Nowy ogród Jacka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Jacku,
Pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie i stwierdzam, że bardzo szybko przeobraża się.
Masz dużo energii :) której Ci zazdroszczę, bo mnie ogarnia kolejny raz zniechęcenie i chęć zalania wszystkiego betonem, ale to chwilowe :roll:
Gratuluję pomysłów, szczególnie podoba mi się sklaniaczek w kamionkowych garnkach :)
(...mam słabość do skalniaków... )

pozdrawiam
Basia.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku, spaceruję po Twoim ogrodzie co kilka dni i z uwagą śledzę Twoje pomysły. Okazuje się, że niektóre - jak kafle z odzysku - są dość zbliżone do moich, z tym że mój M. nie bardzo widzi ten mój pomysł. Nie pozwoliłam jednak wyrzucić kafli po rozebraniu kuchni i piecy w domu, który kupiliśmy i w końcu coś z nich zdziałam. Podoba mi się też pomysł z korą, wygląda jak pień z wydrążonymi wgłębieniami na nasadzenia. Wszystko ładnie się u Ciebie zmienia, prace posuwają się do przodu, a to najważniejsze. Życzę Ci wielu ciekawych pomysłów i pięknych roślinek. (podziwiam ludzi, którzy lubią hodować rośliny z nasion, ja się do tego nie nadaję....)
Pozdrawiam, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Cieszę się Krzysiu ,Izo i wszystkich, że mnie odwiedzacie i że podoba Wam się pomysł z korą. Więc moje wierzby mają ten plus, że z połamanych gałęzi korę można zedrzeć praktycznie gołymi rękami. A but? W przyszłym roku posadzę coś, co będzie się "wylewało" z niego i zakryje go częściowo. Może komelinę, która rośnie błyskawicznie. Właśnie chcę nią "uszczelnić" wszystkie szpary w dotychczasowych aranżacjach kamiennych.
Izo, jak tylko rozrosną mi się ciemierniki, to są Twoje. Liczę że ciemiernik cuchnący pokaże, co potrafi, więc szykuj trochę więcej miejsca :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Cię gościć Jollla500 u siebie! Tych komplementów to za dużo, ale za wszystkie dziękuję! Zastałem ten ogród w takiej ruinie, że chcę mu przywrócić życie. Wart jest tego, bo to ładny kawałek ziemi. A inna sprawa, że mój głód ogrodniczy nareszcie znalazł swe ujście! Jak doradzam znajomym lub projektuję komuś ogród, staram się być bardziej rozważny i ostrożny. Na swoim poletku pozwalam sobie na najdziwniejsze eksperymenty i wizje, które rodzą się w mojej głowie. Właśnie rozpocząłem prace przy rabacie Centralnej Wschodniej, która ma powierzchnię ponad 100m2. I tak kopiąc i wyrywając chwasty, w mojej wyobraźni rodzą się pomysły, jak zagospodarować to miejsce - metr po metrze, jak będzie wyglądać, co będzie rosło, jak to zrobić, żeby przez cały rok było ładne itp. No a pewnie ta wizja będzie jeszcze poprawiana w praktyce, bo rośliny lubią zaskakiwać a i moja wiedza o nich jest tylko cząstkowa.
Ale wpadaj, kiedy tylko masz ochotę, a ja postaram się dzielić moimi pomysłami na Forum.

Witaj Wisienko! Fajnie, że wpadłaś. Tak, buta znalazłem podobnie jak kafle. I jeszcze wiele rzeczy znajduję. Parę dni temu ze strychu zniosłem stary koszyk, który stał się osłonką dla golterii. No i znów muszę pstryknąć zdjęcie.
A z dyniowatymi było tak, że pewnie bym ich w ogóle nie sadził w tym roku. Ale jak już dostałem sadzonki, to wetknąłem je między nagietki no i teraz mam - ciągle mi przeszkadzają długaśne łodygi przy pracach nad ogródkiem ziołowym i nie mogę w tym miejscu wyrównać ziemi ani wyrwać dobrze trawy. Ale trudno - przynajmniej mam smaczne dynie i cukinie, które przydadzą mi się w kuchni. Lista przepisów z tych warzyw juz czeka :P

Witaj Basiu! Nie zalewaj wszystkiego betonem!!! Wiem, ile pracy jest potem z jego rozkuwaniem, jak mądrzejemy i chcemy przyrócić ten zabetonowany skrawek życiu! Przerabiałem to w starym ogrodzie - cały dom był opasany betonem i musiałem perswazją zmieniać gusta rodziny i sposób myślenia - najpierw rośliny w stosownych dla nich miejscach, potem betony, tam gdzie to konieczne. W nowym ogrodzie podobnie, ale moim sprzymierzeńcem okazali się hydraulicy, którzy bez pardonu rozkuli część betonu pod domem. Sprawa była przesądzona. Tak powstała ta rabatka z korą. Teraz już przedłużona więc muszę zrobić nowe zdjęcia. Zatem wyruszam z aparatem, bo zdaje się, że przestało padać.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kocica pisze:Witaj Jacku, spaceruję po Twoim ogrodzie co kilka dni i z uwagą śledzę Twoje pomysły. Okazuje się, że niektóre - jak kafle z odzysku - są dość zbliżone do moich, z tym że mój M. nie bardzo widzi ten mój pomysł. Nie pozwoliłam jednak wyrzucić kafli po rozebraniu kuchni i piecy w domu, który kupiliśmy i w końcu coś z nich zdziałam. Podoba mi się też pomysł z korą, wygląda jak pień z wydrążonymi wgłębieniami na nasadzenia. Wszystko ładnie się u Ciebie zmienia, prace posuwają się do przodu, a to najważniejsze. Życzę Ci wielu ciekawych pomysłów i pięknych roślinek. (podziwiam ludzi, którzy lubią hodować rośliny z nasion, ja się do tego nie nadaję....)
Pozdrawiam, Ewa.
Witaj Ewo w moim ogrodzie, a właściwie w czymś, co dopiero ogrodem będzie. Starannie próbuję zatuszować to całe chwaścisko, robiąc zdjęcia, ale można to sobie wyobrazić. Powolutku jednak coś zaczyna się dziać. Najpierw te małe rabatki, a w tym tygodniu rozprawiam się z chwastami w ogrodzie własciwym. Tam będą duże rabaty, i w tym sezonie uda mi się może przygotować cały teren. Ale znając siebie - nie wytrzymam i zacznę sadzić. Przecież irysy i te wszystkie inne kwiatki sadzone jesienią czekają :!: Więc spieszę się, by chociaż część oddać do użytku. Tak samo z ogródkiem ziołowym - rośliny przeciez musza zdążyć sie ukorzenić. Wiele roślin zmarnowałem w ub. latach, sadząc je zbyt późno.
Pomysł z kaflami nasunął sie sam. Następne w kolejności są wszystkie wiklinowe koszyki i kamionkowe garnki. Wszystko to wędruje do ogrodu! No i buty. Lubię różne aranżacje naturalistyczne i stylizowane, byleby budulec był estetyczny i harmonizował z otoczeniem. W przyszłym roku zostanie usunięta paskudna siatka ale furtka zostanie, bo można ją ładnie zaaranżować na pnącza. Pozdrawiam i zapraszam znowu!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hej! Na ciemierniki już się cieszę. Czy ja dobrze wyczytałam - rabata 100m kw? Rany Julek!!! Chyba będziesz miał ogród botaniczny koło domu. Szczerze życzę sukcesów i będę Ci kibicować. Zajrzyj kiedyś w wolnej chwili na stronkę "Ogrodu na Rozstajach" k.PIńczowa. Duży teren, mnóstwo roślin i bardzo ciekawe aranżacje i pomysły. Byłam tam kilka lat temu i widziałam na własne oczy. Aż dech zapiera i nie chce się opuszczać tego miejsca. Chyba nawet na forum jest taki wątek. Polecam Ci!
Ps.Mam nadzieję,że burze Cię ominęły.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też mam dopiero coś co jest zbiorem przeróżnych roślin bez ładu i składu. Mój ogród jeszcze nie istnieje:-). Mam za to cudne chwastowisko o dość dużej powierzchni, skoszone odrasta w tempie expresowym - a kosimy kosą bo inaczej się nie da. Jestem na etapie wyrywania niektórych drzew owocowych i zakładania pojedynczych rabatek aby posadzić tam cokolwiek z moich zbiorów. Może za jakieś 2 lata to moje miejsce będzie przypominało ogród........Fajnie masz, że znajdujesz u siebie takie stare naczynia, wiklinę i inne rzeczy, u mnie takich cudów nie ma niestety, a szkoda.
W tej chwili nad moim ogrodem przechodzi tornado, burza i sama nie wiem jak to nazwać. Wiatr wieje z przerażającą prędkośćią ze wszystkich stron, a niebo usiane jest piorunami. A mój dom stoi samotnie w polu..........Trochę to niemiłe.
Pozdrawiam.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Ewik
500p
500p
Od: 29 lut 2008, o 14:44

Post »

martwię się o Twoje roślinki Jacku... :cry:
te burze wydają się nie mieć końca...
dobrej nocki mimo wszystko...
ewa
Kwiatuszki Ewy
Działeczka mojej Mamy i moja
Pamiętajcie o ogrodach przecież stamtąd przyszliście
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Ewo i Izo, i wszyscy, którzy mnie odwiedzają! Burza była rzeczywiście straszna, ale szkód w moim ogródku nie wyrządziła. Jedynie musiałem podwiązać dalie, bo się przygięły do ziemi. Bardziej bałem się, czy dach nie przecieknie.
Ale za to jakie dzisiaj rześkie powietrze i gleba mokra!
Do "Ogrodu na Rozstajach" na pewno zajrzę, bo już o nim słyszałem.
Mój ogród jest dość duży więc będą dwie rabatki po ok. 100m kw każda. Oczywiście wewnętrznie będą podzielone a w środku każdej z nich planuję skalniak w jednej i oczko w drugiej. Ale będą stanowiły zwartą bryłę skontrastowaną z trawnikiem pomiędzy nimi. Takie sa plany.
Parę zdjęć, które zrobiłem jeszcze przed burzą:
Tutaj powstaje ogródek ziołowy. Dynie mi trochę przeszkadzają
Obrazek Obrazek

Nagietki, dimorfoteki i tu też dotarła dynia
Obrazek Obrazek

Rącznik trochę chudy, ale nie miałem czasu się nim zająć
Obrazek

.... i coś, na co bardzo się cieszę - fuksja patagońska zaczyna kwitnąć!
Obrazek
acidantera
100p
100p
Od: 14 kwie 2008, o 21:14

Post »

Nooo witam witam
Bardzo przyjemnie u ciebie ;))
A jak tam bucik wypucowany?

Czekam na fotkę ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kocica pisze:Ja też mam dopiero coś co jest zbiorem przeróżnych roślin bez ładu i składu. Mój ogród jeszcze nie istnieje:-). Mam za to cudne chwastowisko o dość dużej powierzchni, skoszone odrasta w tempie expresowym - a kosimy kosą bo inaczej się nie da. Jestem na etapie wyrywania niektórych drzew owocowych i zakładania pojedynczych rabatek aby posadzić tam cokolwiek z moich zbiorów. Może za jakieś 2 lata to moje miejsce będzie przypominało ogród........Fajnie masz, że znajdujesz u siebie takie stare naczynia, wiklinę i inne rzeczy, u mnie takich cudów nie ma niestety, a szkoda.
W tej chwili nad moim ogrodem przechodzi tornado, burza i sama nie wiem jak to nazwać. Wiatr wieje z przerażającą prędkośćią ze wszystkich stron, a niebo usiane jest piorunami. A mój dom stoi samotnie w polu..........Trochę to niemiłe.
Pozdrawiam.
Ewo, jak po burzy? Nam wszystkim dała się we znaki, choć na szczęscie szkód u mnie nie wyrządziła. Piszesz, że wycinasz drzewka? A może któreś się ostanie? Bo to zawsze ładnie wygląda takie stare drzewo, nawet jeśli owoców smacznych nie ma. No i pieniek można wykorzystać pod jakieś pnącze. Gdy w starym ogrodzie usechł sumak, zostawiłem pieniek, który stał się podporą dla groszku szerokolilstnego a nawet "wieszakiem" dla nasturcji w amplu.
No a tych starych naczyń to tak za dużo nie mam. Rozglądam się trochę po okolicy za nimi lub pytam się znajomych, którym często takie rzeczy są zbędne (np. stara wiklina)
Co do chwastowiska możemy podać sobie ręce - u mnie podobnie. I tak samo - jedynie kosą jestem w stanie to skosić.
acidantera
100p
100p

Post »

straszne szkody .. domy powalone dachy mają i okropnie połamane drzewa... sstraszne .. stojęi patrze przez okno.. straszne
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Jacku. Nie wycinam starych drzew. Wszystkie bardzo stare jabłonie zostają bo są przepiękne i zdrowe. Wycięłam kilkuletnie młode jabłonki, które okropnie chorują i były do niczego - były posadzone w szpalerze i tworzyły zwykły sad zabierając powierzchnię pod nasadzenia. Polecial też młody orzech włoski posadzony prawie pod domem. Zasłaniał okna od północy, był już wysokości ponad 5 metrów i walił gałęziami i orzechami o dach, o rozrastających się w stronę domu korzeniach nie wspomnę. Tak więc stare i przepiękne jabłonie oraz inny ogromny orzech zostają:-). Mam dzięki tym wycinkom mnóstwo fajnych pieńków do ogrodu no i korzeni wszelakich.
Po burzy mam sporo pracy, wszystko fruwało po ogrodzie, co tylko zostało na zewnątrz zmieniło swoje miejsce. Jeden z młodych modrzewii przygiął się do ziemi pod naporem wiatru - kilka tygodni wcześniej wichura złamała mi 6 metrową brzozę:-(, ale tym razem wszystkie brzózki są na swoim miejscu.
Dobrze, że u Ciebie nie ma żadnych strat.
Pozdrawiam weekendowo, Ewa.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Cieszę się Jacku że burza i grad ominęły Twój ogród
u mnie tez spokojnie, ale jak sie patrzy na zniszczenia
jakie dokonała u innych to aż serce ściska .

100p

Post »

Nam stary wielki kasztanowiec złamało a równie olbrzymi dąb na pół pionowo rozerwany, jarzębina leży 100m dalej niż rosła.. oj oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”