Termin wysiewu papryki?
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: kiedy wysiewać paprykę?
Ja w tym roku posieję paprykę Ożarowską planuje posiać na początku marca a w maju wysadzą pod folię lub do szklarni.
Parę lat temu miałem Ożarowską i jest plenna, miała spore,duże papryki jej wada to taka że dosyć bujnie rośnie.
Parę lat temu miałem Ożarowską i jest plenna, miała spore,duże papryki jej wada to taka że dosyć bujnie rośnie.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja swoją już posiałam- teraz obserwuję, czy się już coś dzieje na parapecie 

- Tomek-Warszawa
Moja Ożarowska kiełkowała ok 10 dniu. W tym roku posieję napęczniałe nasiona zobaczymy o ile szybciej wzejdzie.
- Wolusia
- 1000p
Ja swoich nasion nie moczyłam. Jeszcze nie wschodzi, ale ma przecież czas 

- Tomek-Warszawa
Można nawet w połowie marca siać i też będzie dobrze.
- Wolusia
- 1000p
Tomek-Warszawa pisze:Można nawet w połowie marca siać i też będzie dobrze.

- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Ja papryki posiałam i po tygodniu miałam wschody w 100% (nasiona z akcji),a kupna Cayenne cały czas myśli 
-- 14 lut 2013, o 17:44 --
Chciałam dodać,że będzię posadzona w szklarni. Czy koło połowy kwietnia mogę sadzic ,czy to dobry termin? W tamtym roku siałam jak pomidory, w połowie marca i nie zjadłam ani jednej,dlatego w tym roku postanowiłam wysiać wcześniej.

-- 14 lut 2013, o 17:44 --
Chciałam dodać,że będzię posadzona w szklarni. Czy koło połowy kwietnia mogę sadzic ,czy to dobry termin? W tamtym roku siałam jak pomidory, w połowie marca i nie zjadłam ani jednej,dlatego w tym roku postanowiłam wysiać wcześniej.
- Tomek-Warszawa
Ja bym radził wysadzić paprykę do szklarni na początku maja bo papryka wymaga dużo ciepła więcej niż pomidor. Ja swoją wysadzałem ok 10-tego maja. Papryka musi mieć również ciepło w nocy ok 20 st. Ja swoją wysiewałem na początku marca.Czy koło połowy kwietnia mogę sadzic ,czy to dobry termin?
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Dzięki za odpowiedż, ludzie różnie piszą. Zobaczę jak będą sobie radzić sadzonki ,najwyżej przykryję otuliną jak będę zmuszona posadzić.
Ludzie - tak.monika10 pisze:ludzie różnie piszą.
Ale trzeba i troszkę poczytać specjalistyczne opracowania.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=694
kiełki papryki
Witam.
Na wstępie zaznaczam, że jestem zupełnie początkującym w tej dziedzinie i są to moje pierwsze siewy.
Postanowiłem zasiać sobie nasiona papryczek chilli, po kilku dniach pojawiły się korzonki, jednak na nich zauważyłem dziwny "meszek":
http://img838.imageshack.us/img838/8914/papx.jpg
Czy jest to jakaś choroba (pleśń?) czy jest to normalna część korzenia?
Z góry przepraszam jeżeli komuś to pytanie wyda się głupie, ale jeszcze jestem zielony w tym temacie.
Na wstępie zaznaczam, że jestem zupełnie początkującym w tej dziedzinie i są to moje pierwsze siewy.
Postanowiłem zasiać sobie nasiona papryczek chilli, po kilku dniach pojawiły się korzonki, jednak na nich zauważyłem dziwny "meszek":
http://img838.imageshack.us/img838/8914/papx.jpg
Czy jest to jakaś choroba (pleśń?) czy jest to normalna część korzenia?
Z góry przepraszam jeżeli komuś to pytanie wyda się głupie, ale jeszcze jestem zielony w tym temacie.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:11
- Kontakt:
Re: kiełki papryki
Są to korzenie włośnikowe. To znaczy takie małe "rozgałęzienia" służące pobieraniu wody i składników pokarmowych. Czyli normalna sprawa.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Kto pyta nie błądzi itp. po to jest forum.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Kto pyta nie błądzi itp. po to jest forum.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a czy ktoś wysiewał zimową wersję papryki??? chodzi mi o to, czy na przykład o tej porze roku czyli jesień można wysiać paprykę?
MONIA
Zapraszam:)
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Zdecydowanie nie, wg mnie nawet papryk ozdobnych na parapet nie neleży teraz wysiewać.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
ok, dzięki wielkie za odpowiedź...wiem, że wersje zimowe pomidorków udają się, więc myślałam, że może i tak jest z papryką 

MONIA