Kwiatki B.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatki B.

Post »

Kwiatkowe powiadasz ;:138 Kochane, ja dla nich taka niedobra a one mi kwiaty produkują ;:131 Muszę dowiedzieć się jak je pielęgnować ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne okazy niech cudownie ciebie rosną i kwitną:).
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brendii pisze:Kwiatkowe powiadasz ;:138 Kochane, ja dla nich taka niedobra a one mi kwiaty produkują ;:131 Muszę dowiedzieć się jak je pielęgnować ;:108
Niewiele im trzeba, tak naprawdę, niemal standardowa uprawa. Pamiętaj tylko o okresie spoczynku, jaki mają, teoretycznie on przypada akurat teraz do listopada. W tym czasie sporo Forumowiczów ich nie podlewa i trzyma w chłodzie, tak z tego co wiem około 6 tygodni. Potem zaczynają kwitnienie, stąd potoczna nazwa "grudnik", bo najczęściej zakwita w grudniu. Twój nie miał pewnie spoczynku, więc zakwitać może teraz. Na pewno nie przesadzać ani nie ruszać, bo straci pąki. Przesadzanie i te inne zabiegi zrób już na wiosnę.
Te korzonki na łodygach to korzonki powietrzne - najczęściej pojawiają się, gdy kaktus "wciąga" wilgoć z powietrza. Znikną, gdy będzie właściwe podłoże i odpowiednia wilgotność. Ja przyznam, że pojawiały mi się co jakiś czas.
A jak chcesz właściwie się nim opiekować, to ten wątek musisz dogłębnie przeanalizować, bo wszystko co trzeba jest tutaj :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

No ja ich od jakis 5 tydodni nie podlałam, dla mnie to zwykłe kaktusy były... :oops:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie... Dlatego próbuje zakwitnąć, jeśli był tyle czasu nie podlewany :D Ale nie martw się, poczytaj dokładnie wszystko, a na pewno wzbogacisz się o niezbędnik, jeśli chodzi o te roślinki i opiekę nad nimi. Jak znajdę jeden wątek, to za chwilę wyedytuję post i wkleję link, to sobie też poczytasz.

PS.: Mnie się coś pokręciło, bo w wątku Mieczysława wydawało mi się, że jest, ale nie znalazłam. W każdym razie On zimuje teraz na pewno i gdzieś o tym wspominał. Czyli: lektura wątku o grudniku i wyszukiwarka - a niezbędnik gotowy. Pozdrawiam!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Piaseczku znalazłam już ten wątek, dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma za co! Powodzenia i pytaj, jakby co, chętnie zawsze pomożemy, jeśli tylko będziemy wiedzieć jak.
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Grudniki a właściwie Zygokaktus lub nowe mieszańce Schlumbergera to nietypowy kaktus, bo w naturze jest
epifitem rosnącym w brazylijskiej dżungli. :D
Dlatego bardzo lubi np. zraszanie miękką wodą. Nie wolno tylko zraszac, kiedy kwitnie. Poza tym jak się go podlewa to
obficie a potem czekamy, aż podłoże przeschnie. Nie lubi też ostrych bezpośrednich promieni słońca szczególnie w południe.
Woli światło jasne ale rozproszone lub nawet lekki półcień. Przynajmniej u mnie to się sprawdza.
W tym roku poraz pierwszy wystawiłam swoje na lato na dwór. Jeszcze zostawiam je tam na dzień, ale na noc chowam
do chłodnego (jakieś 13-15 stC) przedsionka. Ograniczyłam już również podlewanie. Zobaczę czy im się to spodoba.
Wcześniej stały przez cały rok na wschodnim parapecie w chłodniejszej od reszty mieszkania sypialni i też to wystarczało
do zawiązania pąków i kwitnięcia. ;:108
Mam nadzieję, że jak zobaczysz śliczne kwiatuszki swoich nowych podopiecznych spojrzysz na nie łaskawszym okiem ;:138
Przejrzyj np. ten wątek Warto ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Fajne grudnie ;:oj
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Ile pączków ;:oj ja ostatnio tyle widziałam na grudniku, który stoi w budynku zajęć z wfu - tam mało kto go podlewał i w ogóle był raczej zapomniany, więc stwierdził - "kwitnę!"
Jak zakwitnie na pewno będzie na co patrzeć, chociaż mam tak jak ty - niezbyt mi się podobają te roślinki :lol:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Niektóre roślinki nie lubią zbytniej uwagi i potrafią się za to odwdzięczyć ;:108 ;:306 To teraz czekamy na kwiatuszki :D
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

elcia1974 mam nadzieję że zabiegi się spodobają Twoim grudnikom i się odwdzięczą ;:108

Przeczytałam już znaczną częśc wątku podliknowanego przez piasek pustyni i wątków w nim podlinkowachych. Myśle że już wiem jak się nimi zająć. A tak w ogóle to ten kwitnący to Schlumbergera truncata a ten drugi to Schlumbergera buckleyi. ;:209 Spece z wątku grudnikowego tak mówią :uszy

Malachitek, no właśnie, nie powaliły mnie od razu urodą na kolana ale tym że tak niespodziewanie mi kwitnie urobił mnie ;:131 Cały wczorajszy dzień poświęciłam na czytanie wątków z nim związanych a dzisiaj kończyć będę. Potem wracam do wertowania dalszych Waszych wątków :D

Blueberry u mnie miały tyle uwagi, że załaniałam je firaną żeby ich nie widzieć ;:306

Fraszka_1 dziękuję, miło że ktoś je docenia ;:108

I rozwiązałam zagadke kleiku storczykowego. Nie wytrzymałam, musiałam mieć pewność i zadzwoniłam do znajomej od której kleik skonfiskowałam, żeby sprawdziła kwiata-matke - tewż ma fioletowy odcień pod liśćmi, a nawozu w życiu na korzeniach nie doznała ;:185 Także to pigmantacja ;:138 Ale dobrze mieć pewność, Blueberry lepiej zwrócić na coś uwage 100 niepotrzebnie, niż 1 przemilczeć gdy mogło pomóć ;:108
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz trzymam kciuki, by roślinka cieszyła Twoje oko i nie musiała być przysłaniana firanką ;:306 To naprawdę wdzięczne i fajne roślinki. Uzbrojona w wiedzę - dasz radę ;:333
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Grudniki ślicznie wyglądają jak kwitną.....Kciuki kochana zeby szybko cieszyły twoje oko.Oczywiście wstawiaj fotki jak zakwitnie,tyle pączków będzie wyglądał bajecznie :)

ciesze się ze sprawa z keikiem się wyjaśniła.Ja też mam takie liściory w moim potrójnym basalkeiku to może też kiedyś doczekam się rozwiązania zagadki z jego kwiatami....
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Dziękuję Wam ;:168 deissy może ciemny fiolet, jak mój :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”