Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
Re: Tulipanowiec
Taka 'kiepska ziemia' jak piszesz dla tulipanowca, który wymaga gleb przepuszczalnych jest bardzo dobra.Daj na start jakiegoś dobrego kompostu, lub innej masy organicznej, by lepiej zatrzymać wilgoć.Podlewać często gdy susza przynajmniej jeden sezon dwa, aż się ukorzeni.Potem pójdzie jak burza 

Witam, mam pytanie do praktyków, posadziłam tulipanowca Aureomargarita w odległości 0.5 m od żywopłotu z tui, czy nie za blisko?
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dużo za blisko 

Dziękuję, na wiosnę przesadzę, tak z 1,5 m wystarczy?
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Zależy na ile Ci zależy na tym żywopłocie z tui i jak jest wysoki. U mnie tulipanowiec został posadzony blisko (za blisko) kolumnowego cyprysika Lawsona i już od dłuższego czasu mocno go z boku zacienia mimo młodego wieku i przycinania.
Nie wiem jakie jest tempo i charakter wzrostu tej odmiany, pewnie rośnie trochę słabiej ale weź pod uwagę że tulipanowiec może się w ciągu paru lat mocno rozrosnąć też na boki, bardziej niż 1,5 m. Tuje mu nie zaszkodzą ale same zostaną w końcu zacienione.
Nie wiem jakie jest tempo i charakter wzrostu tej odmiany, pewnie rośnie trochę słabiej ale weź pod uwagę że tulipanowiec może się w ciągu paru lat mocno rozrosnąć też na boki, bardziej niż 1,5 m. Tuje mu nie zaszkodzą ale same zostaną w końcu zacienione.
Sonkas,
moje tulipanowce sadzone sa 100-130 cm. od tuj (pien od pnia) i rosna zaskakujaco szybko. Posadzone niecale 3 lata temu jako patyki z kilkoma liscmi siegajace do pasa, dzis maja 2,5 m. wys. i 120-150 cm. szerokosci korony. Rosna na 30-50 cm. warstwie ziemii pod ktora jest glina.
Wlasnie zmierzylem ze rekordzista przez 3 miesiace zrobil przyrost 80 cm. Co prawda sadzona w tym samym czasie gleditsia potrafi miec 120 cm. przyrostu, ale idzie on nie w gore, tylko w bok.
H.
moje tulipanowce sadzone sa 100-130 cm. od tuj (pien od pnia) i rosna zaskakujaco szybko. Posadzone niecale 3 lata temu jako patyki z kilkoma liscmi siegajace do pasa, dzis maja 2,5 m. wys. i 120-150 cm. szerokosci korony. Rosna na 30-50 cm. warstwie ziemii pod ktora jest glina.
Wlasnie zmierzylem ze rekordzista przez 3 miesiace zrobil przyrost 80 cm. Co prawda sadzona w tym samym czasie gleditsia potrafi miec 120 cm. przyrostu, ale idzie on nie w gore, tylko w bok.
H.
Hex2 dziekuje , moj tak szybko nie rosnie, ale i tak jestem zadowolona, dobrze przetrwal zime ubiegloroczna choc ostra nie byla, owinelam do agrowloknina, chyba w tym tez to zrobie, tyle, ze przsadzic musze, dalej od zywotnika zachodniego Spiralis o 1,5 m jak radzisz. pozdrawiam
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Mój ma 18 lat i kwitnie już od 2 lat. W 2012r. miał 5 kwiatów, w 2013r. był nimi obsypany.
Stanowisko w pełnym słońcu ziemia zmieszana jak na terenach budowlanych z przewagą iłu.
Stanowisko w pełnym słońcu ziemia zmieszana jak na terenach budowlanych z przewagą iłu.
- chinanit
- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Mój tulipanowiec ma 14 lat i kwitnie już chyba od 5 lat. W tym roku był wielkim, tulipanowym bukietem. 

Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
No nieźle
To teraz czekam aż mój się weźmie w garść
Mówiła mi znajoma że jej tulipanowiec zakwitł w styczniu
to jest dopiero wyczyn, a nie że ma kilka lat i kwitnie

To teraz czekam aż mój się weźmie w garść

Mówiła mi znajoma że jej tulipanowiec zakwitł w styczniu

Wiosną zasadziłem tulipanowca ok 2m wysoki. czy okryć go na zimę włókniną żeby nie zmarzły gałęzie?
Korzenie oczywiście przysypie korą.
Korzenie oczywiście przysypie korą.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
W donicy był wcześniej?
Tak w donicy go kupiłem i pierwszy nie wypuścił liści bo powiedzieli mi że musiał zmarznąć wiosną i wymienili mi u ogrodnika na nowy okaz. Zasadziłem go i rośnie fajnie ale teraz nie wiem czy przez zimę gałęzie nie zmarzną. Przypuszczam że ogrodnik trzymał je w szklarni zimą i wiosną wystawił na zewnątrz do sprzedaży.
Zależy czy mocno goniony był, w gruncie rzeczy nie powinien marznąć, mogą się przydarzyć delikatne obmrożenia pędów ale to nieistotne. Ale żeby nie było niespodzianki to jeszcze tę zimę bym okrył, potem już nie.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój tulipanowiec juz dwie zimy bez specjalnych zabezpieczeń i przetrwał - G.Śląsk (Gliwice)