Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
Witam!
Od dzisiaj mam tą roślinkę nie wiem czy to Muchołówka czy Rosiczka ale mam pytanko część pułapek jest zamknięta tylko w 2 widziałem muchy czy one się otworzą czy muszę je usunąć? A i co to znaczy jak pułapka jest częściowo czerwonawa?
Oto zdjęcia tej Roślinki

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam,
Zozol
Od dzisiaj mam tą roślinkę nie wiem czy to Muchołówka czy Rosiczka ale mam pytanko część pułapek jest zamknięta tylko w 2 widziałem muchy czy one się otworzą czy muszę je usunąć? A i co to znaczy jak pułapka jest częściowo czerwonawa?
Oto zdjęcia tej Roślinki

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam,
Zozol
- vergissmeinnicht
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2008, o 09:00
Witam.
Jestem tu nowa.
Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką Muchołówki.
Przeczytałam gdzieś, że okaz ten (prócz powyższych wskazówek jakie podał tengel27) lubi aby podlewać go wodą przegotowaną- odstałą, niektóre gat. nie odbarwią się czysto czerwono, ponieważ taka ich uroda. Zdarza się że mój "pożeracz" chwyci jakąś muszkę i nie strawi jej do końca, tzn. zewnętrzny szkielecik owada pozostanie. To ponoć normalne.Kiedy się przyjrzeć to widać że wnętrze owada jest "wyssane". Jeśli "pułapka" zacznie czernieć ponoć najlepiej ją odciąć od reszty "owadożera".
To na tyle ode mnie.
Pozdrawiam zafascynowanych Owadożerami!
Jestem tu nowa.
Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką Muchołówki.
Przeczytałam gdzieś, że okaz ten (prócz powyższych wskazówek jakie podał tengel27) lubi aby podlewać go wodą przegotowaną- odstałą, niektóre gat. nie odbarwią się czysto czerwono, ponieważ taka ich uroda. Zdarza się że mój "pożeracz" chwyci jakąś muszkę i nie strawi jej do końca, tzn. zewnętrzny szkielecik owada pozostanie. To ponoć normalne.Kiedy się przyjrzeć to widać że wnętrze owada jest "wyssane". Jeśli "pułapka" zacznie czernieć ponoć najlepiej ją odciąć od reszty "owadożera".
To na tyle ode mnie.
Pozdrawiam zafascynowanych Owadożerami!

- vergissmeinnicht
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lip 2008, o 09:00
Pytanie czy masz muchy tam gdzie jest roślina? mało tego roślina nie jest jeszcze specjalnie duża więc nie spodziewaj się że zobaczysz jak sama łapie jakieś owady, rozpoznasz to jak zobaczysz zamkniętą łapkę, czasami nie wiadomo kiedy a roślina złapie sobie owada który przypadkowo usiadł na roślinie. Nie wymagają te rośliny wcale dożywiania owadami chociażby dlatego że mogą normalnie żyć i rosnąć dzięki procesowi fotosyntezy, dokarmianie przeważnie przyspiesza rozwój rośliny tzn. jest ona mocniejsza(jest to wskazane po zimowaniu czyli od marca) i wydaje więcej liści-pułapek ale zarazem powoduje że roślina częściej kwitnie co w przypadku tak niedużej rośliny jak Twoja jest wielce niewskazane bo zbytnio osłabi to roślinę. Daj jej sam z cztery razy muchę w różne pułapki tak co tydzień jedną i przestań dokarmiać, trzeba powoli myśleć o prawidłowym przezimowaniu rośliny. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 wrz 2008, o 17:21
Problem
Kupiłem muchołówkę na allegro wysłana została pocztą.Gdy przyszła wszystkie pułapki były zamknięte i się nie otwierają co zrobić??

-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 0p - Nowonarodzony
Problem
Moja muchołówka złapała parę much lecz dwie z pułapek zaczęły gnić . Co może być tego powodem??