Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

Miłeczko i ja podziwiam Twoje przepiękne dalie ,zaciekawiła mnie uprawa boczniaka , ale w tym sezonie to już raczej dam sobie spokój :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Już niewiele mam do pokazywania. Dalie mi pomarzły, jedna nawet nie zdążyła zakwitnąć. ;:145
Chyba, że będę fotografować olszówki, które mi porosły pod brzozami. ;:306
Sprzątnęłam dynie, ogórki. Z ogórków to nawet 1 słoik marynowanych wyszedł :;230
Posypałam pod rododendrony ostatnią partię fusów i uciekłam, bo pomimo słońca zrobiło się zimno.

Marzenko! U mnie to był impuls, na który odpowiedziałam: "dlaczego nie?". Też mi się wydaje, że trochę późno się za to zabrałam :roll:

Wandziu! I u mnie przymroziło przedwczorajszej nocy. Każda pora ma swoja specyfikę. Nadszedł czas wykopków, choć nie będę tego robić w panice, bo jeszcze jest czas. Lubię nawet te jesienne wykopki, pogłaszczę dalie po karpach i położę spać :wink:

Ilona! Mi kolega przywiózł słomę z Jarocina, bo jego ojciec kupił mi na targu. Nie wiedziałam co z nią zrobić więc... wstawiłam do szklarni. Ale teraz większość dania jest zacieniona. za to mam stałą wilgotność i trochę ją to chroni przed przymrozkami.

Jacku! Nie wytrzymało nawet do mamy urodzin (miała wczoraj). Kwiaty musiałam kupić :evil:

Marzka! Jak widzisz, jestem już w Twojej sytuacji, ale czekam. Zacznę powolutku, systematycznie grupami, jakimi planuje posadzić w przyszłym roku. Dzięki za podpowiedzi z boczniakami. ;:196

Paula! Przyszła kryska na Matyska ;:306 Moje to już też mrożonki. Masz dużo czasu, pooglądaj i na wiosnę napisz.

Parę fotek na dziś:
Moje mrożonki:

Obrazek

Obrazek

Ale niektóre wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak ogólnie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

U mnie Bonica i Pomponella kwitną nadal jak szalone...

Dziwna rzecz z tymi białymi daliami. Kapryśnice straszne. Mam zagwozdkę z moją białą dalią Tsuki yori. Przeziomowała pięknie. Wysadzona do gruntu w maju z kilkoma odbijającymi oczkami nie pokazała się na powierzchni. Myślałam, że wygniła. Przekopywałam dzisiaj to miejsce, a tam piękna karpa :shock: Może ze dwie bulwki były nadgnite... Przechowam ją przez zimę, może w przyszłym roku będzie łaskawsza...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Smutno bez dalii. Ja też się z każdą rozmówiłem z osobna przy czyszczeniu. Większość pochwaliłem ale do niektórych z wymówkami :wink:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

E to niektóre jeszcze jakoś się trzymają. No i jak dalie się skończą to okazuje się, że jeszcze coś po za nimi w ogrodzie kwitnie :) Ja już wykopałam wszystko co miałam fdo wykopania. Czyli aż dwie canny, 4 eucomisy, i jedno co zapomniałam jak się nazywa. No i 2 mieczyki.. reszta pogniła :evil:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Miłeczko bardzo szkoda, że dalie już zostały zmrożone, mogły jeszcze zdobić ogród swoimi pięknymi kwiatami jakiś czas.... ale trudno.... taka jest kolej rzeczy.... tym serdeczniej powitamy je w przyszłym roku 8-)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aha ... u Ciebie też juz był przymrozek więc czeka Cię wykopywanie, sortowanie i układanie.
Ja dzis skończyłam oznaczać i dzielić kłącza. Sadziłam takie maluchy a niektóre porosły wielgachne na tyle, że ledwo mogłam dźwignąć ... makabra i jak tu ma kręgosłup nie boleć...???
Do dzielenia 3 odmian używałam siekiery i młotka - zgroza prawda :oops:
Za krótkie lato i 2 odmiany pacioreczników nie zdążyły zakwitnąć , a u Ciebie ?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! U mnie wszystkie pacioreczniki zakwitły, bo lekko podpedziłam je w szklarni a potem podczas upałów często podlewałam. Ja nie będę teraz wykopywać, bo i dalie i kanny maja jeszcze niezmrozone pąki i jak utrzyma sie ciepełko, jeszcze zakwitną. Wiekszośc liści czarna więc nie będzie wartosci ozdobnej, tylko sentymentalna ;:306

Aguś! Już się nie moge doczekać i planuję przyszłoroczne nasadzenia! :-)

Paula! No to robota za Tobą!

Jacku! Robisz tak jak ja! Dalie naszymi przyjaciólkami są!

Dagmara! Ja miałam to samo z Tsuki! ;:306 Też niby wszystko ok, a nie urosła! Może to jej cecha , że się biesi! Jeszcze nie odkopałam, ale wiem, gdzie zagrzebałam i w sierpniu karpa była ok :-) (pozdrowienia od rodków, chyba się u mnie podoba!)

Chciałam zdjęcia jakieś jesienne dać, ale nic nowego nie mam, a te, które wstawiłam - już były - skleroza!
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No tak, czego to się nie robi dla ulubionych kwiatów :) Dalie wymagają tyle pracy, że ja już z nich jakiś czas temu zrezygnowałam. Zresztą u mnie były raczej niewyględne. Gdybym miała tak cudne jak twoje, pewnie bym jeszcze do dzisiaj poświęcała im czas i wysiłek.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Z daliami zrobiłam porządek i podobnie jak Ty, starałam się pogrupować kolorami i żółte oddzieliłam od reszty, niskie od innych i ciemnolistne też. Jakbys miałam nadwyżki ciemnolistnych to bardzo bardzo ;:196
Za rok posadzę szpaler przed starym domem, same żółte tam pójdą. Reszta do ogrodu, a wzdłuż siatki mieczyki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu! Wszystkie dalie są cudne. I uważam, ze w każdym ogrodzie powinny być. Ale to kwestia dobrania odmiany do atmosfery ogrodu. Czasami pasuja maluchy siane w donicach, czasami alejka kołnierzykowych, czasami okazały obsypany barwnymi kulami krzak. Pomyśl, może rzeczywiście w przyszłym roku, choć jedna...

Marzka! Ciemnolistnych mam 3 sztuki. Paskuda ma ciemniejsze! Chcesz?

A ja pomimo mrożonek, dalie mam jeszcze w gruncie. Chciałam powoli wykopywać, ale jakoś czasu nie miałam. Może po niedzieli zaczne powolutku. Niektóre jeszcze walczą. Kanny mają obmrożone końcowki liści, ale kilka ma zdrowe pąki kwiatowe i pewnie zdążą kwitnąć. Boczniaki rosną. :heja Ślinka cieknie!

Fotki na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Masz dobry pomysł, boczniaki w szklarni, ja mam tunel ale na zimę nie wyrosną. :)
Przypomnisz mi za rok ?
Bo ja mam sklerozę. ;:306

Dale teraz powinny jednak jeszcze długo kwitnąć, niby mają być malutkie przymrozki ale potem znów cieplej. :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Twoje dalie jeszcze całkiem, całkiem :) Ja też początkowo dwa krzaki zostawiłem ale jednak kwiaty okazały się zbyt zmrożone więc dałem sobie spokój. Teraz wszystkie wymyte i odgrzybione czekają na paski z oznaczeniem, a najmniejsze na ofoliowanie (tak jak podawał p. Stanisław).
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, super to perspektywiczne zdjęcie, uwielbiam takie ujęcia tajemniczych miejsc zachęcających do dalszego zwiedzania, co do dalii, kann i mieczyków, to ja też już większość wykopałam, ale dwie dalie, które nie zmroziło zostawiłam i dalej ładnie kwitną ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Swoje boczniaki ... szczęściara z Ciebie - wiesz ja fajnie to wygląda ;:63
Lubę smak tych grz a było to wieki temu...) to nasz tatuś bawił się w ich uprawę .
Na wsi o wkład do worka nie trudno a i piwnice z wszelkimi wygodami więc produkcja szła wielka parą.
Jacku o foliowaniu kłaczy czytałam i nawet te zdjęcia z linku przeglądałam.
Tyle, że ja takich "jedno-ogonkowych" raczej nie mam a jak nawet traf przy dzieleniu to wyrzucam.
Bardziej mi zależy na pomyśle jak zabezpieczać przed łamaniem się kłaczy gdy mają kształt wręcz jak ośmiornica na wszystkie strony -pakowanie, wożenie, przekładanie przy przeglądzie itd to okazja do uszkodzenia a szkoda.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”