Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja balkonowa kolekcja kaktusów :) - przemek_pc
Przemku,pięknie te kurduple w kwiatach wyglądają,można tak oglądać godzinami 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemek, szaleństwo. Brak słów na te cudne kwitnienia. Dobry pomysł na zbioróweczkę kończącą sezon
Fotki świetne.

Fotki świetne.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa tam, nawet nie patrzę na to podsumowanie, bo jeszcze kaca dostanę
A sulcorebutię steinbachii też mam - może i mi też tak przecudnie zakwitnie
Poza tym - serdecznie gratuluję żółwia! Pęd, widzę, rośnie jak należy, a jakiś kaudeksik już widać na tym etapie? (pytam, bo swojego nie siałam, więc nie wiem, jak to wygląda w praniu, a owszem - ciekawi mnie to
)

A sulcorebutię steinbachii też mam - może i mi też tak przecudnie zakwitnie

Poza tym - serdecznie gratuluję żółwia! Pęd, widzę, rośnie jak należy, a jakiś kaudeksik już widać na tym etapie? (pytam, bo swojego nie siałam, więc nie wiem, jak to wygląda w praniu, a owszem - ciekawi mnie to

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
Nie wiem czy można to nazwać kaudeksem... Powiedzmy, że jest to zdrewniałe zgrubienie wielkości ziarnka grochu, trochę wydłużonego 

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Przepiękne wspomnienie lata.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

- przemek_pc
Po trzykroć dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa
Mam nadzieję, że następny sezon będzie jeszcze bardziej udany, tym bardziej, że część roślin była przesadzana wiosną i nie zawiązała pąków, a część w tym sezonie była jeszcze niepełnoletnia
Za rok powinno być lepiej, o ile zdrowo przetrwają zimę
Poza tym w planach mam spore zakupy na wiosnę (medio i lobiwek) i budowę niewielkiego (jakieś 3m2) inspektu - koncept już jest, przez zimę zbieram materiały...
Ale żeby nie było, że samymi kaktusami człowiek żyje, to mam jakieś pojedyncze sztuki innych sukulentów, i tak na poważnie zainteresowałem się stapeliowatymi
Nie mam jeszcze żadnej, ale to raczej kwestia czasu
Jakieś dwa tygodnie temu urządziłem "rzeź" przerośniętych i zaniedbanych roślinek:
Hawortia limifolia (?), Aloes sp. (ten dosłownie wylewał się z doniczki)

Crassula sp. (roczna sadzonka), Sansevieria trifasciata 'Hahnii' (też już była rozrośnięta ponad miarę)

Mam nadzieję, że następny sezon będzie jeszcze bardziej udany, tym bardziej, że część roślin była przesadzana wiosną i nie zawiązała pąków, a część w tym sezonie była jeszcze niepełnoletnia

Ale żeby nie było, że samymi kaktusami człowiek żyje, to mam jakieś pojedyncze sztuki innych sukulentów, i tak na poważnie zainteresowałem się stapeliowatymi

Jakieś dwa tygodnie temu urządziłem "rzeź" przerośniętych i zaniedbanych roślinek:
Hawortia limifolia (?), Aloes sp. (ten dosłownie wylewał się z doniczki)

Crassula sp. (roczna sadzonka), Sansevieria trifasciata 'Hahnii' (też już była rozrośnięta ponad miarę)

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Szkoda kasy na zapełnianie trzech metrów kwadratowych kupnymi roślinami, lepiej siać ;)
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
OOOO sukulenty, to lubię
Crassula ovata się zapowiada bardzo dobrze, ale wiosną maks słońca. Widzę po brzegach, że to może być bardziej urodziwa odmiana więc słońce pokaże, na co ją stać.
Co do stapeliowatych -na wiosnę coś Ci z pewnością wpadnie

Crassula ovata się zapowiada bardzo dobrze, ale wiosną maks słońca. Widzę po brzegach, że to może być bardziej urodziwa odmiana więc słońce pokaże, na co ją stać.
Co do stapeliowatych -na wiosnę coś Ci z pewnością wpadnie

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Cudne kwiatuszki, jak to smutno zabrzmiało: zakończenie sezonu 

- przemek_pc
Musiałbym chyba czekać z 10 lat na zapełnienie tych metrów swoimi siewkami. "Siewca" ze mnie kiepski - z tego co w tym roku wysiałem do chwili obecnej przeżyło jakieś 8 szt. medio i 3 szt. rebucji (i te raczej są na tyle duże, że powinny już przetrwać zimowanie). Poza tym skutecznie je eksterminuję.czarny pisze:Szkoda kasy na zapełnianie trzech metrów kwadratowych kupnymi roślinami, lepiej siać ;)
Czy to akurat Crassula ovata to pewny nie jestem. Miałem kiedyś taką ("original") i wyglądała trochę inaczej (skutecznie przerobiłem ją na kompost przez zamrożenie, bo zimowała sobie z kaktusami, a temperatura nocami zimą na moim balkonie potrafi krótkotrwale spaść poniżej 0 st.). W słońcu jej liście robią się żółto-czerwone. Tę akurat "oderwałem" z ogromniastego drzewa.piasek pustyni pisze: (...) Crassula ovata się zapowiada bardzo dobrze, ale wiosną maks słońca. Widzę po brzegach, że to może być bardziej urodziwa odmiana więc słońce pokaże, na co ją stać (...)
Aga niestety... Moje już na sucho stoją od połowy września (ostatni raz podlewałem 31 sierpnia). Miałem jeszcze nadzieję na jakieś małe nawodnienie pod koniec września, ale temperatury nie sprzyjałynyskadu pisze: (...) jak to smutno zabrzmiało: zakończenie sezonu

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Raczej obstawiałabym ovata (czyli grubosz jajowaty, owalny), tyle że może to być jeszcze "coś dalej" jeśli żółto - czerwone np. "Hummel's Sunset" - bardzo ładna odmiana, albo Tricolor, albo pełno innych nazw zarówno gatunkowych, jak i handlowych, które tworzą potworne zamieszanie. Jak zaglądam tu: http://www.thesucculentgarden.com.au/crass.html to łapię się za głowę. W miarę sensownie opisane rośliny, ale wybór taki, że głowa mi pęka. Wiele na temat gruboszków, w tym linków do filmików itp. znajdziesz też tutaj: http://naradka.wordpress.com/tag/crassula-ovata/
Sorki, że przynudziłam, ale po prostu je lubię, trochę ich mam, a jak coś Ci się spodoba, a wiosną będę to miała i dzieliła, to chętnie przekażę w Twoje ręce.
Sorki, że przynudziłam, ale po prostu je lubię, trochę ich mam, a jak coś Ci się spodoba, a wiosną będę to miała i dzieliła, to chętnie przekażę w Twoje ręce.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 wrz 2013, o 17:42
Przemku piękne kwiaty mają te Rebutie,ja jeszcze nie mam ani jednej 

Pozdrawiam.Aldona.
Miłe i barwne wspomnienia
Moja ulubienica Lobivia aff. lateritia
Od dawna kusi mnie niepozorna, z delikatnym kwiatem, Lobivia wrightiana

Od dawna kusi mnie niepozorna, z delikatnym kwiatem, Lobivia wrightiana