Witam po wakacjach Ślicznie wyglądasz !!
Piękne okolice i te składziki z ceramiką W sumie dobrze ,że nie można zabrać wszystkiego ...jaskółeczka będzie Ci przypominać cudowne wakacje
Uwielbiam takie klimaty...może kiedyś
Buziaki i cieszę się ogromnie ,że już jesteś stęskniłam się za Twoim rajem i oczywiście przemiła właścicielką
Ogromne wrażenie robi na turystach miasteczko San Gimignano zwane często Manhattanem średniowiecza, a to za sprawą kamiennych wież stawianych w 13-15 wieku przez zamożnych mieszkańców miasta. Pełniły rolę mieszkalno-obronną i podkreślały prestiż i pozycję rodziny. Z pierwotnych 72 pozostało 14.
W mieście znajduje się jedna z najsłynniejszych lodziarni we Włoszech, ?Gelateria Della Pizza? - najlepsze lody na świecie.
Przemierzając kolejne wąskie uliczki ma się wrażenie, że czas zatrzymał się w miejscu.
Florencja to osobny temat, trzeba co najmniej całego dnia albo nawet kilku dni, żeby ją zwiedzić. Mnie nie zachwyciła, ale nie można jej odmówić piękna.
Widzę, że zwiedziliście te same miejsca co my ... Florencja też nas nie zachwyciła, mniejsze miasteczka są zdecydowanie bardziej klimatyczne. Sklepy z terakotą na wszelki wypadek omijałam szerokim łukiem, w obawie przed pokusami , za to wróciliśmy z pełnym bagażnikiem wina .
Dziękuję za podróż po najpiękniejszych miejscach Toskanii ....teraz już wiem że muszę to wszystko zobaczyć na własne oczy....oglądam zdjęcia na okrągło, zakątek po zakątku....
Nie wiem jak opisać swoje uczucia wywołują moje zdjęcia....jestem w niebie ....dziękuję
Agusia dla takiej romantycznej duszy jak Ty to wprost wymarzona kraina. Życzę Ci kochana spełnienia tego marzenia i ciesze się, że choć w namiastce mogłam Ci ją przybliżyc.
To znów ja...napatrzeć się nie mogę.
Iwonko....czuję że moja dusza odnalazła bym tam spokój W piękny sposób przybliżyłaś mi tę krainę i teraz będę dążyć za wszelką cenę do realizacji swoich marzeń.
A na długie zimowe wieczory zostawiam sobie do ciebie listę pytać apropos Toskanii oczywiście jeśli mogę
Oczywiście, że możesz, choć moje spojrzenie jest wyłącznie subiektywne, nie stawiam sobie zadań w postaci miejsc do zaliczenia lubię poczuć klimat, smak, zejść ze szlaku.
Dziękuję za komplement
Źle mnie zrozumiałaś nie o to mi chodziło...wiem że całą wyprawę organizowaliście sami i głównie w tym moje pytania...wczucie się w miejsce....to wg mnie kwit esencja udanego urlopu
A mnie po prostu zżera zazdrość! Dlaczego tam jest tak ciepło, a u nas już musimy chodzić w kurtkach? A oni w koszulkach na ramiączkach? Moja koleżanka jest teraz w Hiszpanii i muszą cały dzień chłodzić klimą w pokojach, tak jest gorąco! To jest po prostu niesprawiedliwe!
A co do zdjęć, to mnie powaliły te donice na ścianach, są przepiękne! Chciałabym mieć takie ze dwie i umocować je na ogrodzeniu przy furtce, pasowałyby do cegły klinkierowej i drewnianych sztachet. Ciekawe czy można je gdzieś kupić, chyba posiedzę w necie i poszukam.
Co do wycieczek, to ja mam w planach w przyszłym roku Szwajcarię Saksońską i Łuk Mużakowa i Park w Kromlau.
Dorotko dziękuję Ci serdecznie Kleo ano niesprawiedliwe i nie miałabym nic przeciwko takiemu klimatowi na dobre. Plany na przyszły rok masz super!
Dobrze kojarzę? - skały Bastei to w Szwajcarii Saks.?
Donice były niesamowite . Duże przyścienne donice są tu wwww.donicedoniczki.home.pl (terakota sprowadzana z Toskanii)
cena niestety duża.....
Piękne krajobrazy i detaile, już ze zdjęć czuje się niepwtarzalną południowo-włoską atmosferę.
Nie wiem czy byłaś już tam, ale pewnością wrócisz jeszcze w te strony. Iwona co zrobiło na Tobie największe wrażenie i co podobało się Tobie najbardziej w Toskanii?
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz