Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Od: 4 wrz 2013, o 23:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

Daszka -roślinki piękne !!!!!!!!!!!!
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Kaktusy i liściaste-Wiola
Działka
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Kontakt:

Post »

Doczekałam się - dziś moje nasionka trafiły z wody pod ciepłą i mokrą kołderkę.Jak znam siebie to wydepczę ścieżkę do kaloryfera :;230 -zobaczymy kiedy się ruszą :tan
Śmieć nawet w szczerozłotej misie zawsze będzie śmieciem,a róża nawet w wyszczerbionym wazonie zawsze pozostanie różą -pozdrawiam Wiola
Działka
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 cze 2013, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje różyczki wysiane gdzieś w lipcu słoneczko im służy :)

Obrazek

Obrazek
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2013, o 22:12

Post »

Witam :-)
Dziękuję że mogłam uczyć się od Was tajników sztuki hodowli adenium. Przeczytałam wszystkie części forum. Jestem uzależniona od adeniaczków. Moje maja juz prawie pół roku. Martwi mnie jedynie problem z dziedziczeniem cech. Tak się napaliłam na żółte kwiaty a jak pomyślę że mam bardzo marne szanse na honey moon to łezka w oku się kręci. Jeśli komuś zakwitnie coś innego niz czerwień biel czy róż dajcie znać. Pozdrawiam
emi_ska
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2013, o 16:15

Post »

Poradźcie. Adenium rośnie u mnie od marca ( wysianie). Czy teraz wysiewanie nowych ma sens? Czy one będą rosły? Słońca już co raz mniej. Czy może z nowymi poczekać do wiosny? Napaliłam się na zestaw adenium obesum, arabicum i somalense. Grzejniki u mnie jeszcze nie grzeją bo nie widzę takiej potrzeby. Okno mam od południa i w pomieszczeniu jest ciepło.
emi_ska
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit u mnie rosną, zasiane około 10 dni temu. Kilka się nie przyjęło. Ale około 5szt mi wystarczy jeśli będą dalej rosły ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Kontakt:

Post »

Witajcie-czy może mi ktoś odpowiedzieć jaką maksymalną temperaturę można utrzymywać przy kiełkujących nasionach adenium. Zrobiłam mini szklarnie i mam w niej 31,5 stopnia,nie chcę przesadzić-proszę o podpowiedź :lol: Tak wygląda moja wylęgarnia nasionek. :lol: Obrazek
Działka
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10

Post »

Cieplarnia świetna - nie wiem tylko czy jest sens owijać doniczkę dodatkowo woreczkiem?
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Kontakt:

Post »

Nie mam przezroczystej pokrywki a zależało mi na wilgotności-ale podpowiadajcie -jestem otwarta na wszelkie sugestie dyktowane doświadczeniem -dziękuje Pawełku za szybka reakcje ;:3
Działka
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Czy dobra będzie ziemia do Adenium taka ze sklepu do storczyków?
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ma ktoś jakieś doświadczenie -adenium kontra ogrzewanie centralne ? Jak często podlewać. Stoją na parapecie nad kaloryferem i odkąd zaczął grzac mam wrażenie że coś im nie pasuje. Końcówki listków wyglądają tak choćby na nie jesień przyszła. Może adenium stracić na zimę listki?
AleksandraBdg

Post »

msk83, jeśli przeglądałeś/aś forum, na pewno dało się zauważyć,że nikt z nas nie uprawia swoich roślin w ziemi storczykowej.
Osobiście polecam taką mieszankę, o jakiej większość z nas pisze na FO.

saniastia, niestety centralne ogrzewanie to także moja zmora.
Dość ciężko jest wyczuć,kiedy roślina powinna zostać podlana. Polecam podlanie,dopiero gdy kaudeks mięknie +2,3 dni dodatkowo.
Z tym,że wszystko zależy od wieku w jakim są Twoje roślinki. Sieweczki należy podlewać/zraszać o wiele częściej.
Żółknącymi listkami się nie przejmuj, to naturalny objaw związany z porą roku i suchym powietrzem.

Pozdrawiam, i życzę powodzenia w uprawie naszych Adenium.
saniastia
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

AleksandraBdg - Dziękuję za odp. Adenium ma pół roku
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

Ja najpierw macam mojego kaudeksa tzn. adeniowego :wink: miekawy - podlewam, twardy zostawiam :)
Ewa
Awatar użytkownika
WIOLETTA011
100p
100p
Kontakt:

Post »

:wit Z moich pięciu nasionek wylęgła się tylko jedna bidula-dziś ma 2 dni Obrazek tylko coś tych listków na górze nie widać-czy to tak ma wyglądać?
Działka
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”