Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miodek pokaż to cudeńko, spokojnie poczekaj pułapki pozamykały się pewnie podczas podróży, musiały się dotknąć w jakiś sposób czymś do czułków w pułapkach, otworzą się same. :D
Miodek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 19:43

Post »

Już się powoli otwierają.Masz tu jedno zdjęcie. Obrazek Obrazek
Zozol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2008, o 15:13

Post »

Witam!

Od dzisiaj mam tą roślinkę nie wiem czy to Muchołówka czy Rosiczka ale mam pytanko część pułapek jest zamknięta tylko w 2 widziałem muchy czy one się otworzą czy muszę je usunąć? A i co to znaczy jak pułapka jest częściowo czerwonawa?

Oto zdjęcia tej Roślinki
Obrazek Obrazek Obrazek

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam,
Zozol
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Po pierwsze - to muchołówka :)
Po drugie - czerwony kolorek to normalne wybarwienie roślinki. Trzymaj ją na południowym parapecie i wszystkie pułapki będą czerwonawe ;)
Po trzecie - pułapki po strawieniu owada same się otworzą.
Dawid
Awatar użytkownika
vergissmeinnicht
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2008, o 09:00

Post »

Witam.
Jestem tu nowa.
Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką Muchołówki.
Przeczytałam gdzieś, że okaz ten (prócz powyższych wskazówek jakie podał tengel27) lubi aby podlewać go wodą przegotowaną- odstałą, niektóre gat. nie odbarwią się czysto czerwono, ponieważ taka ich uroda. Zdarza się że mój "pożeracz" chwyci jakąś muszkę i nie strawi jej do końca, tzn. zewnętrzny szkielecik owada pozostanie. To ponoć normalne.Kiedy się przyjrzeć to widać że wnętrze owada jest "wyssane". Jeśli "pułapka" zacznie czernieć ponoć najlepiej ją odciąć od reszty "owadożera".

To na tyle ode mnie.
Pozdrawiam zafascynowanych Owadożerami! ;:198
Awatar użytkownika
vergissmeinnicht
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2008, o 09:00

Post »

Pozwoliłam sobie pochwalić się paroma moimi kwiatuchami! :wink:
-Kalanchoe tomentosa
Obrazek

-Dionaea muscipula
Obrazek

-Fikus benjamin
Obrazek

-Bluszcz zimozielony
Obrazek
x-C-j
---

Post »

vergissmeinnicht Wszystkie rośliny owadożerne a w szczególności muchołówki podlewamy tylko i wyłącznie wodą destylowaną żadną inną. Poczytaj tutaj i poprzeglądaj te tematy pisałem w nich sporo tutaj. Załóż swój wątek tutaj i pokaż w nim wszystkie swoje rośliny. :D
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2008, o 19:32

Post »

To moja muchołówka. Jakoś nie zauważyłem żeby sama łapała muchy. Obrazek
x-C-j
---

Post »

Pytanie czy masz muchy tam gdzie jest roślina? mało tego roślina nie jest jeszcze specjalnie duża więc nie spodziewaj się że zobaczysz jak sama łapie jakieś owady, rozpoznasz to jak zobaczysz zamkniętą łapkę, czasami nie wiadomo kiedy a roślina złapie sobie owada który przypadkowo usiadł na roślinie. Nie wymagają te rośliny wcale dożywiania owadami chociażby dlatego że mogą normalnie żyć i rosnąć dzięki procesowi fotosyntezy, dokarmianie przeważnie przyspiesza rozwój rośliny tzn. jest ona mocniejsza(jest to wskazane po zimowaniu czyli od marca) i wydaje więcej liści-pułapek ale zarazem powoduje że roślina częściej kwitnie co w przypadku tak niedużej rośliny jak Twoja jest wielce niewskazane bo zbytnio osłabi to roślinę. Daj jej sam z cztery razy muchę w różne pułapki tak co tydzień jedną i przestań dokarmiać, trzeba powoli myśleć o prawidłowym przezimowaniu rośliny. :D
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Są muchy o to nie ma się co martwić :D . A od kiedy powinno się już ją dawać do zimowania. A czy mogę ją teraz przesadzić do większej doniczki czy lepiej jak zaczekam do wiosny?
Dzięki za pomoc.
x-C-j
---

Post »

Nie ma potrzeby przesadzania jej teraz zimujemy od początku listopada do końca lutego poczytaj o muchołówce tutaj :D
vastolorde
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2008, o 17:21

Problem

Post »

Kupiłem muchołówkę na allegro wysłana została pocztą.Gdy przyszła wszystkie pułapki były zamknięte i się nie otwierają co zrobić?? :cry: :?:
wojtekrd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Może jest jeszcze młoda i dlatego. Jak ma jeszcze zielone paszcze? Chyba że ma w nich jeszcze jakieś muszki złapane i temu ich nie otwiera. Spróbuj może którąś otworzyć i popatrzeć czy coś w niej jest.
vastolorde
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Już wszystko dobrze po prostu jak ktoś ja wysyłał to ją nakarmił. Ale dzięki za pomoc.
vastolorde
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Problem

Post »

Moja muchołówka złapała parę much lecz dwie z pułapek zaczęły gnić . Co może być tego powodem??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”