Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Dufin pisze:to mnie zdołowałyście ;:145 ja tez swoich keiki nigdy nie miałam, dlatego myślałam, że początkowo wyglądają tak samo jak odbicie ;:174 Na storczyku mi za bardzo nie zależy, więc chyba poobserwuję jak się sytuacja będzie rozwijać i gdy stracę nadzieję na keiki to odetnę pęd i wsadzę do szklanki z wodą i.. no własnie ukorzeniaczem czy nawozem? W czym się pęd będzie lepiej rozwijał? Musze chyba wyśledzić w google jak wygląda keiki na pędzie w takim razie ;:174 ehh... myślałam, że ze względu na zły stan rośliny ona własnie będzie się ratować poprzez keiki a nie kwiaty :evil:
Ja teraz jestem na podobnym etapie :D wsadziłam odcięty pęd do czystej wody wody ze 3 tygodnie temu i miałam nadzieję na keiki ale to co mi rośnie to też raczej odbicie :(
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

o widzisz.. a rozwija Ci się to odbicie w czystej wodzie? Myślałam, że trzeba coś dodać a że nie miałam ukorzeniacza to dałam nawóz :wink: w takim razie będę śledzić Twoje postępy i pewnie nie raz o coś podpytam :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Do dziś trzymałam w czystej wodzie i uhodowałam odbicie 1,5 cm :) ale, że poskakałam po twoim wątku to dziś dodałam ukorzeniacz hehe
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No dzieje się u Ciebie gratulacje zimę będziesz miała kolorowa :D
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu dziękuję ;:196 Niestety odkryłam dzisiaj na Cattlejce przędziorki ;:oj Musze jutro skoczyć do ogrodniczego i wytępić dziadostwo.. Co dziwne nie było żadnej pajęczynki, tylko ten rdzawy kolor mnie zastanawiałm, który początkowo wzięłam za zbyt dużą dawkę słońca dla rośliny. Mam nadzieję, że szybko się ich pozbędę ;:222

Storczyk, który w ostatnim czasie zrzucił 4 listki coś wypuszcza, Albo pęd albo basal keiki, które biore pod uwagę z racji na to masowe zrzucanie listków, możliwe, że zalałam mu kąciki listków :roll:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Fajnie masz z tymi wszystkimi pędzikami ;:138 Szykuje się piękna zima :D

Ja też właśnie teraz odkryłam przędziorki, tyle, że na hibiskusie... Spryskałam już potwory i czekam na rozwój sytuacji :twisted:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu a czym pryskałaś? Ja jutro pójdę po Magus bo ten mi ostatnio pomógł, kiedy miałam przędziorki na siewce.

Co do pędzików to sama się bardzo cieszę, bo odkryłam jeszcze jeden na mojej herbacianej hybrydce, ale zdjęcie wstawię, gdy będę miała pewnosć :) Może akurat z tym drugim też sie coś wyjaśni. I Chyba multiflora puszcza drugi ;:oj tego też nie jestem pewna, bo miała chyba 2 zawiazki, które stanęły w miejscu i nie jestem pewna, czy ten który dostrzegłam to nie jeden z nich.. ale jeśli nie to to bedzie moje pierwsze podwójne "pędzikowanie" :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastosowałam spray BlackJack. Nie wiem czy jest dobry, ale innego nie miałam. ;:173
P.s. Śmierdzi i mnie mimo wietrzenia nieco przydusza :?
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ja tez jednemu musiałam zalać stożek bo zostały mi cale 5 dolnych listków a środek dziurawy no i tez liczę na basalka bo korzenie ma bardzo zdrowe. Wiec z całego serducha życzę Tobie i sobie basalka
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia hmm.. myślałam, że może znasz jakiś domowy sposób na walkę z przędziorkami i wypróbuję do czasu kiedy nie będę miała Magusa :D

dzięki Mariola ;:196 ja na pewno kąpałam storczyka pod wieczór i odstawiłam później na chłodne okno. Nie wiem czy stożek gnije, bo opadły te liście dolne, które były głębiej w podłożu. Licze na to, ze stożek jest ok i listki opadły na skutek wilgoci i chłodu :roll: ale cięzko mi określić czy roślina dalej będzie normanie rosnąc czy stożek też został uszkodzony. Jeśli okaże się, że to basalek, to pewnie niedługo roślina straci wszystkie liscie i sprawa będzie jasna heh..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Ojej, a jak w ogóle wyglądają te przędziorki, bo na necie jest cała masa zdjęć i nie wiem które najwiarygodniejsze ;/ na zdechlaku łazi mi sporo takich maciupeńkich (max 0.5 mm) białych kropeczek i nie wiem co to czy może roztocza, czy co...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie są rdzawe ale z tego co wiem to zalezy od odmiany przędziorka bo białe też są. Przędziorki uszkadzają listki, widac charakterystyczne wżery, pokazywałam je nawet na mojej siewce w I części wątku a jeśli to roztocza to liście nie powinny być zmienione :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

No właśnie z listkami nic się nie dzieje na razie. A one są tak maciupkie, że nie potrafię uchwycić aparatem, oko też sobie słabo radzi. Sprawdzałam czy to drapieżniki jakieś - dawałam im złapanego skoczogonka, ale nie wykazywały zainteresowania. Będę obserwować co i jak z nimi będzie. Może to faktycznie roztocza, choć nie znalazłam w internecie podobnych ;/
Zerknęłam na Twoje zdjęcia i nic takiego nie zauważyłam.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przędziorków nie sposób sfotografowac, ogląda się je przez lupę praktycznie :) U siebie pokazałam tylko "efekty" jakie poczyniły na mojej biednej siewce i głównie te wżery dały mi do myślenia, że z rośliną coś jest nie tak. W przeciwnym razie pewnie nawet nie wiedziałabym, że mam na storczyku przędziorki.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie są białe przędziorki :? Zauważyłam je, przez wżery w liściach i maleńkie pajęczynki.... Jeżeli nie zabiłam wszystkich ( a pewnie nie :roll: ) zrobię w wolnej chwili makro zdjęcie, żeby sobie porównać :wink:

Aniu, z naturalnych sposobów znam opryski z zaparzonej herbaty i zaparzonego tytoniu. Ale niegdy nie stosowałam ;:185
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”