociami,fiołkami,skrętnikami ....
więc ich po prostu nie uprawiam .
Pozdrawiam
Jasiu a może pokazałabyś waniliową doniczkę
Nie daj się prosić i przy okazji zrób proszę foty filodendronom, jestem bardzo ciekawa, jak idzie poskramianie złośnicy Pinnk Princess zaczęła współpracować?
Jasiu powiedz mi jak hodujesz Filodendrona Pedatum Kiedyś dostałam od jednej z forumek dwa kawałeczki pędu, każdy z jednym listkiem, ładnie puściły korzonki, zaczęły wypuszczać listki, tylko że małe i niepowcinane. Nie wiem czy nie ma za mało światła ( jest na ścianie przy zachodnim oknie ) , albo coś innego robię nie tak
Na widok Vendlandi aż zaniemówiłam , piękny jest
Tereniu!
Może Jasia się nie obrazi, że odpowiadam. Liście młodociane u pH. pedatum zawsze są takie, jak opisałaś. Dopiero potem robią się prawidłowe, czyli dojrzałe, czyli z charakterystycznymi wcięciami.
Cierpliwość jest cnotą.
Teresko u monster też tak czasem jest.
Mój pedatum wszystkie liście od razu tworzył powcinane , no może niektóre troszkę mniej kształtnie.
Jednak przyznam się szczerze ,dostał sporo gówienka granulowanego pod stópki i do ziemi takiej już z nawozem na start posadzony.
Więc może dawał radę od razu normalne liście wypuszczać .
Do podłoża wsadziłam dopiero gdy wytworzył dość duże korzenie w wodzie.
O rany !! Jaka wanilia!! No nie sądziłam, że ona taka bujna być potrafi!
Czy to jest jedna sadzonka czy kilka?..i po jakim czasie można się spodziewać takiego efektu?
Wanilie są trzy w doniczce , przycinane jednak.
Pewnie dlatego się rozgałęziły , i ma chyba ze dwa lata.
Jednak moją się nie sugeruj, u niektórych rośnie dużo lepiej.
Moje mieszkanie słabo doświetlone, ona lubi światło , choć nie bezpośrednie.