Osutka sosny

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Osutka sosny

Post »

W zeszłym roku sosnom na mojej działce (tereny porolne) zaczęło się dziać coś złego. Po opiniach wielu osób ze wszystkimi sąsiadami oraz obsługą największego sklepu ogrodniczego w okolicy włącznie uwierzyłam, że to huba korzeniowa. Wszystkie ścięte martwe już drzewa zostały oblane specjalnymi grzybami przeciwko hubie, i koniec. Uznałam, że więcej zrobić nie mogę, ale ciągle coś mi nie pasowało... Na jesieni byłam prawie pewna, a teraz jestem już pewna, że to nie huba, a osutka niszczy nasze sosny :(

Z tego co czytałam, to pod koniec czerwca trzeba zacząć działać i pryskać drzewa. Jednak nigdzie nie znalazłam dokładnych informacji, czym pryskać i jak. Zwykle piszą wszędzie o 3-4 preparatach do jednoczesnego użytku, ale jak niby mam to zrobić? Wszystkie preparaty wymieszać i fru, czy każdym oddzielnie..? Można jednym po drugim, czy w odstępach kilku dni? No i jak spryskać kilkunastometrowe sosny?? ;:223 Drzewka mają po ok. 8-10 lat. Część najmłodszych wypadła w zeszłym roku, część najpewniej będzie do wycięcia w tym, ale o te największe, które jeszcze się trzymają jako tako, chcę powalczyć. I co zrobić z opadłymi igłami? Nie dam rady wszystkich zgrabić, za duży obszar i za duża warstwa to jest - czy polanie tymi preparatami będzie wystarczające..?

Bardzo proszę o rady :)
kachat
200p
200p

Re: Osutka sosny

Post »

Uuu, nikt nie ma doświadczenia z osutką..? :shock:
kachat
200p
200p

Post »

Lada chwila zaczynamy oprysk, wiec mam takie pytania, moze ktos pomoze...

1. W internecie znalazłam kilka preparatów na osutkę, czy wszystkie są tak samo skuteczne i wystarczy spryskać drzewa jednym, dowolnym z nich, czy lepiej np. dwoma..?

2. Jak najlepiej spryskać sosny wysokie na ok. 7-8 metrów..? :shock:

3. Czy trzeba jakoś mocno spryskiwać, aby się np. płyn lał z igieł, czy wystarczy odrobinę..? Boję się, że spryskamy, a to nic nie pomoże, bo za słabo to zrobimy...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To może wcale nie być osutka ( przydałoby się zdjęcie), tylko naturalne zrzucanie starszych igieł, które rozpoczyna się właśnie w takim wieku jak podajesz.Kilkuletnie sosenki są jeszcze 'grzeczne' :wink: , a potem się zaczyna, jak słońca dociera do wnętrza korony coraz mniej.Ogólnie to sosny nie przepadają za rolnymi, urodzajnymi i wilgotnymi glebami.U mnie 25 letnie sosny czarne na glinie od ok.10 lat się porządnie obsypują we wrześniu zaczynają i tak całą zimę.Ale ogólnie rosną dość dobrze.
kachat
200p
200p

Post »

selli7, to nie jest zrzucanie igieł, tylko jakaś choroba... Podejrzewaliśmy hubę, ale to jednak raczej nie ona - igły mi się nie podobają, jestem praktycznie pewna, że to osutka. :(
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lać aż będzie kapało , a wysokie drzewa jak pryskać ? albo wleść na coś wysokiego albo niżej i użycie długiej lancy z przedłużką.Pytaj Admina albo napisz w sekcji opryskiwaczy ,bo z tego co wyczytałem jest lanca 300 cm plus dwie przedłużki po 100 razem 5 m.Może jest możliwość zastosowania więcej .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

witam
ja też mam problem z sosnami. Wszystkie sosny w okolicy zaczynają schnąć od środka. Od Pnia. hm... skoro to nie jest jeden przypadek np. moja sosna to znaczy ze wszystkie coś dopadło. Działka na piachu, same samosiejki wokół, w promieniu pół kilometra wszystkie wyglądaja tak samo i te młode i te stare, wszystkie schną od środka, czy to osutka...?

jutro fotki wstawię.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic nie dopadło, sosny tak mają :wink:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

To normalny stan, naturalne zrzucanie igieł
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Proszę wstawić zdjęcie, jeżeli to osutka sosny to objawy będą widoczne na pojedynczej igle.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

obiecane zdjęcia SOSEN, czy są chore?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Na moje oko zdrowe, normalny stan zrzucania igieł. Osutka objawia się centkami czarnymi / regularnymi / na igłach.
U mnie też już sosny sypią worami . ale nie zgrabiam :lol: czekam na grzyby oczywiście jadalne
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje oko jak najbardziej zdrowe.Moje 2 szt. 25 letnie sypią masakrycznie, od września do marca grabię kilkakrotnie, całe worki tego, szczególnie po silniejszych wiatrach.One tylko jesienią sprawiają wrażenie chorych :wink: Zobacz sobie sylwetkę dorosłej sosny z pniem, igły ma tylko na końcach gałęzi, w środku hula wiatr :)
kachat
200p
200p

Post »

Słuchajcie, nie udało mi się zrobić latem oprysku na osutkę - ktoś miał zrobić i zawiódł :( A niedawno ktoś mi powiedział, że nie ma sensu pryskać na osutkę, bo przecież wszystkie chore igły spadają jesienią na ziemię... I że osutka to normalna sprawa i starszym drzewom (moje mają ok. 12-15 lat) nie zaszkodzi... No nie wiem, już kilka troszkę młodszych sosen coś mi wykończyło, obstawiam osutkę właśnie (druga hipoteza - huba korzeniowa). W każdym razie, jeśli wszystkie zeszłoroczne igły spadły, to przecież zostały te tegoroczne.. I mogą być zainfekowane chyba..? Więc: jest sens pryskać drzewa w lecie na osutkę, czy wystarczy zebrać igły z ziemi i resztkę tych, co się nie dało zebrać, spryskać preparatem?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Pryskać. bo moze być tak iż można potem tą walkę odpuścić a potem przegrać .
Grzyb to grzyb/ w przypadku liściastych jest mniej zachodu i łatwiej wygrać, bo liść leci cały a tu igła zostaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”