Mój storczykowy wątek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy wątek

Post »

Założyłam na nią oddzielny wątek bo miałam nadzieję, że ktoś miał z nią doświadczenie... a kupiłam przez allegro ale od ludzi co mają sklep internetowy.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może Twoja Masdevallia była za bardzo podzielona? Wiem chyba od kogo kupiłaś storczyka, też robiłam tam zakupy i obserwując inne aukcje czasem wydaje mi się, że rośliny są za bardzo podzielone, zawsze przy podziale zaznacza się by wraz z nowymi przyrostami były przynajmniej 2/3 stare pseudobulwy a obserwuję, że tam potrafią sprzedawać nawet pojedyncze młode pseudobulwy np. dendrobium. Moim zdaniem taka roślina ma z góry mniejsze szanse na przetrwanie, więc niekoniecznie wina musi leżeć w złej pielęgnacji z Twojej strony. Tak mi się wydaje..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21

Post »

Nom racja, zawsze i wszędzie jak czytałam, napisane było by rozdzielać zawsze z kilkoma starymi. Ktoś chciał zarobić po prostu, nie przejmując się ich losem.
Ojojjj teraz widziałam właśnie ten wątek, biedna nie miała szans, nie zrażaj się :) kup u pewnego sprzedawcy następnym razem. Arletka widziałam ma chyba teraz w ofercie jedną ;)
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Pewnie macie rację z tym podziałem i może znowu zaryzykuję z masdevalliami ale jeszcze nie teraz ;)
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p
Od: 15 lip 2013, o 15:05

Post »

Dufin pisze:Może Twoja Masdevallia była za bardzo podzielona? Wiem chyba od kogo kupiłaś storczyka, też robiłam tam zakupy i obserwując inne aukcje czasem wydaje mi się, że rośliny są za bardzo podzielone, zawsze przy podziale zaznacza się by wraz z nowymi przyrostami były przynajmniej 2/3 stare pseudobulwy a obserwuję, że tam potrafią sprzedawać nawet pojedyncze młode pseudobulwy np. dendrobium. Moim zdaniem taka roślina ma z góry mniejsze szanse na przetrwanie, więc niekoniecznie wina musi leżeć w złej pielęgnacji z Twojej strony. Tak mi się wydaje..
Chyba myślimy o tym samym sklepie, bo ja ostatnio zrobiłam tam zakupy i to co dostałam było podzielone na cząstki elementarne. Widać, że sprzedawca na siłę podzielił roślinę na jak największą ilość sadzonek.
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

A co to za sklep??
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Napiszę ci na PW :)
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Muszę się pochwalić bo to mój pierwszy pęd na botanicznym storczyku :D ;:138
Kiedyś czytałam, że lepiej nie obcinać pędów na botanikach. Moje stały jak zaklęte przez kilka miesięcy, ani korzonka, ani listka nic. Dziś przy podlewaniu postanowiłam obciąć pędy, raz, dwa, obcięłam i dopiero po zauważyłam pędzik młodziutki na Phal. tetraspis x pulchra alba ;:138 Mam nadzieję, że tym obcięciem nie pomieszałam mu żadnych planów i pędzik zaowocuje kwiatuszkami :)
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48

Post »

Gratuluję pędui trzymam kciuki za kwiatuszki ;:138
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

tetraspis x pulchra ma piękne kwiaty ;:oj ja mam ale młodziutką roślinkę, niezdolną jeszcze do kwitnienia :wink: Aniu zdjęcia, zdjęcia! :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

on jest malutki, ale to na pewno pędzik, nie wiem czy mój aparat by to wychwycił. Jutro spróbuję w świetle dziennym zrobić zdjęcie, albo poczekam kilka dni aż będzie większy. Puścił też 2 korzonki nowe i jeszcze 2 niezidentyfikowane obiekty jak na razie wykluwają się z niego. Nadziei na więcej niż 1 pęd nie będę sobie robić :)
Znalazłam tez inne nowe pędy, ale nie chce mi się robić zdjęć wszystkim :)
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Czas odświeżyć troszkę wątek. Pędów rośnie bardzo dużo, nie liczyłam. Niespodzianki zapędzone cudownie, nie mogę się doczekać. Pędy pojawiają się na storczykach, które tyle co przekwitły i na tych, które jeszcze nie zdążyły przekwitnąć.

Przy zraszaniu zobaczyłam, ze nie chwaliłam się 2 sztukami a już chwilkę u mnie są.
Obrazek
Obrazek

Krzyżówka Equestrisa z nie wiadomo czym :)
Obrazek
co więcej przedłużył wsztskie 3 pędy i juz są pączki kwiatowe, odbija z 6 oczek a rosną bardzo szybko i do tego jeszcze jeden pęd rośnie nowy ....
Obrazek
Obrazek

Miltoniopsis, pierwszy raz zakwitła u mnie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

Obrazek

Dendrobium kingianum myślę, że chyba szykuje się do pędzików również, to na pewno nie liście, tylko takie małe wypustki, hmm malutkie na razie, przepraszam za jakość zdjęć. Nie kwitły jeszcze u mnie.

Obrazek

Z moim Magicalowo podobnym był basalek, odłączyłam jakieś 2 miesiące temu, mamusia chyba odetchnęła, nowy listek i 10 cm już piękny pęd, zdjęcia nie mam, a i basalek nie próżnuje, nie jest za duży ale pędzik już wypuścił :)
Obrazek

No i teraz rarytaski moje kochane ;:138
wspomniany pęd Phal. tetraspis x pulchra alba

Obrazek

Phalaenopsis speciosa x violacea Dark Red WU moja księżniczka!
Obrazek

Zapomniałam zrobić zdjęcie hmm nie ważne, dziś wypatrzyłam też pęd na Cooper Star! jutro zrobię fotkę, tyle co skończył kwitnienie, opadł 2 tygodnie temu ostatni kwiatuszek i już jest nowy pęd!

no i teraz moje największe szczęście, ;:167 zdjęcie masakra, ale nie ważne... ważne, że to pierwszy w mojej hodowli, długo wyczekiwany.... pęd na Ascocendzie ...Princess Mikasa white
Obrazek
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Nieżle sobie poczynają ;:oj
A ten bordowy na żywo wygląda tak jak na zdjęciach, czy kolor trochę przekłamany?
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p

Post »

kahim pisze:Nieżle sobie poczynają ;:oj
A ten bordowy na żywo wygląda tak jak na zdjęciach, czy kolor trochę przekłamany?
Właśnie nie! Kolor identyczny, na All go dorwałam i myślałam, że pewnie aż taki nie będzie, ale się cudownie rozczarowałam, jeszcze takiego nie widziałam. ma piękny intensywny kolor a kształt listków również jak dla mnie nie spotykany.

-- 6 lis 2013, o 17:01 --

Zdjęcie robione bez lampy i to w pochmurny dzień, gdy pada na niego słońce to dostaje połysku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”