Joaguin na Twoich zdjęciach plumeri są niepokojące białe kropki , przyjrzyj się pod lupą o powiększeniu dziesięciokrotnym czy nic jej nie zżera.Ostatnio miałem na swojej takie kropki i walka trwa
@pxenix
Białe kropki są białymi kropkami taka natura. Lupa x16 pozwala mi na dokładną obserwację czy dotarły już robale czy nie. Na szczęście nie Codzienna obserwacja i rozmowa z kwiatami czyni cuda Pozdro
Joaquin, mam podobny "problem" co Ty..
Moja Plumeria nie zamierza iść spać, rośnie szaleńczo szybko... I nie wiem co robić?
Zasuszać czy dać rosnąć?? W sumie i tak by nie zakwitła w następnym sezonie...
Zjawka, Twoja Plumeria jest obłędnie piękna! Gdzie takie cudo można nabyć? Jeśli to nie tajemnica oczywiście... Zakochałam się w tych nakrapianych listeczkach... liściorach
AleksandraBdg
Postanowiłem nie usypiać ich wcale, ograniczyłem tylko podlewanie. Niech sobie rosną, zobaczymy co z tego będzie. Ciekaw jestem co inni plumerowicze robią ze swoimi?
Ja się na swoje obraziłam. Walnęłam na szafę, bez wody chyba z 2 miesiące. Albo "zdechną" albo przeżyją. Wybór należy do nich. Mamusia już się z nimi nie cacka. Albo ruszą pupki do wiosny/na wiosnę albo żegnam
A tak na poważnie - dałam im spokój, nie podlewam już długo, stoją na szafie, czyli tam gdzie chłodno i ciemniej. Na wiosnę może się ogarną
Moje roślinki - wątek Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
A ja mam problem z moją plumcią , dałam jej magusa i nadal wygląda marnie , ma nie do końca wykształcone liście jakieś pozwijane , opuszczone w dół, słabo rośnie , nie wiem co jej pomoże
Kasienka możesz dla wzmocnienia zastosować środek previcur energy 840sl albo podobny środek .Pasożyty żerujące na roślinach przenoszą różnego rodzaju grzyby ,morze dlatego pozwijane liście.
Miałem problemy z innym szkodnikiem stosowałem pałeczki owadobójczo - nawozowe Provado Combi Pin 02 PR ,działają one też na mączniaka szklarniowego.Dla pewności wyciąłem wszystkie liście i stożek wzrostu po trzech tygodniach ładnie się rozkrzewia .Moja plumeria była wysiana w marcu tego roku i teraz tak wygląda