Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Ja też miałem niespodzianki
. Tykwy kobry u mnie w tym roku nie mają długich szyjek, podobne są kształtem do tykw birdhouse i to do tych z jednym brzuszkiem...

Mam pytanie do tych, którzy mają do czynienia z tykwami... czyli do wszystkich tu zaglądających
.
Dzisiaj kupiłam w TESCO dynię ozdobną z dopiskiem: tykwa. Skusiłam się, bo wygląda zupełnie jak butternut, waży 2,8 kg, jedynie kolor ma nie "cielisty" jak w tych dyniach a bardziej pomarańczowy, skórkę miękką.
Dlatego myślę ( a właściwie mam cichą nadzieję);:oj czy nie pomylono nazwy (co jest raczej nieprawdopodobne , prawda ?
).

Dzisiaj kupiłam w TESCO dynię ozdobną z dopiskiem: tykwa. Skusiłam się, bo wygląda zupełnie jak butternut, waży 2,8 kg, jedynie kolor ma nie "cielisty" jak w tych dyniach a bardziej pomarańczowy, skórkę miękką.
Dlatego myślę ( a właściwie mam cichą nadzieję);:oj czy nie pomylono nazwy (co jest raczej nieprawdopodobne , prawda ?

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wiem tylko jedno: to co jadalne pójdzie na jedną stronę ogrodu, a to co ozdobne na drugą
Bo potem za rok bym nie wiedziała co mogę zjeść ;)
Zwłaszcza przy roślinach ozdobnych krzyżówki mogą wyjść bardzo ciekawe. Oj już się wiosny nie mogę doczekać...

Zwłaszcza przy roślinach ozdobnych krzyżówki mogą wyjść bardzo ciekawe. Oj już się wiosny nie mogę doczekać...
Wydaje mi się że dynie ozdobne też można jeść, tylko dynie ozdobne są małe a co za tym idzie mają małe ziarnka.
Oj do wiosny jeszcze tyle trzeba czekać, jakieś 7 miesięcy
Oj do wiosny jeszcze tyle trzeba czekać, jakieś 7 miesięcy

-
Będziemy testować zjadliwość roślinek ozdobnych haha ;) Ale np. patisony niektórzy traktują jako rośliny ozdobne. Miałam w tym roku te żółte też (sunburst f1) - niektóre były bardzo dyniowate, ale malutkie w porównaniu do białych (disco), ale jakie smaczne.
Tykwy jak czytałam też młode jedzą, ale mi by było szkoda.
Tykwy jak czytałam też młode jedzą, ale mi by było szkoda.
Też miałem żółte patisony i to chyba dwie odmiany. Miałem też patisony białe Disco i zielone (nie pamiętam nazwy).
Tykwy chyba nie są smaczne małe.
Dzisiaj będzie chyba duży mróz a w szklarni na działce mam jeszcze owoce kiwano niedojrzałe, szkoda byłoby gdyby zmarzły, kiwano jest extra
Tykwy chyba nie są smaczne małe.
Dzisiaj będzie chyba duży mróz a w szklarni na działce mam jeszcze owoce kiwano niedojrzałe, szkoda byłoby gdyby zmarzły, kiwano jest extra

-
Nie znam kiwano. Widziałam tu na forum tylko zdjęcia. U mnie w ogrodniczym to wybór jest raczej mizerny nasion czy sadzonek, a po marketach to prawie nie chodzę. A zapomniałam się o tykwę zapytać czy mają. Liczę, że na akcję ktoś wyśle. Oj taki wazonik na suszone kwiatki byłby wspaniały (kwiatki już mam z tego roku) 
Może te żółte to też był sunburst f1, bo one były część prawie okrągła, a inne jak patisony disco tylko malutki. Te żółte max 10 cm miały, za to disco dużo i ogromniaste.

Może te żółte to też był sunburst f1, bo one były część prawie okrągła, a inne jak patisony disco tylko malutki. Te żółte max 10 cm miały, za to disco dużo i ogromniaste.
Wiem że patisony małe zrywa się, wkłada do słoików i gotuje się w zalewie jak ogórki. Są smaczne a jeśli jest kilka gatunków to wygląda to bardzo kolorowo.
Kiwano też mam z hipermarketu.
tutaj jest mój zbiór kiwano (6 post). Kiwano najlepiej rośnie w szklarni
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
Kiwano też mam z hipermarketu.
tutaj jest mój zbiór kiwano (6 post). Kiwano najlepiej rośnie w szklarni
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
-
Jak mniemam toto jest jadalne. No właśnie tam to już widziałam. Szklarni nie mam, ale może na wiosnę się uda kupić taką małą. W tym roku to nasiona trochę kupiłam w Intermarche i Biedronce, ale mam wrażenie, że na Śląsku to tylko kwiatki mają i podstawowe warzywa. Trzeba się będzie na wiosnę po tych większych przejechać. To kiwano mi trochę przypomina takie pnące się "szyszki" co rodzice mieli (zielone z kolcami, w środku 4 pestki w soku). Ale to była tylko ozdoba i nie zmieniała koloru na pomarańczowy.
Tak oczywiście że jadalne. A pestek ma dużo więcej niż 4, jakieś kilkaset razy więcej niż 4. Poza tym kiwano jest bardzo dekoracyjne.
-
Oj ja tu nie mogę na forum wchodzić
Bo moja lista "chcianek" się rozrasta, ale kocham dziwne roślinki. Dobrze tylko, że mam sporo miejsca, a jeszcze obok działka brata jak coś ;)
Czyli teoretycznie starczy kupić jeden owoc i zebrać nasionka ;)

Czyli teoretycznie starczy kupić jeden owoc i zebrać nasionka ;)
Mam tak samo. Uwielbiam dziwne roślinki, w tym egzotyczne. Za rok swoją kolekcję powiększę o : ogórek meksykański, ogórek melonowy i jakieś inne cudeńka które wyszukam w internecie 

-
Oj coś czuję, że nas tu za offtop pogonią ;)
Mnie kusił arbuz japoński, ale nasiona drogo wychodzą i nie wiem czy da radę go wyhodować w naszych warunków.
Mnie kusił arbuz japoński, ale nasiona drogo wychodzą i nie wiem czy da radę go wyhodować w naszych warunków.
Nikt tu nie będzie blokował, poruszamy bardzo mądre tematy .
Wygląda ciekawie ten arbuz, ale on jest sadzony w takich formach kwadratowych i dlatego ma taki kształt.
W szklarni na pewno dałoby się go wyhodować.
Ale do wiosny jeszcze tyle czasu, tyle miesięcy
Zatem dobranoc, do wiosny
Wygląda ciekawie ten arbuz, ale on jest sadzony w takich formach kwadratowych i dlatego ma taki kształt.
W szklarni na pewno dałoby się go wyhodować.
Ale do wiosny jeszcze tyle czasu, tyle miesięcy

Zatem dobranoc, do wiosny

-
Ja pisałam o takim arbuzie co ma miąższ całkiem biały z czarnymi nasionkami i chyba jest normalnie okrągły. W jednym sklepie internetowym go znalazłam. Niestety tam nawet nie piszą czy ma zieloną skórkę czy nie. Musze tam nasiona tykwy tez zobaczyć i dyniek ozdobnych.
Dobranoc ;)
Dobranoc ;)