Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Mija drugi dzień jak robię różankę koło bramy. Wydobyć byliny, wybrać PERZ- dwie taczki- trochę czasu zajmuje :( . Wczoraj sadziłam róże od Kasi i Ani - dziękuję dziewczyny, że obdarzyłyście mnie zaufaniem i wybrałyście siedlisko jako dom adoPcyjny ;:168 . Dziś sadziłam cebulowe i znów byliny, żeby trochę zmniejszyć stan bylin.
Zdjęcia są i będą w Poniedziałek.
PoProszę o sugestie co jeszcze dosadzić :wit

Tereniu, siedlisko to siedlisko, mam dużo Pracy, żeby urządzić swoje otoczenie. Mam mnóstwo Przydasiów Po Przodkach, ruiny i inne takie "atrakcje". Teraz robię koło bramy, żeby gości witać też ładnie, listonosz też człowiek i niech widzi ładne kwiaty: róże, tulianya, ostróżki i inne.

Marysiu, ;:196 , dzięki za troskę. Staram się robić codziennie Po godzince-dwie. Wczoraj i dziś trochę dłużej, bo dziecko u rodziców miałam. Zrobiłam Prawie od Podstaw różankę :wink:

Bogusiu, cieszę się, że rozumiesz mnie. Masz równie duży ogród. U mnie całość nigdy w życiu nie będzie ogarnięta, chyba, że wygram w totka i zatrudnię ogrodnika ;:224 . Jak nie mam nikogo do Pomocy to sama robię, żeby mieć zrobione.
Powoli i coś się zmienia, wydaje mi się, że na Plus.

Jolu róż nie dostałam z tej szkółki i bardzo dobrze ;:306 . Jestem w Proszku z dołkami, za to mnie doPadł dół gigant, w związku z Pracą :( .
TAM rozmawiam teleefonicznie, ale jakoś nie widzę tego. Odmiany: rabatowa, rabatowa i rabatowa. Szkoda, bo mogło to być fajne ;:131 . Póki co nic z tego. Trzeba by jechać a nie mam kiedy i z czym. Może wiosną?
Czytałam, że imPrezujesz, baw się dobrze i wracaj szczęśliwie ;:196

Gosiu, byłam u Ciebie, ale bez śladu ;:223 . Wrzosowisko jakoś tak sPontanicznie się zrobiło. W sklepie DINO były i dalej są wrzosy giganty 5zł wielka donica. Pakę nabyłam i rosną. Polecam, teraz to właściwie tylko ono kwitnie.

Marzenko, łatwo się mówi, ale sama wiesz jak jest. Chciałoby się mieć:teraz, zaraz JUŻ !!! Staram się robić Po godzince codziennie. Jest to teraz coraz trudniejsze, bo dzień coraz krótszy. Dziś i wczoraj dłużej robiłam, ale wolne było, dziecko u rodziców to korzystałam.
Masz rację, jutro też jest dzień ;:196

Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam serdeczną prośbę, czy możecie mi podpowiedzieć skuteczną metodę zwalczania poskrzypki? Mam inwazję tego robactwa, siedzą sobie w korze akacji i w ścianach starego domu. Wczoraj i dziś potraktowałam toto muchozolem, ale to doraźny sposób. Jak się tego pozbyć w zarodku?
Proszę, ratunku
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Kochana ja stosowałam denaturat :shock: spryskiwałam kilka razy i pomogło .Inne środki zawiodly. :wit
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Poskrzypka czy kowale?
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, czy to te całe czerwone żuczki, które zżerają lilie? Jeśli tak, to ja stosowałam na nie oprysk, tylko ni cholery teraz nie pamiętam jak się środek nazywał ;:131 Jutro postaram się sprawdzić.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w poniedziałek :wit

Dziewczyny, Jadzia, Ewa, Ania to są jednak, po sprawdzeniu podpowiedzi Ewy, kowale. Mają czarne obrazki na plecach. Całe czerwone plamy mam tego w korze akacji. W sesperacji użyłam muchozolu i leżą gęsto trupy, ale czy to wystarczy? Myślę, że trzeba czymś spryskać pień akacji i ścianę domu, to wtedy ewentualne larwy też diabli wezmą.

Tymczasem chcę się pochwalić swoją odszczurzoną rabatą, która zamieniła się w różankę :tan
tu zdjęcie całej rabaty (poglądowo)
Obrazek
zacznijmy jednak po kolei, zamieszkały na tej różance róże : 2xChopin, róże od Kasi-Robaczka i od Ani-sweety
Obrazek
1. Casanowa
2. Evelyn Deliath
3. Olympic Palace
4. Aladin Palace
Wszystkie od Kasi ;:167
Miejsce zaznaczone patykiem czeka na Peace od Joli /April

lecimy dalej
Obrazek
5-6. Chopin- rosły tu od wiosny
7. Berolina od Ani -sweety
8-9. NN miniaturki z marketu, odratowane ze śmietnika
Obrazek
10. Gruss an Aachen od kasi

Czy ten układ jest dobry kolorystycznie?

Potem zaczęłam dokładać lawendę na brzeg z własnego siewu, cebulki tulipanów itd...
Obrazek

koło Chopinów poszły m.in. takie tulipanky
Obrazek

tu na brzegu, ponieważ wkoło Casanovy rośnie mięta, posadziłam... rozmaryny
Obrazek

posadzone wygląda tak
Obrazek

ten kłębek badylków na środku to rudbekie
Obrazek

za rudbekiami są słoneczniczki
Obrazek

Na koniec dałam obrzeże z klinkieru

Wczoraj popatrzyłam na zalegające cebule lilii i doszło co nieco do różanki
Obrazek

w brązowej doniczce są tulipany
Obrazek

Jak pisałam wcześniej tworzenie tej rabaty zajęło mi 2 dni, ale najpierw musiałam oczyścić to miejsce z perzu-2taczki i bylin-kolejna taczka. mam nadzieję, że wszystkie wybrałam i niczego nie zmarnowałam. Bły tu m.in.liliowce, kttóre powędrowały do pozostałych liliowców

Miłego dnia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Marzenko jesteś pracowita jak pszczółka..... szczerze podziwiam Twój zapał do prac ogrodowych i tempo w jakim powstają wciąż nowe zakątki ;:196 Twój ogród w błyskawicznym tempie zamienia się w prawdziwy zielony azyl ;:167 Różana rabata imponująca :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko ;:196 , to sama słodycz słyszeć takie pochwały. Staram się jak mogę. A skoro dziewczyny obdarzyły mnie takim zaufaniem i podarowały takie ślicznotki, to musiałam im odpowiednie miejsce przygotować. Planuję sypnąć po całości nasionkami kosmosów, żeby wypełnić pustki, a i jeszcze naparstnice Kasia podpowiadała posadzić. Mam nadzieję, że w sezonie będę mogła kolorowe zdjęcia tego miejsca pokazać
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Marzenko, wracam po imprezie, baaaardzo udanej zresztą.
Jeżeli Peace ma już miejscówkę to pakuję i dam ci znać kiedy wyślę.
Przyglądam się nowej różance i mam kilka propozycji. Przede wszystkim nie mam pewności czy rudbekie i słoneczniki w różach to dobry pomysł? Rudbekia z pewnością zagłuszy róże bo bardzo się rozrasta i rozsiewa. Będziesz w stanie ją upilnować przy takim ogromie pracy w ogrodzie?
Poza tym, żeby choć trochę dorównać elegancji różom to na wiosnę (bo teraz to za późno) to ja bym te thuje z tyłu trochę wzięła w ryzy i nie za dużo ale jednak próbowała krztałtować. Ładnie się zagęszczą, nadasz im pożądany kształt i nie będą wchodziły na róże.
Ale wiadomo ty tu urządzisz, to tylko luźne myśli...
A tak poza wszystkim to fajnie że dałaś radę zrobić kolejny kawałek ogródka ;:63 mimo iż piszesz że jesteś w dołku.
Trzymaj się i powodzenia.
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Kowale są właściwie nieszkodliwe. Tym rozmarynom nie wróżę długiego życia, chyba że przezimujesz je w pomieszczeniu.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że wiosną będę mogła wydać co nieco siewek naparstnic. Tylko się upomnij :D
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Marzenko napracowałaś się ;:138
Zaintrygowały mnie jednak te stare belki na tle,czy to stary domek :?:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marzenko żebyś miała więcej czasu to w kilka miesięcy całe siedlisko byłoby takie wychuchane ;:180 Super rabatę zrobiłaś, w przyszłym sezonie jeszcze Ci powysyłam kwiatków skoro takie kompozycje z roślin tworzysz ;:131 Ty walczysz z kowalami a ja z kretem, który psuł mi nerwy i rośliny od lipca, dziś wreszcie go upolowałem ;:172
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, napracowałaś się okrutnie, ale wszystko posadzone i tylko czekać na efekty!
Ja wyleczyłam się z sadzenia tulipanów w różach bo kopcowanie było kłopotliwe, ale każdy musi to przeżyć ;-)
Stary domek zyska nowe życie w przyszłym roku ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam we wtorek, wczoraj ogrodowo nie zrobiłam nic, no wywiozłam kolejną taczkę perzu i badyli z innej rabaty, którą robię, bo kolejne róże idą :tan

Jolu, Peace ma honorowe miejsce, ciepłe, osłonięte od wiatru, jak na taką przystało. Zresztą wszystkie na tej rabacie są dość wymagające.
Tu rośnie rudbekia zwykła, siewki łatwo się wyrywa, zapanuję nad nią. Słoneczniczki też trzymam w ryzach. Dzięki jednak za troskę ;:168 . Widziałam Cię na zdjęciach z Sabatu, no piękna wiewióreczka z Ciebie ;:108

Ewa, a jakby tak te rozmaryny okryć? No może jednak nie będę ryzykować i zabiorę je do pelasiek na zimę. Piszesz, że kowale nieszkodliwe ? To czemu oblepiają i zżerają lilie ;:131 ?! No przecież widziałam latem co się dzieje. Ich larwy z całą pewnością siedziały na liliach, bo młode nie mają tych obrazków, ale dorosłe też latały po liliach. Co prawda lilie mam pierwszy sezon, ale martwię się o nie ;:185

Aniu, będę się upominać o naparstnice ;:196

Jadziu, tak, te belki drewniane, to mój stary dom po przodkach, pradziadkowie tu mieszkali, a może jeszcze wcześniejsze pokolenia. Spędziłam w tym domu swoje pierwsze 15lat życia :) . Mam do niego sentyment i dlatego chcę mu dodać blasku choć kwiatami wokół, bo na remont nie bardzo mam pieniążków ;:145

Michałku ;:196 . Chętnie wiosną zaopiekuję się kolejnymi kwiatami od Ciebie ;:168 . U mnie kret też się panoszy, póki co z dala od rabatek. "poszedł" wzdłuż chodniczka (własnoręcznie ułożonego) w stronę pola. Widać na podwórku towarzystwo psów i kotów mu nie pasowało ;:306
Oj tak, czas, to towar deficytowy w dzisiejszych czasach nie tylko dla nas ogrodników.

Kasiu, słuszna uwaga z tulipanami. Muszę je chyba powyciągać z donicami. Wiosną rzeczywiście róże muszą jeszcze w kopcach siedzieć a tu tulipanom będzie zaciepło. Dzięki za sugestię, skorzystam z rady mądrzejszej ogrodniczki ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”