Agrest pienny - uprawa, problemy, choroby, szkodniki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 wrz 2012, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Porzeczka i agrest na pniu
Wiosną zaszczepiłem kilkanaście sztuk porzeczki czarnej na porzeczce złotej. Rośną super, zdrowe, ładne i pokaźne.Wie ktoś może coś więcej na temat takiej uprawy ale na większą skale? Lepiej pod folią w doniczkach czy w gruncie na świeżym powietrzu???
-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Uprawa porzeczki i agrestu na pniu
Nikt nie orientuje się w tym temacie żeby mi coś podpowiedzieć?? 
Bo mam jeszcze jedna sprawę, czy można na porzeczce złotej zaszczepić również porzeczkoagrest????

Bo mam jeszcze jedna sprawę, czy można na porzeczce złotej zaszczepić również porzeczkoagrest????
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podepnę się pod temat nie odpowiadając na pytanie za co z góry przepraszam.
Na czym zazwyczaj szczepi się agrest pienny? Moje krzaczki zostały "ogłowione" tak że został sam pień bez miejsca szczepienia, chciałam już je wykopać gdy od ziemii zaczęły odbijać, liście, agrestowe, takie jak nad szczepieniem. Może to być jakiś wartościowszy agreścik czy nie zawracać sobie nim głowy?
Na czym zazwyczaj szczepi się agrest pienny? Moje krzaczki zostały "ogłowione" tak że został sam pień bez miejsca szczepienia, chciałam już je wykopać gdy od ziemii zaczęły odbijać, liście, agrestowe, takie jak nad szczepieniem. Może to być jakiś wartościowszy agreścik czy nie zawracać sobie nim głowy?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Iohroma, obawiam się, że agrestu z tego nie będzie. Agrest szczepi się na podkładce porzeczki złotej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 20p - Rozkręcam się...
Też tak sądzę, że może być ciężko go wskrzesić
. Chyba musisz zainwestować w nowe krzaki, na szczęście porzeczka i agrest na pniu nie są bardzo drogie.

Re: Porzeczka pienna czy krzak?
Możecie podpowiedzieć jaka odmiana porzeczki czerwonej jest dobra i agrestu.Chce kupić w tym tygodniu kilka krzaczków piennych tych roślin ale nie wiem które odmiany wybrać bo odmian jest sporo.Dodam że owoce będą spożywane bezpośrednio z krzaka przez moje córki.
- kusnier
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2010, o 18:57
agrest - choroba
Witam
nie było nas kilka dni - wracamy i takie coś zastaliśmy to :
co sie stało ?
jak z tym walczyć ?
owoce są kwaśne i praktycznie wszystko do wyrzucenia

i

nie było nas kilka dni - wracamy i takie coś zastaliśmy to :
co sie stało ?
jak z tym walczyć ?
owoce są kwaśne i praktycznie wszystko do wyrzucenia

i

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: agrest - choroba
Był nawożony?Jak z poziomem wody?Małe ,zielone gąsieniczki są na krzewie?
- kusnier
Nie był nawożony, wilgotność gleby ok, gąsienic brak i innych robali też (przynajmniej tych co widać)
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Kusnier, sprawdź dokładnie czy nie jest to antraknoza czyli opadzina liści. Na zdjęciach widoczne są kropki na liściach , lecz mój komp chyba ulega /nie mogę powiększyć/ awarii, dlatego piszę sprawdź.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
- kusnier
Są plamy na liściach i na teraz wszystkie już opadły.
Jeżeli to choroba, o której wspomniałeś to co jest najlepszy aby w przyszłym roku już jej nie było ?
Jeżeli to choroba, o której wspomniałeś to co jest najlepszy aby w przyszłym roku już jej nie było ?
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Jeśli to opadzina - sprzątnij opadłe liście i sprawdź czy nie ma choroby na pędach. Pamiętaj, że Polyram, Topsin i Dithane straciły rejestrację na krzewy jagodowe 30 kwietnia br. Mają ją Signum, Zato, i Score. Opryskuj po zbiorach i wiosną do kwitnienia.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zasychanie końcówek blaszek liściowych wskazuje na brak potasu i azotu.Miałem to samo ,ale nie w takim stopniu.Listki były małe,z zasychającymi brzegami,brak przyrostów.Zrobiłem analizę gleby na działce,uzupełniłem niedobory i teraz mój Niesłuchowcki wygląda tak:

pH powinno być 6,2-6,7,wtedy pobieranie składników jest optymalne.
Ps. czy miejsce szczepienia jest zdrowe?Nie ma nekroz lub wysypujących się trocin?

pH powinno być 6,2-6,7,wtedy pobieranie składników jest optymalne.
Ps. czy miejsce szczepienia jest zdrowe?Nie ma nekroz lub wysypujących się trocin?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lip 2013, o 14:41
Przycinanie piennej porzeczki
Witam. Nie wiem czy gdzieś pojawił się taki temat. Ja w każdym razie nie potrafię znaleźć go ani na forum, ani w ogóle nigdzie. Mam trzy pienne krzaki - porzeczka czarna, czerwona i agrest. Czarna choruje prawdopodobnie na opadzinę liści. Została opryskana, a razem z nią profilaktycznie dwa pozostałe krzewy. W tym momencie moja porzeczka wygląda trochę dziwnie. Ma baaaardzo chude, długie cztery gałązki i niewiele liście. Jako że już drugi rok praktycznie wcale się nie rozkrzewia, tylko ciągle wydłuża i wydłuża swoje cztery łodygi chciałabym ją jakoś przyciąć. Bardzo proszę o jakieś informacje jak i kiedy można przycinać formy pienne ww. krzewów.