Moje fiołki i inne zielone towarzystwo.
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje fiołki i inne zielone towarzystwo.
Cacuszka hojowe... O niejednym marzę 

Piękne hoje !!!
same wspaniałości !!!
wielki szacuneczek za zebranie tylu piękności
słuchajcie mam od Iwonki serpensika i dischidia ovata i listki fiołka bukiet ślubny .
jak rozpakowałam paczuszkę byłam w szoku świetnie zapakowane !!!
hojeczki ogromne z pąkami kwiatowymi !!!
a serpensik się rozmnożył !!!!!-zamiast jednego to dwie sadzoneczki !!!!
jestem w niebie !!!!
Bardzo a to bardzo Ci Iwonko dziękuję
same wspaniałości !!!

wielki szacuneczek za zebranie tylu piękności

słuchajcie mam od Iwonki serpensika i dischidia ovata i listki fiołka bukiet ślubny .
jak rozpakowałam paczuszkę byłam w szoku świetnie zapakowane !!!
hojeczki ogromne z pąkami kwiatowymi !!!

a serpensik się rozmnożył !!!!!-zamiast jednego to dwie sadzoneczki !!!!

jestem w niebie !!!!
Bardzo a to bardzo Ci Iwonko dziękuję

- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
I tu hoje
i to takie wymuskane, wycackane, pokąpane...

Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- jagoda1
- 200p
- Od: 9 mar 2012, o 23:22
U mnie w tej chwili kwiatowa przeprowadzka.
Ze południowo-wschodniego krańca miasta na zupełnie przeciwległy północno - zachodni.

Zakład przenieśliśmy w lipcu a zieleninka została prawie bezpańska na starych śmieciach.Doglądana tylko sporadycznie 3-4 razy w miesiącu. Dopiero w tym tygodniu adoptowaliśmy zastępcze lokum i zaczęłam przewożenie .Regały jeszcze nie zmontowane do końca ,ale muszę ze starych powykręcać montowanie świetlówek ,przewody i całą resztę prądową.Dopiero wtedy założy się półki.A czas ucieka i ciągle go brakuje. Zaczęłam przewożenie od hoi które stały w nieogrzewanym pokoju i na przeszklonej werandzie- te z zimna potraciły listki.Tam gdzie są doświetlane regały - jest cieplej ,świecące żarówki jednak podnoszę temperaturę.
Jak tylko hoje staną na regałach - miejsce na stołach zajmą fiołki.Udało mi się wykorzystać nadwyżki regałów i stoły zostawione przez poprzednich właścicieli.
W tej chwili przygotowywany pokój wygląda tak ( przed tygodniem i teraz) - tylko stoły już zapełnione hoyami.

Ze południowo-wschodniego krańca miasta na zupełnie przeciwległy północno - zachodni.

Zakład przenieśliśmy w lipcu a zieleninka została prawie bezpańska na starych śmieciach.Doglądana tylko sporadycznie 3-4 razy w miesiącu. Dopiero w tym tygodniu adoptowaliśmy zastępcze lokum i zaczęłam przewożenie .Regały jeszcze nie zmontowane do końca ,ale muszę ze starych powykręcać montowanie świetlówek ,przewody i całą resztę prądową.Dopiero wtedy założy się półki.A czas ucieka i ciągle go brakuje. Zaczęłam przewożenie od hoi które stały w nieogrzewanym pokoju i na przeszklonej werandzie- te z zimna potraciły listki.Tam gdzie są doświetlane regały - jest cieplej ,świecące żarówki jednak podnoszę temperaturę.
Jak tylko hoje staną na regałach - miejsce na stołach zajmą fiołki.Udało mi się wykorzystać nadwyżki regałów i stoły zostawione przez poprzednich właścicieli.
W tej chwili przygotowywany pokój wygląda tak ( przed tygodniem i teraz) - tylko stoły już zapełnione hoyami.
Iwonka dużo pracy już włożyliście, jeszcze zapewne dużo pracy przed wami, ale jak już urządzisz pokój to będzie cudownie:). 

- jagoda1
- 200p
To na razie tylko lokum zastępcze - chociaż w przyszłości parapetów nie oddam w niepowołane ręce
To dwa pokoje szczytowe na końcu hali.Na wiosnę ruszą z wybieraniem ziemi na piwniczkę z oknami pod sąsiednim pokojem.A jak się uda to chcę jeszcze do niej dostawić małą szklarenkę -ok7mb długości ,ale wąską max.3-4mb. I będzie kolejna przeprowadzka roślin ,ale to już tylko w ramach tego samego budynku.

To dwa pokoje szczytowe na końcu hali.Na wiosnę ruszą z wybieraniem ziemi na piwniczkę z oknami pod sąsiednim pokojem.A jak się uda to chcę jeszcze do niej dostawić małą szklarenkę -ok7mb długości ,ale wąską max.3-4mb. I będzie kolejna przeprowadzka roślin ,ale to już tylko w ramach tego samego budynku.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Wyobrażam sobie te stoły całe w hojach 

- justus27
Remont... to, czego nie lubię.
Ale warto...
Już nie mogę się doczekać widoku hoi w nowym pokoju
Ale warto...
Już nie mogę się doczekać widoku hoi w nowym pokoju

Witam
Jagudka Twoje zdjęcia Hoykowe poaliły mie z nóg,
tylu wspaniałości w jednym miejscu to dawno nie widziałem,
Nie wiem czy ja kiedyś się takiej kolekcji dorobię.
Powodzenia
Jagudka Twoje zdjęcia Hoykowe poaliły mie z nóg,

tylu wspaniałości w jednym miejscu to dawno nie widziałem,
Nie wiem czy ja kiedyś się takiej kolekcji dorobię.
Powodzenia

Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- jagoda1
- 200p
Minął miesiąc a ja nadal tkwię w przeprowadzce po uszy. Na szczęście kwiaty już poprzewożone ale jeszcze nie porozstawiane tak jak powinny.
Na ścianie powiesiłam kratkę - niewykorzystane przęsła od płotu- ale był mały problem z wieszaczkami do nich .Na szczęście już rozwiązany.
Prototyp uchwytu wykonany ,drut "4" zamówiony - jutro będzie do odbioru.
Po niedzieli zaczynamy "kręcenie" uchwytów i wieszanie hoi.

pojemniczek na wodę pasuje
więc hojeczka myk na wieszaczek i już pierwsza wisi.
Na ścianie powiesiłam kratkę - niewykorzystane przęsła od płotu- ale był mały problem z wieszaczkami do nich .Na szczęście już rozwiązany.
Prototyp uchwytu wykonany ,drut "4" zamówiony - jutro będzie do odbioru.
Po niedzieli zaczynamy "kręcenie" uchwytów i wieszanie hoi.
pojemniczek na wodę pasuje
więc hojeczka myk na wieszaczek i już pierwsza wisi.
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już widzę tą ścianę całą w zieleni
...fajny pomysł!
Będziesz ją jakoś zimą doświetlać ?

Będziesz ją jakoś zimą doświetlać ?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- jagoda1
- 200p
Cynthia
Regały już maja założone lampy jarzeniowe-przeniesione ze starych regałów. Pomysł z kratka jest jeszcze bardzo świeży, ale doświetlać będę na pewno. Ale będą to lampy zwisające z sufitu ,chociaż nie wiem czy to nie będzie za mało. 1 lampa 120W energooszczędna ( równowartość 450W normalnej żarówki ,BARWA ŚWIATŁA 6400K ) na 2,5mb kratki. Dodatkowo doświetla ścianę jeszcze słońce (jak jest
) Jak to będzie mało będę musiała dolożyć na 3 żarówki na 5mb ściany.Doświetlać będę tylko kilka godzin dziennie w pochmurne dni ,w słoneczne raczej sobie daruję.
A teraz kilka pozostałych moich kwiatowych lokatorów.
Pokazana wcześniej epi po przycięciu pokazała swoje kwiaty. Niestety rozwijała je wieczorem gdy nas już nie było a rankiem już była przekwitnięta.

A to moja begonka prowadzona od trzech lat na drzewko.Mam nadzieję ,że wiosną już się ładnie rozkrzewi.
Nareszcie miałam chwilkę wolnego czasu i zrobiłam zdjęcie swojemu drzewku. Chudziutkie i cieniutkie ,ale mam nadzieje ,że wiosną ruszy ze wzrostem.
.
Pokazał swoje kwiaty kolejny grudnik.

Regały już maja założone lampy jarzeniowe-przeniesione ze starych regałów. Pomysł z kratka jest jeszcze bardzo świeży, ale doświetlać będę na pewno. Ale będą to lampy zwisające z sufitu ,chociaż nie wiem czy to nie będzie za mało. 1 lampa 120W energooszczędna ( równowartość 450W normalnej żarówki ,BARWA ŚWIATŁA 6400K ) na 2,5mb kratki. Dodatkowo doświetla ścianę jeszcze słońce (jak jest

A teraz kilka pozostałych moich kwiatowych lokatorów.
Pokazana wcześniej epi po przycięciu pokazała swoje kwiaty. Niestety rozwijała je wieczorem gdy nas już nie było a rankiem już była przekwitnięta.
A to moja begonka prowadzona od trzech lat na drzewko.Mam nadzieję ,że wiosną już się ładnie rozkrzewi.
Nareszcie miałam chwilkę wolnego czasu i zrobiłam zdjęcie swojemu drzewku. Chudziutkie i cieniutkie ,ale mam nadzieje ,że wiosną ruszy ze wzrostem.
Pokazał swoje kwiaty kolejny grudnik.
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja ogólnie też doświetlam tylko po kilka godzin ale te ostatnie pogody są tragiczne pod względem ilości słońcajagoda1 pisze:Doświetlać będę tylko kilka godzin dziennie w pochmurne dni ,w słoneczne raczej sobie daruję.

W domu mam praktycznie cały czas półmrok i są dni, że lampa świeci od rana do wieczora...
Te białe kwiaty w fazie pąka są niesamowite

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Będzie zielona ściana
śliczne epiphyllum 

- justus27
Śliczny grudnik.
Ciekawy pomysł na prowadzenie begonki ;)
Ciekawy pomysł na prowadzenie begonki ;)