Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

Marzenko!... :wit ...a Ty dalej działasz w swoim siedlisku!Jestem pełna podziwu! ;:108 Pozdrawiam ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenko jutro pojadę na działkę, to namierzę swojego świerka serbskiego i jak mi się uda, to zrobię zdjęcie i prześlę Ci na PW.
W całości chyba nie zrobię, bo nie mam podejścia do niego, ale dołem.
Mój po 13-tu latach ma z pewnością więcej jak 3 m szer. Za blisko siatki posadziłam i zasłonił mi wejście w kąt ogrodu. ;:223
Ale jest cudnym iglakiem o fioletowych szyszkach. :)
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzenko plany niesamowite,będe miała co oglądać' :wit :wit
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Marzenko, dawno u Ciebie nie byłam - jakoś Cię zgubiłam - a Ty nadal idziesz jak burza :D naprawdę podziwiam! A już jak przeczytałam o 70 świerkach...no po prostu szok ;:oj
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witam w poniedziałek, ledwo żywa, ale od rana na posterunku, w pracy jestem.
Melduję, że świerki posadzone, nawet z małą nawiązką, bo zmieściło się 80szt. W sobotę bagatelka, 65szt, wczoraj już spokojnie 15szt, ale dodatkowo 39 doniczek z innymi iglakowymi przedszkolakami uskuteczniłam. Syn dzielnie pomagał zarówno sadzić jak i doniczkować.
Pogoda dopisała wyśmienicie, więc plan zrealizowany :tan

Kasiu, u Ciebie też rewolucja z iglakami. Ty przedogródek urządzasz, a ja dzicz, daleko na końcu działki. Dobrze, że dziś już w pracy jestem to gnaty odpoczną. Ciągle cebulowe czekają w kolejce. Może w tym tygodniu się z nimi uporam. Trzeba liście zacząć grabić ;:223

Aniu, serdecznie dziękuję za linka. Przeczytałam cały wątek i jestem dokształcona. Takich wiadomości trzeba mi było ;:108 . Posadziłam ostatecznie w +/- 2m odstępach. Nie używałam linijki a kroków.

Elu/elakuznicom, Twoja działka to w ogóle skarbnica wiedzy naicznej na tema iglaków. Dzięki odwiedzinom u Ciebie sadzę wszystko rzadko i czasem mam wrażenie, ze wręcz zadaleko jedną roślinkę od drugiej. Jednak nie chcę za naście lat mieć takiego wykopywania jak Ty. Uczę się na Twoich błędach...
No i jak udało się namierzyć działeczkę? Chyba będzie trudno ;:131 dojrzeć, czy grzyby rosną ;:306

Ela/ElleBelle, grzyby chwilowo powiedziały dość i nie rosną :wit

Jolu, miło mi, że zaglądasz. Rozumię Twój niedoczas. Sama też nie próżnowałaś w tym sezonie. Układanie takich kamieni to nie lada wyczyń. Chyba na kurs robienia wyrobów musze się do Ciebie wybrać. Choć może teraz jesienią i zimą będę mieć więcej czasu to poćwiczę u siebie. mam taką samą wędzarkę jak Ty :tan

Bogusiu, jak się teraz zrobi, to za naście lat będzie. Efektu takiego parku jak Twój to pewnie nie osiągnę, ale choć próbuję zagęścić to swoje siedlisko, bo mróz i wiatr robią u mnie co chcą. Może iglakowa ściana trochę spowolni zakusy powyższych?

Tereniu, wybrałam świerki serbskie, bo one są idealne na żywopłoty. Nie chcę ich formować i przycinać, chyba, że ewidentnie będzie to potrzebne. Bardzo chętnie obejrzę Twojego serba ;:108

Jadziu, a kiedy wybierasz się na oględziny?

Ewa, te świerki to pomysł chwili. Właściwie szukałam sosny himalajskiej w sieci ;:306 . Sosnę kupiłam też :tan

Zdjęć nie mam, bo widoki póki co marne. Siewki świerków są małe i ledwo widoczne. Mają po 30-40cm. Muszą zmężnieć, żeby dać jakiś efekt

Miłego dnia i tygodnia
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Pewnie grzybkom było zimno i mnie też ,teraz cieplej ale pochmurno a Ty dalej pędzisz z tym ogrodem ,podziwiam Cię ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Podziwiam ;:180
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, zawzięłam się i nie odpuszczam. Póki mróz mnie nie przegoni z ogrodu, to będę tak pracować. Mam jeszcze mnóstwo pracy do wykonania. Pomocnik chętny, więc korzystam :tan
Zima będzie dla domu ;:108

Agnieszko, ;:196
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Marzko, zarażasz mnie swoją pracą, idę zrobić porządek z daliami, a dzień u nas śliczny, raczej ciepły, ze słoneczkiem. Pozdrawiam :wit
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marzenko, witaj w nowym tygodniu... jak to człowiekowi jest potrzebna praca zawodowa, żeby od ogrodowej odpoczął :lol:
Myślałam o Tobie w weekend, czy sadzisz, a Ty wykonałaś 300% normy... chciałoby się powiedzieć - jak zwykle! ;-)
Super, że sadzenie masz już za sobą... trzymam kciuki, żeby rośliny się przyjęły i pięknie rosły już od kolejnej wiosny :)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
A
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko,cieszę się, że tak pozytywnie zarażam :tan . U mnie dalie już sprzątnięte w tamtym tygodniu. Z wysyłka do Ciebie wstrzymam się do wiosny, choć wtedy nie obiecuję, że trafię z kolorem, bo syn mi nieco pomagał :wink: .
U mnie po pięknym, ciepłym, słonecznym weekendzie dziś jest pochmurno. Dla mnie to dobrze, bo młodziaki mają oddech a nie od razu patelnię w siedlisku.

Agnieszko, masz rację, że praca zawodowa, to miła odmiana po weekendowej pracy w ogrodzie. Mam nadzieję, że wkrótce znajdziesz pracę i będziesz mogła lekko odpocząć od ogrodu. Toż u Ciebie już tylko bieżące grabienie liści zostało. DO pracy zawodowej możesz więc z pełną parą ruszać.
Sama się dziwię, że udało mi się dokonać tego co zrobiłam. Po 8szt świerków miałam bardzo marną minkę. Po 20tu powoli dopadało mnie zwątpienie. Po 30tu była przerwa na drugie danie. Bałam się, że jak usiądę, zjem i wypiję kawkę to już się nie ruszę z miejsca. Jednak spięłam się i poszło... Doszłam do 65szt i zrobiło się ciemno.
Oczywiście najgorsze w tym całym sadzeniu było najpierw skoszenie przerośniętego trawska, potem zerwanie darni, wybranie piasku i nawiezienie dobrej ziemi z kompostem.
Trzymaj kciuki, za 100% przyjęć, choć mam parę zapasowych sztuk na wszelki wypadek.

Dziś syn zażyczył sobie, że babcia ma go nie odbierać (jak zawsze w poniedziałek), bo on chce jechać szybko do domu i dalej sadzić rośliny w doniczkach. No ijak tu nie kochać takiego pomocnika ;:167 ?
Jutro biorę wolne ibędę robić to co dziecko wymyśli. mam nadzieję, że odpocznę od ogrodu :wink:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

praca zawodowa, to miła odmiana po weekendowej pracy w ogrodzie
Albo odwrotnie. Dla mnie akurat praca w ogrodzie to niezła odskocznia od stresów związanych z pracą zawodową. I ja w sobote miałam chwile zwapienia i niemal postanowiłam, że dokończę dziś. Ale się spięłam, skończyłam, posprzatałam po sobie i drżącymi rękoma zrobiłam jeszcze zdjęcie efektów mojej pracy. Dlatego zdjęcie jest, jakie jest ;:306
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, w tygodniu praca w ogrodzie to lekarstwo po pracy zawowodwej. Jednak po takiej tyrce jaką zafundowałyśmy sobie w weekend, to miło przyjść do pracy i usiąść za biurkiem.
Ja zdjęć nie zrobiłam, bo sadzonki prawie niewidoczne. Czeka mnie jeszcze wyściółkowanie tych 140mb, ale to już na spokojnie. Mam przecież rozdrabniacz do gałęzi dzięki Zuzi. Mogę sobie powoli produkować zrębki i wysypywać wśród świerków.
U mnie wciąż niesprzątnięte pobojowisko po wykopywaniu dalii :oops: . To wszystko przez to, że w tamtym tygodniu zmierzch wyganiał mnie z ogrodu. W weekend pracowałam w zupełnie innych rejonach siedliska i zapomniałam o tych śmieciach. DOpiero dziś wyjeżdżając do pracy, znów je zobaczyłam. Muszę to upchać do kompostownika.
Dziś patrzyłam na zielone obrzeża, takie pofalowane, ale ostatecznie nie wzięłam. Jakoś nie jestem do nich przekonana, bo miałam i niebardzo się sprawdziły. Póki co obkładam korą akacjową, a daleko w dziczy bez obrzeży będzie lub stare deski powkopuję.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

hejka, odpoczęłaś w pracy? Też miałam taki plan ale natrafił na pożar w b.....
Zaraz wracam zmęczona do domu....chyba że już zostać na jutro...bo nie mam siły na nic...

Jak dałaś radę z tym sadzeniem ;:oj ja bym chyba umarła, zresztą i tak w sobotę na czterech wracałam do domu ;:224
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Marzenko gratuluje Ty pracusiu ,czytam że aż tyle świerków posadziłaś ,chyba nie sama. ;:138 ;:138
A do tego dlie :tan :tan już nie moge doczekać się wiosenki w twoim ogrodzie.Odpoczywaj dziś ;:108 ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”