Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.1
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta
Błażeju dlatego nie powinieneś w ogóle dopuszczać przegranej do myśli. Za rok wgrasz!!!
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pewno są sposoby, aby mocno przyśpieszyć wzrost owocu dyni, nawet myślę, że w dosyć prosty sposób
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Ekopom nie sądzę by to jak szybko rośnie/'przybiera na wadze" owoc było jednym istotnym czynnikiem ważny jest też okres w jakim będzie się to odbywało. Im szybciej pojawi się owoc na duże i dobrze odżywionej roślinie tym większe szanse.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ludwik podaj ten sposób. Uwierz robi się wiele rzeczy aby przyśpieszyć i niekiedy nawet brakuje już pomysłów albo się wymyśla niezłe głupoty
ale popełnia się również błędy a czasami po prostu nie idzie nic zrobić 

- BobejGS
- Kontakt:
Owszem staranie się o jak najszybsze posadzenie dyni jest ważne ale tylko dlatego aby wydłużyć jej okres wegetacji w ciepłych miesiącach roku. Ale dajcie jakiś przykład konkretny na pomysł który pomoże czy przyspieszy wzrost dyni
Konkrety prosz
Mateusz spoko wiadomo nikt nie lubi przegrywać ale dopóki będę pobijał swój rekord To jeszcze będzie git 

- BobejGS
- Kontakt:
Kurcze nie mam czasu wyciągać nasion z największej dyni. W dodatku te wyciągnięte schną mozolnie
Mateusz Pw
ma ktoś sposób na przyspieszenie schnięcia nasion mam ich ponad 3l gdzie je upchać wszystkie żeby szybciutko wyschły? Jak wrócę z pracy to zobaczę efekty nowego miejsca suszenia oby były efekty bo na kilku pleśń się pojawiła. Jak ją zneutralizować??

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Ja suszę nasiona dyniowate koło pieca, przekładam je papierowymi ręcznikami, ale tak by był dopływ powietrza, a nasiona się nie stykały z wszystkich stron z innymi. Ale fakt faktem, że schną wolno. Ale jeśli mogę cię pocieszyć to w zeszłym roku mi zawilgotniały, bo były w kuchni i spleśniały. Wrzuciłam byle jak do ziemi, bo myślałam, że nic z tego nie będzie, a wyrosły lepiej niz kupne nasiona. Tylko już nie bardzo je zjesz
Rodzice suszyli nasiona jeszcze inaczej: drewniana rama, na niej doczepiona firanka (o grubych oczkach do dyniowatych, cieńszych dla mniejszych nasion. Na tym wysypane nasiona - starać się by leżały jedną warstwą. Rama oparta na czymś by był przewiew powietrza. Musiała ona być w suchym i ciepłym miejscu.

Moja rekordzistka urosła aż ..... 60kg.BobejGS pisze:Ale dajcie jakiś przykład konkretny na pomysł który pomoże czy przyspieszy wzrost dyni![]()
To i tak wielki sukces, ale nie mam miejsca na działce.
Spróbuj zastosować ekrany do doświetlania i dogrzewania

Np. takie jakich używają filmowcy.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
No i póki chłodne noce okrywać włókniną
.

- BobejGS
- Kontakt:
Dzięki za porady. Ja właśnie bym na jedzenie je chciał rozłupałem kilka najmocniej zaatakowanych i To tylko powierzchowne. A zaczynają schnąć także jest na plus. Może je przemyć spirytusem lub octem to wygryzie to i będzie ok? Teraz grzeje je na lekkiej temperaturze w piekarniku. Jak podeschną spróbuje kilka. Co do ekranów podświetlających to nie mam takiej możliwości aby to zrobić/stworzyć/kupić. Ja robiłem takie mini szklarenki 

-
Ja bym octem ich nie myła, tylko przepłukała ciepłą wodą + szczotka/gąbka. Potem wysuszyć. Jak do jedzenia to piekarnik z otwartymi drzwiami powinien się sprawdzić lub suszarka do grzybów i warzyw.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Błażej, odkaź w roztworze nadmanganianu potasu: 0,1% przez 20 min. Do kupienia w każdej aptece. Zaleca się to robić nasionom przed sianiem (przede wszystkim pomidory), można i teraz. Zmienią kolor, ale masz pewność, że sadzonki nie będą chorować
.

- BobejGS
- Kontakt:
Albo je przesuszyć w ostrej temperaturze? Tak na wiór? Kurcze nie byłem przygotowany na taką ilość nasion przy tak małej ilości czasu. Ja miałem je jeść 

Bez przesady, nie radzę przekraczać 40'C podczas suszenia.BobejGS pisze:Albo je przesuszyć w ostrej temperaturze?
-
Nie wiem czy większa temperatura nie zmieni ich smaku. Spróbuj może z kilkoma nasionkami? Ale ja bym z otwartym piekarnikiem je jednak wolała dłużej suszyć.