Buk czerwonolistny (Fagus sylvatica) -szczepione,kolumnowe,płaczące

Drzewa ozdobne
szkutnik
100p
100p
Od: 6 kwie 2012, o 14:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: buk pospolity purpurea pendula

Post »

dzięki,
Kupiłem pendule purpurową , ma wykształcony przewodnik który lekko zwisa, tak więc liczę na to że pójdzie w górę , a jak nie to będę podpierał. W szkółce były też Purple Fountain ale niestety cztery razy droższe.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ma ktoś doświadczenie w sadzeniu buków sporych rozmiarów? jak się przyjmują? czy nie ma żadnych problemów?
Chodzi mi o takiego ok 3,5 -4 m wysokiego i pniu o średnicy ok 8-10cm. Widziałem takiego w szkółce i waham się (z obawy czy sie przyjmie) czy go kupić, bo cena nie mała, a nigdy nie kupowałem takich dużych drzew.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak kopany to wczesną wiosną posadź z dużą bryłą. Jak z donicy to przez cały sezon można sadzić. Liściaste bardzo dobrze znoszą przesadzanie. 4m to małe drzewko
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

dzięki za odpowiedź, buk jest w doniczce wiec kupię go teraz
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W tamtym roku w okolicach listopada kupiłem około 4 metrowy buk zwyczajny kopany z gruntu. Zasadziłem od razu prosto w miejsce docelowe- przyjął się pięknie, miał w tym sezonie odpowiednie przyrosty a niedawno uraczył mnie dwoma grzybkami :) Tak więc mogę osobiście polecić późno-jesienny termin sadzenia buczków 'z gruntu'. Z donic można oczywiście sadzić przez cały sezon, pamiętając o odpowiednim podlewaniu w czasie upałów. To świetne drzewa, wokół których nie trzeba skakać- muszą mieć jednak odpowiednie warunki glebowe i wilgotność.
Pozdrawiam!
Adam.
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dobrze słyszeć.
Buk już kupiony , czekam na przywóz. Rok był w doniczce i ma trochę zawinięte korzenie , zastanawiam sie czy je poodcinać czy zostawić jak są?
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

jak namoczysz to może dadzą się troszkę rozplątać i wyprostować
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: buk Red Obelisk

Post »

Wow! Jak to dobrze, że tu trafiłam przed zakupem buka ;:333 Przeraziły mnie te wykopy! ;:oj
Szukam czerwonej liściastej kolumny, ale nie tak inwazyjnej jak piszecie. Skoro już to odkryłam
to rozważam Klon KOLUMNOWY czerwony Crimson Sentry :lol: Czy to lepszy wybór? Możecie polecić ewentualnie jeszcze coś innego, co nie wyssie wszystkich soków z iglaków i drzewek obok? Chodzi o raczej niższą formę.
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Temat dotyczy odmiany purpurea pendula ale nie chcę zakładać nowego, więc zapytam tutaj.

Kupiłam niedawno buka odmiany purple fountain. W ogrodniczym wyglądał na okaz ładnie wyprowadzony w pionie z przewisającymi bocznymi gałązkami i przewodnikiem. Był podwiązany do patyczka. W czasie sadzenia usunęłam patyczek i mocujące gumki i okazało się, że drzewko "oklapło" na dwie strony. Tzn. nie ma żadnego przewodnika tylko na pewnej wysokości rozdziela się na dwa "płaczące" pnie. Chcę go wyprowadzić do góry i nie wiem jak to zrobić. Czy lepiej podwiązać przynajmniej jeden z pni do nowego wyższego patyka tak jak rósł w ogrodniczym? Dodam, że oba pnie są niezbyt grube ale już zdrewniałe. Czy jakoś go ciąć albo z nowego przyrostu jak się pojawi prowadzić przewodnik. Czy zostawić tak jak jest a drzewko samo z czasem wytworzy przewodnik i pójdzie do góry?
Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Pozdrawiam Lucyna
szkutnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja bym podwiązał jeden przewodnik.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuję tak zrobić. Mam tylko trochę wątpliwości, czy jak ten pęd jest już zdrewniały to się po podwiązaniu wyprostuje?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli nie ma zdecydowanego faworyta do podwiązania to możesz prostować oba , gdy operacja się uda słabszy wytniesz na gładko.
Uważaj bo zdrewniały jest dość kruchy. Młody Purple Fountajn potrzebuje podpórki minimum do 3m o ile chcesz mieć prostą świeczkę z zwisającymi gałązkami . Wszystkie fałszywe przewodniki (grubsze gałązki ) wycinaj chyba że chcesz mieć artystyczny nieład :wink:

od lewej Purpurea Pendula i Purple Fountain, na drugim młody Purple Fountajin kupiony 2lata temu za chyba 6 zł :tan z przeceny
Obrazek Obrazek

Purpurea Pendula mocno przycinany po bokach z grubszych gałęzi i wciąż jeszcze przy paliku, Fountain też podcinany ale palik już chyba odpuszczę

np. te dwie gałęzie zostały wycięte ( plus inne ) żeby nie robiły wybrzuszeń na jego szczupłości ;:306
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Buk pospolity purpurea pendula

Post »

Podwiązałam dłuższy przewodnik. Drugi zostawiłam tak jak jest, rośnie pod kątem do tego dłuższego. Zobaczę jak to będzie wyglądało za jakiś czas. Najwyżej wytnę.
Jedna rzecz mnie zastanawia. Ten podwiązany przewodnik nie rośnie całkiem prosto, tzn. w pewnym momencie tworzy zygzak. Inne drzewka jakie były do sprzedaży były jeszcze bardziej pokrzywione. Jak to może wyglądać w przyszłości, czy będą się tworzyły nowe zygzaki lub jakieś dziwne kąty gałęzi? A i jeszcze jedno, jak szybko rośnie ta odmiana?

Zbyszku Podziwiam Twoje rośliny w różnych wątkach. Buki przepiękne ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Purpurea Pendula bardzo często spotykany jest w formie grzybka bo ten typ tak ma że raczej zwisa, jak coś wyskoczy w górę to właśnie tak zygzakowato z odchyłkami by ostatecznie też zwisać , podobnie ma np. brzoza Youngii

kilkuletnie okazy mają przyrosty swobodnie powyżej 0,5m
czasami startuje drugi raz i wówczas zaczyna się głupawka z przewodnikami bo podmarzają i robi się kołtun
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak bym chciała wyprowadzić drzewko do góry to co robić z tymi zygzakami, czy pień się z czasem jakoś wyrówna? Albo spytam inaczej, czy mimo zygzaków drzewko samo pójdzie w górę, czy trzeba je traktować podobnie jak np. świerk Inversa?
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”