Kochani - baaardzo Wam dziękuję za wizyty i ciepłe słowa w kierunku moich sansewierek!
sokolica pisze:O mamo, u Ciebie to nawet sansewierie są zupełnie niepospolite

Bella zupełnie jak aloes

Elliptica 'Horwood' i kirkii v.pulchra 'Coppertone' śliczne! Nawet nie słyszałam o istnieniu takich, nie wspomnę, że nie widziałam jeszcze sansewierii nakrapianej. Dużo można się z Twojego wątku dowiedzieć, a jak oczy nacieszyć...

Magda - serdecznie dziękuję! One właśnie przez swoje kształty, nakrapiane liście, czy rozety podobne są do wielu roślin, w tym masz rację - jak aloes. Bardzo się cieszę, że cieszą i Twoje oczy!
emerald pisze:Kochana, dzięki za oświecenie

Moje faworytki: S. moonshine, S. Bantel's Sensation, S. 'Black&Gold' i S. kirkii v.pulchra 'Coppertone'. Piękności

Zuza - ja oczywiście z całego serca również bardzo dziękuję, tylko nie bardzo wiem, dlaczego dziękujesz mi za oświecenie - ja tylko pokazałam roślinki...
przemek_pc pisze: Poza tym nie wiedziałem, że jest tyle odmian

Jednak człowiek uczy się przez całe życie... Tylko nie wiem czy się z tego cieszyć czy mam zacząć się już martwić

Przemku - odmian jest o wiele więcej, problem w tym, że im więcej roślin się ma, tym więcej się o nich trzeba uczyć, dowiadywać... Pocieszę Cię: i tak przez całe życie...
nolina pisze: Żanetko nie wiedziałam ,że jest ich tyle.
Ja odróżniałam tylko całą zieloną i taką w białym obwódką

,a tu pokazałaś tyle piękności
W moim rodzinnym domu mama miała całą zieloną, w ogromnej drewnianej donicy.Kwitła co roku bardzo obficie ,kwiatki miały taki słodki przyjemny zapach
Małgosiu - - moja przygoda z tymi roślinami ma początek jak u większości - w babcinym domu. Było ich mnóstwo, nierozerwalnie wspomnienia babcinego domu wiążą się z ogromnymi donicami pełnymi tych kwiatów. I tak jak mówisz - słodkiego zapachu ich kwiatów. Tyle tego było, że nawet nie lubiłam tych roślin! A teraz, jakby na przekór - a na szczęście Babcię jeszcze mam na tym świecie - mam te roślinki jakby dla Niej, bo nie mogła uwierzyć, że jest dzisiaj tyle odmian. Mimo, że to inne rośliny, dla mnie są wspomnieniem dzieciństwa
Gaga1960 pisze:Jak ty to robisz dziewczyno,że nawet wokół takich roślin jak sansewieria potrafisz zrobić taką otoczkę,że można się nimi zachwycić
Podobnie jak Ty z mamilarkami

W większości dzięki Tobie zwracam na nie uwagę, choć raczej u siebie poprzestanę na tych, co mam. Wolę podziwiać pełną kolekcję w Waszych wątkach
Wszystkim bardzo gorąco dziękuję za wizyty!