Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Kasiu weekend mnie nie było u Ciebie a tutaj burza mózgów ;:oj
Projekt zmian który pokazałaś bardzo mi się podoba....przód ogrodu formalny to dobry pomysł....a za domem romantyczny raj ;:333
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ooo, koleżanko, nie sądziłam, że aż taaką rewolucję szykujesz :D
Podoba mi się ;:215
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, witam w nowym tygodniu i życzę szybkiego poniedziałku :)

Zmiany, które planujesz, pobudziły moją wyobraźnię i przypadły do gustu. Front z całą pewnością powinien być atrakcyjny cały rok, zatem czym więcej zimozielonych, tym bardziej to założenie będzie spełnione. Różne formy iglaków bez wątpienia uatrakcyjnią przestrzeń, mimo teoretycznej monotonii zieleni. Moim zdaniem fajnie to zaprojektowałaś, chociaż mam dylemat czy powinnaś przesadzać koreankę. Ja ze swojej, właśnie na froncie, jestem bardzo zadowolona... ma sporo miejsca, więc dolne gałązki cały czas wyglądają świeżo, nie tracąc na urodzie. Mariaż sformalizowanego przedogródka wraz z łukami prowadzącymi do wejścia, to moim zdaniem zabieg udany - te ostatnie rozładują pozorną 'ciężkość' iglastych nasadzeń i wprowadzą balans między powagą a frywolnością ogrodu ;-)

Działaj!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Przeczytałam wszystkie propozycje zmian jakie padły przez weekend i dochodzę do wniosku że mogłabyś bez problemu urządzić kolejny ogród, tyle pomysłów.
A wracając do rabaty przed domem to samo założenie, że będzie bardziej formalnie i zimozielono bardzo mi przypadło do serca. Za szczegółami nie nadążam bo dziś był tak ciężki dzień, że nie wiem czy rozpoznam zaraz własne auto na parkingu ;:306 Myślałam że przyjdę do pracy w poniedziałek odpocząć po trudach ogrodowych a tu kicha...
Gniazdko jakie pokazywałaś jest identyczne do jednego mojego ;:333 śliczne ale nie wiem co to, mój to chyba świerk omorica Karel ale głowy nie dam sobie uciąć.

Miłego popołudnia :wit Ruszam zaraz do domu sadzić czosnki, tylko czy zdążę przed zmrokiem ;:131
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia się nam zagubiła.........
Pewno łopatą macha i już przerabia wszystko na amen. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Jestem, jestem :wit

Dzisiaj konsultowałam z ogrodnikiem plany na zmiany, darniowaniem zajmie się jego ekipa. Do sadzenia cisów potrzebna jest koparka, która będzie wykonywać tą operację przez płot ;:oj Duży sprzęt do ogrodu nie wjedzie bez zdemolowania rabat, więc to jedyna opcja. Cała operacja będzie dosyć skomplikowana i pracochłonna. Muszę usunąć spod płotu ok. 20 krzaczków lawendy, tyle samo szałwii, 10 piwonii, trochę astrów i 2-3 róże. Nie mówiąc o zakopanych tam cebulowych ;:306
Potem czeka nas przesadzanie głogów, którym muszę przygotować miejscówki - pod siatką w okolicy altany.

To jednak nie wszystko :D Poszerzane będą też dwie rabaty różane z tyłu ogrodu (planowane wcześniej niż cisowe rewolucje) i z tym wiąże się koniecznośc przesadzenia całej lawendy na obwódce, czyli jakieś kolejne 70 krzaczków ;:224
Jak już się z tym uporam, to będzie listopad i wezmę się za przesadzanie róż, potem kopce i.... jak się sprężę, to w styczniu skończę :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Kasiu - to trzeba Ci życzyć łagodnej zimy :)
I nam wszystkim zresztą też!
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, jak skończę większe nasadzenia to ocenię wolne miejsca i jeśli tylko będzie taka opcja to chętnie posadzę azalię pontyjską. Wiem jednak, że jest problem z jej dostępnością. Sadziłam azalie japońskie w zeszłym roku i w szkółkach nie wiedziałam pontyjskiej. Poszukam pilniej :uszy
Marzenko, będę pamiętać :wit
Madzia, tak to jest jak się zaczyna....potem łatwo się rozpędzić ;-) W zasadzie to kluczem do zmian była wizyta w szkółce, bo gdyby te cisy nie były w opcji to nie planowałabym takich zmian. Może to zrządzenie losu? Oby wyszło fajnie... ;:131
Gosiu, podoba mi się taki styl w angielskich ogrodach, nieco formalny ale bez przesady, pozornie naturalny, ale jednocześnie uporządkowany. Taki miraż chciałabym u siebie. Ze względu na bliskość lasu, chcę też zakątek o leśnym charakterze, stąd sosny i różaneczniki. Czy ten mezalians może się udać? Zobaczymy...
Ewa, dzięki za odwiedziny! Azalia Homebush to prawdziwy skarb, podziwiałam ją w Twojej imponującej kolekcji, urocza! Potrzeba jej jednak sporo miejsca, więc nie wiem czy się zmieści..Dzięki za podpowiedź ;:196
Reniu, dziękuję za wsparcie i serdeczność, bardzo się przyda! Jestem zdania, że nie ma idealnych, skończonych ogrodów..zawsze jest coś do zmiany, a u mnie wbrew pozorom całkiem sporo, choć oczywiście bardzo cieszy mnie to, co udało się osiągnąć w 3 lata ;:333
Majeczko, miło, że zaglądasz, dzięki! Kciuki się przydadzą..zwłaszcza przy sadzeniu cisów...oby się przyjęły!
Agnieszko, cieszę się, że pomysł przypadł Ci do gustu! Rozumiem, że nie każdemu taki styl musi się podobać, ale wydaje mi się, że tutaj pasuje.
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jesteś dla mnie jednym z forumowych autorytetów w kwestii projektowania ogrodu ;:180 Stworzyłaś u siebie udany mariaż iglaków z różami, to niełatwe zadanie, więc Twoja opinia jest dla mnie szczególnie ważna. Czujesz mojego cisowego blues'a? To fajnie :heja
Aguś, rozumiesz mnie bez słów, kochana jesteś ;:196 Dzięki za strumień myśli i cenna wymianę spostrzeżeń :wit
April, pomysłów mam sporo, to fakt 8-) Nie wiem czy mi życia straszy na realizację, ale areału na pewno zabraknie ;:306
Zdążyłaś posadzić czosnki? Moje czekają. I jeszcze poleżą ;:209
Grażynko, łopata jeszcze w spokojnie podpiera ścianę, ale w środę ruszamy do akcji :tan
Małgorzatko, przyda się, dzięki! Oby była krótka i bezbolesna ;:130
*moje wątki*
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

;:224 ;:224 ;:224 Pracy masa, ale skoro pomoże siła najemna, to już to lepiej brzmi. Poza tym mieć plan, to dla mnie 50% sukcesu. Będzie pięknie ;:167 Gratuluje rozmachu, odwagi, no i energii, która wciąż pcha Cię ku nowym wyzwaniom! Już ja wiem, co to znaczy nie umieć usiedzieć na miejscu ;:306
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Kasiu, wielkie brawa ;:138 Będzie wspaniale ! Operacja bardzo ambitna, ale z pewnością będziesz zadowolona :D
Cisy powinny się przyjąć bez problemu, nie martw się o nie ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Planowane wykopki oddają skalę zmian :D
Zazdroszczę energii, bo mnie ostatnio padła, przydałoby się jakieś doładowanie :roll: Niedługo jednak przyjdą zamówione róże (kilka krzaków), więc będę musiała się zmobilizować do działania.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ale rewolucja! Koparki i te sprawy, lubię takie akcje ;:172 A ile masz pracy z przesadzaniem lawendy i piwonii ;:oj

A to wszystko przez wizytę w szkółce...jak ja się cieszę, że nie tylko ja tak mam ;:224
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiek, to rewolucja ogromna. Jak już coś robisz to z rozmachem. To jutro rozsiadam się wygodnie i oczekuję szczegółowych relacji ;:215
Oj bardzo pobudziłaś moją wyobraźnię ;:173
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, dzięki naszej wymianie zdań i ja się rozwinęłam - dzięki za to! Wydaje mi się, że mamy podobne spojrzenie na poszczególne funkcje ogrodu, stąd porozumienie niemal bez słów. Trochę Ci zazdroszczę tej rewolucji, bo sama muszę trzymać własne plany w szufladzie, ale i na ich realizację przyjdzie pora - wierzę w to :)
Serdeczności,
A
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”