Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zielone pokoje - królestwo Ibrakadabry, cz. 3

Post »

Jak tam zielone pokoje - pewnie dzielnie nie poddają sie jesiennym przymrozkom.
Teraz będzie więcej czasu na książki i mizianie futerek :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Nie było mnie kilka dni, zamykałam sezon w ogrodzie na Kaszubach. Po stokroć warto się w tych dniach ruszyć z miasta, aby zobaczyć, jakie cuda jesień robi z przyrodą. Jasnozielone wzgórza, ciemne lasy, błękitne jeziora i cała paleta odcieni żółci, różu, moreli, czerwieni, szkarłatu i zieleni na klonach ;:oj.

Ogród na Kaszubach, pełen kwitnących marcinków, rozchodników, kocimiętek, lawend, róż i innych kwiatów przysypały klonowe liście. Trzeba było co nieco przyciąć, podlać, uprzątnąć, przesadzić...
Np. wykopać z ugoru z trawą po pas trzy duże graby i posadzić w miejscu, przez które cała wieś, przechodząc, zaglądała do ogrodu, co bardzo denerwowało właścicielkę ;:224.
Wieczory, zbyt wcześnie zapadające, pozwoliły przy boskiej naleweczce i innych świetnych trunkach, podsumować sezon, który został uznany za najbardziej rewolucyjny i bogaty w zmiany w całych dość długich dziejach ogrodu.

Oto kilka reminiscencji stamtąd.

Obrazek

Obrazek

Czy widać, z jakim utęsknieniem patrzą na drzwi, przez które wyjdzie żywiciel z pełną michą :?:

Obrazek

Jesienny wał.

Obrazek

I te graby... oby się tylko przyjęły... ;:224.

Obrazek

A to zabrałam do domu.

Obrazek

Było twórcze i piękne to lato. Teraz plany na następny sezon...
A jutro, przede wszystkim podziękowania dla miłych Gości i - nie zielone, a kolorowe pokoje - Jagoda
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi mili towarzysze ogrodniczej doli :wit

Baasik, łap jabłuszko, bo bardzo pyszne, z ananasowym posmakiem.

Alicjo, ma się rozumieć, że grzybków próbować nie będę ;:306.
A w kwestii sromotnika powiem Ci tak, wystarczy przyłożyć czubek języka, żeby wyczuć smak. A to nie jest groźne. I dobrze, że ktoś to zrobił i uprzedza ludzi, bo wszystkim się wydaje, że tylko gorzkie grzyby są trujące. A to sprawdzają i ... żyją.

No pewnie, Marysiu, niech sobie będzie nawet wszystko niebieskie, byle nie u Ciebie ;:306.
Ciekawe, dlaczego lepsze niby są fekalne brązy ;:218 :?:

Januszu, będę się starać, ale chciałabym, żeby ten szron do zdjęć pojawił się w grudniu...
Tylko czy do tego czasu kolczyki nie oblecą... :?:

Agu, dzięki, że zajrzałaś i dostrzegłaś wszystko, co trzeba.
Kapustki są jednoroczne, ale wiele roślin tak traktuję, np. wrzosy, które w ogrodzie nie mają właściwych warunków. Znów zrobiło się ciepło, więc i ja, i koty skwapliwie z tego korzystamy. Ja pracuję - one mnie pilnują ;:306.

Robaczku, słonko moje, zajrzałam do Ciebie, ale przez ten wyjazd za późno ;:218.
Ja w ogóle zmiany lubię, ale czy Twoja nie jest zbyt radykalna :?: I co Cię wzięło robić tę rewolucję akurat jesienią... Jak przeczytałam z czym się to wiąże, to... ;:oj.
Ale wierzę w Twój gust, zakładam zatem, że będzie pięknie. Reszta u Ciebie... ;:196.

Tak, Sosenko , mróz liznął zielone pokoje, ale wielkiej krzywdy im nie zrobił. Narobił tylko bałaganu, za który zabrałam się z zapałem wróciwszy z Kaszub.
No, masz Ty zdrowie do tego wykopywania, ale Twoje dalie wyglądają pięknie... i "bogato".
Synek ;:215.

Margo, nie zwieszaj nosa, pogoda się poprawiła, warto podłubać w ogrodzie.
Za tę uwagę o zakazie cytowania już zebrałam opr, żebym nie była świętsza od papieża ;:306.
Ale Twój cytat nic by nie dał, bo nie znam nazwy tego miskanta. Ładny jest, niezbyt duży i nie rozłazi się po ogrodzie.

Agnieszko, relacja z zielonych pokoi rano. Nie będzie na razie czasu na lekturę i czochranie kotów ;:185. Tyle jabłek do zerwania, róż do przesadzenia, nowych do posadzenia, liści do zbierania itd. itp.... ;:224.

A to na dobranoc.

Obrazek

:wit Jagoda
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Jagi to napracowałaś się zdrowo...ale widać efekty... rany to te graby chyba koparka kopała
one maja dość duże korzenie już...
a kociaki świetne najładniejszy brązowo-czarno -biały... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagoda, zbieram szczękę z podłogi po obejrzeniu zdjęć kaszubskiego ogrodu ;:180
I te koty zadbane, nakarmione... ;:167 ;:196
Trzymam kciuki za przyjęcie się grabów ;:215
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Kolczyki przepiękne ;:138 A mróz i śnieg bardzo proszę.... najchętniej dopiero świątecznie, żeby... robił nastrój ;:306

Na Kaszubach jeszcze wspaniale kwitną białe floksy ! ;:oj

Ale planowanego przesadzania agapanta wcale nie zazdroszczę, tym bardziej, że czeka mnie to samo ... ;:202
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Sporo pracy wykonałaś, będzie jeszcze piękniej (o ile to w ogóle możliwe :wink: )
Oby graby się przyjęły :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jagi, dzięki za zdjęcia TEGO ogrodu, pięknie jest! Trzymam kciuki za graby, a Ty potrzymaj za cisy pliss ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jago
Fajnie wykombinowałaś z włoską kapustą.....
Dla mnie też ciekawa jest plastycznie :wink:
Niejadalne kapustki z ulotną biżuterią równie piękne :D
Jesienna ławeczka z winem w tle i jabłuszkami genialna :D
Jak to było ''...Karoczie stanowiłsja dien. Liesow tainstwiennaja sień spieczalnym szumom obnażałos....,, jakoś tak, fragment wiersza o jesieni Puszkina bodajże :oops:
Taaak jesień pełną gębą wkroczyła do naszych ogrodowych zakątków :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jagi! :wit

Nie dziwię się, że podsumowanie sezonu ogrodniczego na Kaszubach zakończyło się sukcesem. Kaszubski ogród wygląda pięknie i tajemniczo, a w tym zagajniku z grabów sama bym chętnie posiedziała... :twisted:
A jak wypadło podsumowanie sezonu w Zielonych Pokojach? One też chyba zasługują na parę słów (i kieliszeczków ;:170 ) posumowania...
P.S. Dziękuję za dedykowane mi kapustki ! Zarobiona jestem, nie zawsze nadążam.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Z przyjemnością obejrzałam relację z kaszubskiego ogrodu. Trzymam kciuki za graby.
Z radością informuję, że sąsiad robi ogrodzenie i siedlisko będzie bezpieczne przed sarnami i zającami. Proszę o trzymanie kciuków za świerki serbskie u mnie ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko :) ogród kaszubski prezentuje się już okazale.
Możesz mieć satysfakcję , że masz swój udział w kształtowaniu jego wyglądu.
Graby na pewno się przyjmą ;:215 Kilka lat temu przesadzaliśmy taką sporą brzozę i też się udało, mimo,
że to była pełnia lata.
Chyba Szuwarkowi należy się mizianko za to piękne pozowanie na Dobranoc. :lol:
:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was serdecznie :wit
I znów zeszło mi do północy... Jakoś tak jest, że połowa forumowiczów popada w chandry jesienne, a druga połowa, korzystając z pięknej pogody, nabrała energii do działania. Ja znalazłam się w tej drugiej grupie. Wróciwszy z Kaszub zastałam zielone pokoje w totalnym bałaganie. Trawniki zasłane liśćmi i zgniłymi jabłkami, zmarznięte i zrudziałe badyle, ogólnie widok dość niesympatyczny.
Ale, że jako się rzekło, pogoda - cud, zabrałam się do porządków, kombinowania, przesadzania, a przede wszystkim oberwałam jabłka z trzech wielkich jabłoni, sześć wielkich skrzynek... ;:224.
Ale, co ja się będę chwalić, lepiej pogadam z Wami, bo czas najwyższy.

Obrazek

Misiuniu, graby wykopywały dwie koparki: moja siostra i ja ;:306. Jak się na coś uprzemy, nie ma rzeczy niemożliwych...
Ta trójkolorowa kocica, to Wenecja, matka małych kotków.

Obrazek

Magdalenko, dzięki za uznanie dla kaszubskiego ogrodu. Mam nadzieję, że jego widok wiosną odpłaci nam cały trud, włożony w jego metamorfozę w tym sezonie.
A koty... Doceniasz opiekę nam nimi, miłośniczko kotów ;:333.

Obrazek

Muffinko, tytanie pracy ogrodowej, Ty wiesz, jaka to będzie akcja z agapantem :!: Przy pomocy siekierki i piły do drewna :shock:. Białe floksy na Kaszubach zaskakują w tym roku wyjątkowym kwitnieniem, ale w moim ogrodzie też jeszcze kwitną. Fantastyczne rośliny.

Obrazek

Baasiku, jak będziesz o nich ciepło myśleć, to graby się przyjmą, a jak będzie na wiosnę - pokażę. Sama ocenisz.

Obrazek

Robaczku miły, rzecz jasna, że będę trzymać kciuki za Twoje cisy ;:215. Uwielbiam zmiany i bardzo jestem ciekawa tych u Ciebie. U mnie też sporo się zmienia, a jak - będzie widać... ;:224.

Obrazek

Pel, serdeczne dzięki za uznanie dla drobiazgów ogrodowych, miło takie opinie czytać, nawet bardzo miło. I dzięki za cytat z Puszkina. A jesień... faktycznie przepiękna w tym roku.

Obrazek

Lisico, niemożliwe, żeby obyło się bez podsumowania sezonu w zielonych pokojach. Ale on jeszcze trwa, jeszcze tyle planów przed jego zakończeniem... Nie mogę odpuścić przy takiej cudnej pogodzie. Na szczęście nie muszę gnać do pracy zarobkowej. Jak wykonam to, co założyłam, to i podsumowanie i kieliszeczek się znajdzie ;:136.
A ogród na Kaszubach już jest piękny, a wiosną... to już powinien zachwycać.

Obrazek

Ile tych zaciśniętych kciuków będzie, Sosenko, ;:306. Fajnego masz sąsiada skoro grodzi Twoją działkę... Świerki serbskie będą bezpieczne. Wiesz, jakie one wielkie rosną? Nie posadź ich za gęsto ;:218.

Obrazek

Krysiu, pocieszyłaś mnie z tą brzozą, dzięki. Czuję satysfakcję z tych prac na Kaszubach. Prawdę mówiąc powinnam być ogrodnikiem, w tej robocie czuję się naprawdę dobrze...choć lubilam każdą pracę, którą w życiu wykonywałam, a było tego trochę... ;:224.

Obrazek

Kiedy wracamy z Ibrakadabrą z Kaszub, taki komitet powitalny nas oczekuje... ;:306.

Obrazek

W podziękowaniu dla wszystkich, którzy zajrzeli do zielonych pokoi - taki drobiażdżek.

Obrazek

A od jutra znów z Wickiem do weterynarza, dziura na brodzie mu się powiększyła ;:223.
Dobrych snów - Jagoda
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Wyjątkowo pięknie słoneczko oświetliło Twoje rośliny, a Ty skrzętnie z tego skorzystałaś ;:433
Bardzo mi się podoba w Twoim "nieuporządkowanym" ogrodzie :)
Ostatnie zdjątko słodziak ;:167

Biedny Wicek - oby szybko mu się poprawiło.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć, Baasiku :wit
Prawda, że słońce potrafi malować najpiękniejsze obrazy?
Dobrze, że czasem udaje się zatrzymać je w kadrze... ;:224.
Jutro, to dopiero będzie demolka, będą cięte drzewa owocowe, wyleci też kilka szpetnych krzaków i drzewek ;:222.
Szykujemy się z Wickiem do weterynarza. On wyczuwa pismo nosem i jest niespokojny ;:209.
Trzymaj kciuki, żeby tym razem terapia się powiodła.

Pozdrawiam - Jagoda

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”