Kwiaty i kwiatki IwonkiD cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p
Od: 12 cze 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty i kwiatki IwonkiD cz.2

Post »

Kasiu Iksja Twoje szyszeczki też takie rośliny wytworzą wiosną ..latem jak dzień się wydłuzy i będziesz młode roslinki zasilać po trochu Biohumusem słabym roztworem do kazdego podlewania ale dopiero wiosną bo teraz wzrost jest bardzo spowolniony i nawozić nie mozna :)

Tereniu to prawda :) a widziałam ,że i u Ciebie zagościły ładne krzaczki ;:215

Aniu witam serdecznie w moim kąciku :) rozgość się proszę i zostań jak długo masz ochotę ;:196 kohlerie są łatwe w uprawie ale u mnie dopiero od marca -kwietnia bo w lutym pierwsze szyszki chyba zalałam i miały chyba zbyt zimno ...poza tym krótki dzień nie chciały za bardzo współpracować ale potem ruszyły i rozmnażają się niesamowicie.
Episcie najlepiej się mają te największe a mniejsze jak Jim's Speciality trochę podupadły i straciły część listków bo chyba je przelałam ;:223 ale jeszcze żyją i mam nadzieję ze dadzą radę się zregenerować ..kurczę a wydawało mi się ,że już opanowałam ich podlewanie ale nie wszystkie radzą sobie doskonale :(

Justynko ,żeby jeszcze nie te szkodniki to byłoby super ;:108 Swoje postaw na południowym oknie jeśli jest możliwe a jak to nie pomoze to wynieś do innego pokoju za karę jak nie chcą kwitnąc i zaglądaj do nich tylko żeby podlać.. lepiej rzadziej ..powinny się opamiętać i puścić pąki :wink:

Joluś mikstura jest dobra a wszystkich nie musisz do łazienki wynosić tylko te większe ,,mniejsze mozna opryskac na miejscu ale z dużych to więcej nakapie więc lepiej w wannie i odczekać a ja teraz mam jeszcze z pokrzyw ..podobno skuteczna i profilaktycznie jutro opryskam/
1 kg pokrzyw zalac 1 litrem wody i po 12 godzinach odcedzić i zlać do butelki lub odrazu do spryskiwacza..ja trzymałam dłużej i większą ilość to mam 3 wiaderka 3 litrowe na zapas :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

justus27 pisze:Naprawdę Cię lubią hibiskusy - żółty - cudny krzaczek z niego ;)

Ja, w przyszłym roku, dam ostatnią szansę hibiskusom. Pojadą do szklarenki na lato, jeśli nie zakwitną po takich wakacjach - to je sprzedam ;:224
Nie zartuj... ;:202
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Piękne kolorowe kwiaty ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Stoi na stoliku - obok wschodnio-południowego okna. Ma moc światła... Na wiosnę dotanie większą doniczkę - nawóz długodziałający i pojedzie na wakacje do ogrodu. Tylko, gdzie go spostawić...
Lepiej od wschodu - od piekącego południa, czy w cieniu czereśni. Albo przewiewna altana lub szklarenka...

Crazydaisy - nie żartuję. Roślina matka hibiskusowa - własnie jest u Iwonki- tutaj na wątku. Pokazała niedawno, jak pięknie kwitnie. A mój... wrrr....
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poogladalam sobie... Piekne! Widze ze mialysmy podobny problem - ja jeszcze mam - przedziory i mszyce. Z mszycami radze sobie chemia, z przedziorkami nie wiem czym i pryskam mydlinami, ale czy to je wykonczy czy tylko spowolni ekspansje to nie wiem. Zeby bylo fajnie, moje hibiskusy nie wychodza z domu - robale wpadaja z wizyta. ;:223
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Aż nie chce się wierzyć, że to już jesień ;:138
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, u mnie hibiskusy na poludniowym oknie... W pelnym sloncu jak tylko jest, bez firanki itd. Tylko latem podlewam po prostu czesto bo pija jak glupie.
Kinga
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iwonko :wit
Hibiskusy miodzio,to też moje oczka w głowie ;:333
Ja swoich nie wystawiałem na dwór a u różowego tez liście opadły mimo,że przędziorek się na nim nie wyżywał ani inne robactwo.
Jest co prawda nieco ogołocony z liści ale pozostałe już nie opadają i lada dzień rozwinie się kolejny kwiat.
Nie poraz pierwszy obserwuję to zjawisko o tej porze roku i w moim przypadku powodem jest być może niedobór słońca???
Pozdrówka.
-Marcin-

Post »

Iwonko,przepiękne roślinki masz;)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piekne Hibiskusy Iwonko..i wspaniały zakątek kolorowego ogrodu... :tan
Grzybki piękniusie...ale Wam dobrze,że macie las blisko.. ;:108
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Iwonko bugenwille zrzuciły listki tak jak mówiłaś ale już puszczają nowe ;:138
Mam nadzieję ze uda mi się je przezimować ;:170
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nooo i moje też w większości..za to boję się o -..w ubiegłą zimę miałam ukorzenioną sadzonkę...ale teraz to kawał krzaczka..i jeszcze kwitnie..choć sporo zrzuca liści i paków..a tyle pisza o trudności przechowania jej...może Iwonka napisze nam dokładnie jak je obie dobrze przechować.. ;:224
:tan ;:196
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Justynko moje hibiskusy dostały wiosną tez większe doniczki i do nowej ziemi dodawałam po garści granulowanego obornika po bokach i na wierzchu (w ogóle go nie bylo czuć) i wystawiłam do ogrodu najpierw w cieniu przy północnej ścianie a po 3 czy 4 dniach na południową stronę i słonce już im nic nie zaszkodziło bo się zahartowały ,no i stały tam całe lato ,potem kiedy już było zimno przeniosłam znowu na północną ścianę na schody bo w nocy przy ścianie trochę cieplej i kwitły znacznie dłużej :)
Kingo przędziorki nie lubią wilgotnej atmosfery i po opryskaniu wodą z denaturatem i płynem nakładam wór foliowy na kilka dni a jeśli jeszcze jakies niedobitki się znajdą to powtarzam cały zabieg i na ogół skutkuje
Arku moje nie miały tego zeszłej jesieni a może je troszkę przelałeś albo miały za sucho przy zbyt wysokiej temperaturze? Miejmy nadzieję ,że wyrosną nowe liście wiosną :)
Marcinie :wit dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa
Moniś i Kasiu teraz podlewaj chociaż 2 razy w tygodniu a jeśli mają tam cieplej to nawet częściej ale nie za dużo wody ot tylko tyle ,żeby nie wysychała ziemia zbytnio.jeśli wypuszczają nowe listki to potrzebują więcej słońca żeby się nie wyciągały zbytnio albo wiosną mocno przyciąć te nowe przyrosty.Zasada im zimniej tym niej wody i przezimują a jak ciepło to więcej słońca i wody :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roslina te kilka dni pod worem przezyje bez podwietrzania? To by byla swietna metoda w sumie.
Kinga
Awatar użytkownika
IkaD
1000p
1000p

Post »

Kinguś ,raz dziennie 5 minutek można przewietrzyć uchylając worek albo zrobić kilka dziurek w tym worku :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”