"robaczki" na palmie daktylowej

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

"robaczki" na palmie daktylowej

Post »

Witajcie,
najpierw krótka historia mojej roślinki, a później prośba o identyfikację "robaczków" które zaatakowały moją palmę.

Będąc w lutym 2013 r. w Hiszpanii odwiedziłem targ w Valencii, gdzie kupiłem przepyszne daktyle, idealne w smaku, mniam mniam. Postanowiłem więc przywieźć kilka pestek z nadzieją, że wyhoduję z nich swoją palmę. No i udało się. Po kilku miesiącach od posadzenia i pielęgnowania pesteczek, jedna z nich wypuściła listek. Obecnie palma ma około 6 miesięcy i liść o długości 28 cm.

Dziś podczas wystawiania palmy na balkon zauważyłem, że w podstawie rośliny (na powierzchni ziemi) pojawiły się białe robaczki o długości 2-3 mm. Moje pytanie, co to może być i jak się tego pozbyć. Oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Znalazłem. Są to skoczogonki.
Macie na ich pozbycie się jakieś dobre, sprawdzone sposoby?
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "robaczki" na palmie daktylowej

Post »

Poszperałam i znalazłam:

Skoczogonki

Szkodniki zagrażają roślinom tylko wtedy, gdy jest ich dużo. Robaki atakują rośliny poprzez robienie dziurek w liściach oraz ogryzanie korzeni. Owady swoimi działaniami mogą doprowadzić do całkowitego zniszczenia rośliny. Skoczogonki to nieduże owady, które skaczą po kwiatach, warzywach czy krzewach.
Robaki nie żerują w czystej ziemi.
Szkodniki zwalcza się raczej chemicznie, warto w tym celu użyć: Orthene 75 SP lub Methomex 200 SL.

Lub:

Jak i czym zwalczać:

Metody chemiczne:
Można zastosować preparaty METHOMEX 200 SL lub ORTHENE 75 SP. Roztwory wymienionych preparatów stosujemy do podlewania podłoża. Inną metodą jest jeszcze umieszczanie w podłożu pałeczek nawozowo-owadobójczych, zawierających preparat ORTHENE 75 .

Metody naturalne:
Najprostrzą metodą znacznego ograniczenia populacji skoczogonków jest wstawienie pojemnika rośliny do wody , tak aby jej lustro było nad powierzchnią podłoża. Po kilku godzinach większość skoczogonków zostanie wypchnięta na powierzchnię wody, co wykorzystujemy zlewając ją razem z ?nieproszonymi gośćmi?. Po tym zabiegu lub w wypadku małej liczebności skoczogonków powinniśmy kilka dni utrzymywać podłoże dość sucho. Skoczogonki nie wytrzymują suchego podłoża i giną. Można również zastosować na podłoże preparaty zawierające kwasy tłuszczowe.
Pozdrawiam, Gosia:)
x-L-k
---
Od: 25 paź 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "robaczki" na palmie daktylowej

Post »

Tak, skoczogonki z całą pewnością. Dzięki.

Dziś przeczytałem masę komentarzy na ich temat oraz jak je zwalczać.
Odrzuciłem metody chemiczne i zastosowałem nieinwazyjne sposoby - podtopienie robaczków. Rzeczywiście dużo ich wypłynęło na powierzchnię. Ponieważ to palma i niezbyt długo powinna stać w wodzie teraz przystąpię do osuszania ziemi. Mam nadzieję, że mojej roślinie to nie zaszkodzi.

Z innych domowych sposobów jest zastosowanie liści laurowych. Nie wykluczam, że zastosuję tę metodę jeśli ta obecna nie powiedzie się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”