Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.
Aż miło popatrzeć na Twoje roślinki i ich piękne kwiaty Mieczysławie.
Zaglądam do Ciebie,by nacieszyć oczy innymi ładnymi roślinami,innymi niż kaktusy.
Zaglądam do Ciebie,by nacieszyć oczy innymi ładnymi roślinami,innymi niż kaktusy.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto, Henryku, Przemku, Marianie - dziękuję za odwiedziny, jest mi miło przeczytać, że moje kwitnące rośliny cieszą i podobają się nie tylko mnie, ale również podobają się Forumowiczom. Nie mam zbyt wielu kwitnących kolorowymi kwiatami roślin, tym bardziej cieszą te pojedyncze kwitnące na "kolorowo", a wielobarwne kwiaty i pięknie uciernione rośliny, podglądam w Waszych wątkach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Akwelan_2009
Po niezbyt "udanym" zimowaniu i bardzo trudnej wegetacji w czasie letnich upałów, haworsje "wracają" do normalnego wyglądu, chociaż nie są jeszcze "książkowo" wybarwione. Na początek fotki dwóch haworsji:

Na wiosnę rośliny nie wyglądały ciekawie - szary wyblakły kolor nie wróżył dla mnie nic dobrego, ale widać są to "silne" rośliny, przetrwały letnie upały i napełniły swoje "zbiorniki" wodą, teraz znowu przed nimi trudny czas. Trzymam je jeszcze na oszklonym balkonie.

Na wiosnę rośliny nie wyglądały ciekawie - szary wyblakły kolor nie wróżył dla mnie nic dobrego, ale widać są to "silne" rośliny, przetrwały letnie upały i napełniły swoje "zbiorniki" wodą, teraz znowu przed nimi trudny czas. Trzymam je jeszcze na oszklonym balkonie.
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
no proszę jakie ładne rośliny 

Pozdrawiam Krzysiek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Hawortia piękne
Nie wyglądają na umęczone
Moje cały czas na wewnętrznym parapecie.

Moje cały czas na wewnętrznym parapecie.
- Akwelan_2009
Pogoda mimo że ciepła, to w ostatnich dniach bez słońca, pochmurna, mglista. Piaranthusy dość szybko zakończyły kwitnienie, spora ilość pąków zaschła, część została zrzucona przez rośliny. Nadal rozwija kolejne pąki kwiatowe "niezmordowana" i niezważająca na niezbyt sprzyjające warunki, Tavaresia angolensis:

Są jeszcze maleńkie pąki kwiatowe, zapewne roślina już nie da rady tak ich wykarmić, żeby rozkwitły - byt mało światła szczególnie tego naturalnego. Widoczne trzy pąki kwiatowe w różnym stopniu wzrostu, jeżeli zdołają rozkwitnąć, będą oznaką zakończenia sezonu kwitnień w moim mini zbiorku. Oby rośliny w dobrej kondycji przetrwały zimowe miesiące i z nadejściem wiosny zaczęły wzrost i tworzenie świeżych pąków kwiatowych.

Są jeszcze maleńkie pąki kwiatowe, zapewne roślina już nie da rady tak ich wykarmić, żeby rozkwitły - byt mało światła szczególnie tego naturalnego. Widoczne trzy pąki kwiatowe w różnym stopniu wzrostu, jeżeli zdołają rozkwitnąć, będą oznaką zakończenia sezonu kwitnień w moim mini zbiorku. Oby rośliny w dobrej kondycji przetrwały zimowe miesiące i z nadejściem wiosny zaczęły wzrost i tworzenie świeżych pąków kwiatowych.
Mieczysław
Mieczysław
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
...czego życzę Ci z całego serca! Uraczyłeś nas pięknymi zdjęciami i będzie mi tego brakować. Do następnej wiosny oczywiście 

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Czy te kwiatuszki powyzej maja taki specyficzny zapach...
...czy pomyliłam je z innym smierdzacym kaktusem - kiedyś takiego miałam. Stał na parapecie koło lodówki - myłam ją, szukałam co się zepsuło - zanim zajarzyłam, zto kwiatek pachnie 

- Akwelan_2009
- nie, dla mnie są bez zapachu, przy tej ilości kwitnących jednocześnie kwiatów - jakby wydzielały aromat - powinien być wyczuwalny jakiś aromat, a tu niestety nikt z domowników nie zwraca uwagi, że do mieszkania coś "przywiał wiatr"Czy te kwiatuszki powyzej maja taki specyficzny zapach...

Mieczysław
Mieczysław
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
To musza byc bardzo podobne do tych moich.
- Akwelan_2009
Tym razem to już chyba ostatnie pąki kwiatowe, które możliwe że rozwiną się przed nadejściem chłodnych, pochmurnych typowo jesiennych dni:

- ktoś z Forumowiczów pytał czy przypadkiem jakaś mucha nie przeniosła pyłku z kwiatka na kwiatek. Nie wiem bo nie zauważyłem, ale po przekwitnięciu kwiatów i opadnięciu zasuszonego "kielicha", pozostaje coś takiego:

- czy to jest zawiązek torebki nasiennej - nie wiem. Takie formy pozostają na kilku z przekwitniętych kwiatów.

- ten pąk jest najbardziej zaawansowany w "rozwoju", możliwe że jeszcze zdąży rozkwitnąć. Są jeszcze dwa bardzo małe pąki, ale już chyba nie ma możliwości żeby wykształciły się do takiej wielkości, która umożliwiłaby rozkwitnięcie.

- ktoś z Forumowiczów pytał czy przypadkiem jakaś mucha nie przeniosła pyłku z kwiatka na kwiatek. Nie wiem bo nie zauważyłem, ale po przekwitnięciu kwiatów i opadnięciu zasuszonego "kielicha", pozostaje coś takiego:

- czy to jest zawiązek torebki nasiennej - nie wiem. Takie formy pozostają na kilku z przekwitniętych kwiatów.

- ten pąk jest najbardziej zaawansowany w "rozwoju", możliwe że jeszcze zdąży rozkwitnąć. Są jeszcze dwa bardzo małe pąki, ale już chyba nie ma możliwości żeby wykształciły się do takiej wielkości, która umożliwiłaby rozkwitnięcie.
Mieczysław
Mieczysław
Pąki już spore, Tavaresia powinna dać radę
A tak swoją drogą- naprawdę szaleje u Ciebie z kwitnieniem 

Mateusz
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Przepiękny przegląd Twoich "śmierdziuszków" ma fascynujący finał. Naprawdę - przyszły sezon Tavaresia musi u mnie zagościć i będzie to Mieczysławie wyłącznie Twoja wina - głównego kusiciela... 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prognozy są bardzo optymistyczne - ma być jeszcze dużo słońca, może akurat się jeszcze kwiatkom uda 

- Akwelan_2009
Dzisiaj od samego rana "polowałem" z aparatem foto, żeby uchwycić moment "otwierania" się jednego z ostatnich w tym sezonie pąka kwiatowego, niestety nie zdołałem upilnować ... :
- 26.10.2013 r - 6.40:

- 26.10.2013 - 7.30:

- 26.10.2013 - 7.57:

- przyroda "rządzi" się swoimi prawami, działa szybko i zdecydowanie. Może uda się uchwycić moment rozkwitania, drugiego oczekującego pąka kwiatowego.
- 26.10.2013 r - 6.40:

- 26.10.2013 - 7.30:

- 26.10.2013 - 7.57:

- przyroda "rządzi" się swoimi prawami, działa szybko i zdecydowanie. Może uda się uchwycić moment rozkwitania, drugiego oczekującego pąka kwiatowego.
Mieczysław
Mieczysław