Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

Alu rośnie Wam pociecha! Też kiedyś musiałam poznać grupę jednoliściennych bo chciałam je wyplenić z pola i co .... nie udało się. Razem z obornikiem przyszedł perz i jest !
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po prostu nie mogę się nie "wpisać" w Twój wątek Romaszko!!!
Przeglądam go od niedawna (w odcinkach z uwagi na brak czasu :D ), a właściwie czytam jak dobrą powieść.
Podziwiam za odwagę w podjęciu decyzji o "przewróceniu" dotychczasowego Waszego życia. Ale już widać, że czego się nie złapiesz "w złoto się zamienia".
Życzę żeby udało Ci się wszystko co sobie zaplanowałaś (zaplanowaliście :D ). Widzę, że pomysłów i siły do ich realizacji Tobie (Wam :D ) nie brakuje ;:196 .Tak trzymać ;:196 !!

Powodzenia!!!
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

danaa pisze: Ale już widać, że czego się nie złapiesz "w złoto się zamienia".
Tak różowo, to niestety, nie jest :D Wiele moich poczynań wiejsko-rolnych skończyło się fiaskiem ;:14 Chociaż by biznes sadzonkowy i hodowla królików ( to tylko kilka z moich "klap biznesowych") Ale staram się w każdym niepowodzeniu wyszukać coś pożytecznego :D Jest taki film familijny, nie pamiętam tytułu ale jest to imię i nazwisko dziewczynki, sieroty, którą tato nauczył gry "cieszę się", gra polegała na tym, że w każdej, nawet bardzo nie przyjemnej chwili/sytuacji w swoim życiu znaleźć coś, z czego można się cieszyć ... gram w te grę codziennie :;230 chociaż czasami muszę głęboko się zastanowić, co by tu znaleźć takiego, z czego można by było się cieszyć ( mówię o jakiejś konkretnej sytuacji).

Dzisiaj przeżyłam dość nie miłe chwile :( , mamy kilka brzózek na naszej "posiadłości" :D , parę mniejszych, większych i jedną dużą, seniorkę! Moją ulubioną! Nie pamiętam, czy pisałam już wcześniej, że brzoza to moje najukochańsze drzewo, podziwiam brzozowy majestat, kobiecość i piękno!! Ale jak to w życiu bywa, nic tu na ziemi, nie trwa wiecznie. Przyjechali faceciki w niebieskich ogrodniczkach i zielonych gumowcach z zakładu energetycznego, ścieli kawałek starego orzecha, poprzycinali czubki paru drzew, nazwy których nie znam, bo są jakieś dzikie i "bez wyrazu", ale patrze ... zaczęli niebezpiecznie się zbliżać i nie przyzwoicie obmacywać moją seniorkę :evil:. Przyznam się, że nigdy nie zwracałam uwagi, gdzie się kończy jej korona ale smutna rzeczywistość wyglądała tak, że prawie dotykała kabli energetycznych ... była niebezpieczna, jak to za zwyczaj bywa z pięknymi kobietami ... i trzeba ją było zlikwidować ;:145 co panowie w ogrodniczkach, profesjonalnie uczynili.

Obrazek

Powiem tak, jakby mi ktoś trzy - cztery lata temu powiedział, że będę się rozczulać na widok ściętego drzewa, to chyba kazała bym, puknąć się w czoło. Ale Bóg, życie, czas, doświadczenie i chyba wiele inny czynników weryfikuje nas.
Dzisiaj ... stałam przed kikutem pięknej, kiedyś, brzozy ... i było mi baaardzoo smutno. Ciekawa jestem ile miała lat. Ale cóż, żeby wyleczyć się ze smutku, zagrałam w grę "cieszę się" i wycieszyłam sobie, że z tej brzozy będzie opału na kilka dni a może i lepiej.

Na osłodę uczyniłam placek drożdżowy ze śliwkami. Proszę się częstować.

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Romaszko wiem co czujesz, bo ja w moim malutkim ogródeczku też mam brzozę znienawidzoną przez moja sąsiadkę, bo brudzi Jej parapet ;:131 ale za żadne skarby świata jej nie zetnę, natomiast, żeby się nie kłócić, mężuś podcina wierzchołek i teraz się taka fajna czapka robi, a ja pod tą właśnie brzozą wiosną chcę sobie postawić mały stoli i krzesełko.....ja ją po prostu kocham..... no tak drzewo też można kochać ;:306
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Pollyanna autorstwa Eleanor Porter, nie wiedziałam, że zrobili z niej film. A drożdżówkę chętnie.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Cześć

Uwielbiam tereny Woli. Sosny nad Burzyskiem. Te piękne rzeźby z drewna :D Miejsca dobrze mi znane i chyba w mało którym nie byłam. Znalazłaś ostoję. Gratuluję :D
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Oj, bardzo Cię rozumiem...odwlekam jak mogę wycięcie uschniętej lipy, bo...ona od dołu takie malutkie listeczki puszcza, czyli jeszcze życie się w niej tli...no to jak tak żywe zabić? A weź kawałek tej brzozy i sobie świątka czy inszą durnostojkę zrób, będziesz pamiątkę miała :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ja też mam dwie brzozy w ogrodzie i dwie w polu ! Te w ogrodzie mają sporo lat i też wypadało by je podciąć bo w zimie niebezpiecznie nieraz się schylają ale jakoś odsuwam tą czynność. Tak koniecznie zostaw kawałek brzozy choćby deskę do krojenia :lol:
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56

Post »

;:196
Romaszko to i ja dołączam się do prośby odnośnie przepisu na pielmieni i soljankę (nie wiem czy dobrze piszę?)
Bywam w rosyjskiej restauracji , bardzo tam pysznie i smaki mi podchodzą.
Rozmawiałam ostatnio z ludźmi którzy robią kozie sery. Mówili,że najlepiej dojrzewać w pomieszczeniu wyłożonym granitem, na deskach z liściastych drzew np. lipa. I oczywiście osobne pomieszczenia na sery pleśniowe i bez pleśni.
A czy zastanawiałaś się na hodowlą owiec na mięso? Państwo od serów kozich mają też owce i sobie chwalą mięso.
Wiadomo to nie to sklepowe, którego skład jej coraz bardziej nie mięsny.
Pozdrawiam Justyna
DomPodPaputem.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

To ja poproszę o przepis na kulebiak z kapustą igrzybami. :D
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

No wreszcie nadrobiłam zaległości. :heja
Te słoje z warzywkami powaliły mnie. Jak wychodzę z mojej części piwniczki lubię popatrzeć po półeczkach jak się kolorowo zapełniają, ale gdybym miała cos takiego to wycieczki bym oprowadzała! Mam u siebie też brzozę w rogu ogródka, pięknie rośnie, a pod spodem od dobrych kilku lat spoczywa moja bokserka Agatka. Brzozę co roku podcinamy, zeby sąsiedzi się nie skarżyli, a ona wygląda wspaniale i nie wyobrażam sobie ogrodu bez niej.
A mnie jakieś choróbsko rozbiera, muszę się dzisiaj najeść czosnku, najwyżej będą mnie szerokim łukiem obchodzić :cry:
Pozdrawiam Gosia
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Nie rozumiem, przecież czosnek bardzo ładnie pachnie, wyjątkowo apetycznie :D
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

;:196 A jakie odmiany malinek planujecie? ;:oj Muszę i ja poczytać o tych malinkach dokładnie, bo choć mam tylko kilkadziesiąt krzaczków, to jakoś je tak [po macoszemu ostatnio traktuję! :oops:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

A ja wczoraj posadziłam porzeczki czerwone. Plantacja liczy sobie 3 szt krzaczków :;230 A potem tak proporcjonalnie nastawiłam do kiszenia 30 kg kapusty, a co! :tan
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56

Post »

Romaszko ;:196
Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Pozdrawiam Justyna