Ok, rzeczywiście trzeba byłoby odkurzyć nieco wątek i wrzucić parę zdjęć. Wiele roślin nie pokazywanych już na zimowsku, więc budzić ich nie będę, ale dokończę może swoje sansewierie, które musiałam uporządkować z nazewnictwem. Nie do końca mi się to udało, ale może przyjdzie z czasem. Zacznę od:
Sansevieria robusta - czarna i piękna:
Sansevieria fernwood:
I teraz uporządkowane - to, co niegdyś zakupiłam i przedstawiałam jako S. gracilis, okazało się czymś innym - była to S. ballyi. Obecnie przedstawiam oryginalną:
Sansevieria gracilis GG 135.2
Różnica jak widać, komu się chce sprawdzić - jest znaczna. Udało się sprawdzić dzięki temu, że ballyi zakwitła, o czym też już pisałam.
Moje następne cuda:
Sansevieria bella (Lavranos)
Marzenie, które za mną chodziło:
Sansevieria kirkii v.pulchra 'Coppertone'
Sansevieria elliptica 'Horwood'
I na koniec - cudo, które trudno zidentyfikować tak naprawdę. Czy jest to kultywar, czy odmiana, forma - nie wiem. W sieci bardzo skąpo jest na ten temat, jedynie kiedy odkryto ten gatunek, było trochę dyskusji. Teraz muszę trochę się nagłowić, by wiedzieć, jak prawidłowo podpisać. W każdym razie roboczo:
Sansevieria 'Kenya'
I na koniec zbiorówka na zimowisku:
Szczegółowy spis posiadanych gatunków:
1. Sansevieria bella
2. Sansevieria 'Kenya'
3. Sansevieria elliptica 'Horwood'
4. Sansevieria fernwood
5. Sansevieria gracilis
6. Sansevieria kirkii v.pulchra 'Coppertone'
7. Sansevieria robusta
8. Sansevieria ballyi
9. Sansevieria Bantel's Sensation
10. Sansevieria 'Black&Gold'
11. Sansevieria cylindrica
12. Sansevieria cylindrica ?(trochę inna niż typowy "makaron", stąd poczekam aż podrośnie)
13. Sansevieria 'Gold Flame'
14. Sansevieria 'Golden hahnii'
15. Sansevieria hahnii
16. Sansevieria trifasciata laurentii
17. Sansevieria moonshine
18. Sansevieria parva
19. Sansevieria trifasciata 'Gwinejska'
20. Sansevieria 'Yellow Stripe'
21. Sansevieria trifasciata
Niniejszym "oczkiem" zamykam na ten rok temat tych uroczych, acz dotąd niedocenianych roślin.
Dziękuję za wizyty!