cieniolubny krzew do pojedyńczych nasadzeń
Re: cieniolubny krzew do pojedyńczych nasadzeń
A ja wychodzę z założenia, że cień cieniowi nie równy i dla piękna rabaty czasem wystarczy trochę żółtego zabarwienia, bo lepsze to niż nic. Nie wszystko musi być na maxa
.

-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście, że cień cieniowi nie równy. Autor tematu użył jednak słowa "cieniolubny" a nie "cienioznośny" (nie mam podstaw przypuszczać, że zrobił to nieświadomie), a to oddaje pośrednio skalę tego "zjawiska".
Tak z praktycznego punktu widzenia:
Mam szkółkę i zdarzało mi się mieć partie żółtych odmian roślin o słabszym wybarwieniu spowodowanym zacienieniem. Wierz mi: nie jest coś takiego łatwo sprzedać
gdy tymczasem te same rośliny ze słonecznego (lub standardowe zielone odmiany) miejsca schodzą jak świeże bułeczki 
Tak z praktycznego punktu widzenia:
Mam szkółkę i zdarzało mi się mieć partie żółtych odmian roślin o słabszym wybarwieniu spowodowanym zacienieniem. Wierz mi: nie jest coś takiego łatwo sprzedać

Na podstawie sprzedaży w szkółce nikomu nie doradzałabym wyboru roślin
Ja nie piszę o żółtych odmianach jakichś roślin ale o konkretnym rozwiązaniu i konkretnej odmianie. Nie można tak uogólniać.

-
- 100p
- Kontakt:
Przypuszczam, że gust mój i większości klientów nie jest drastycznie różny od gustu większości forumowiczów ale oczywiście mogę się mylić 

Chcesz powiedzieć, że cis Aurea jest w złym guście?
-
- 100p
- Kontakt:
Chcę przekazać, że sadząc cisa Fastigiata Aurea (bo o nim wcześniej pisaliśmy) warto wybrać miejsce, w którym się lepiej wybarwi a w cieniu posadzić coś innego.
Oczywiście jak ktoś ma taką ochotę może zrobić wszystko
Oczywiście jak ktoś ma taką ochotę może zrobić wszystko

Jeśli wymogiem dla jakiejś roślin jest stanowisko w słońcu to w zdecydowanej większości przypadków nie oznacza to,że musi to być stanowisko patelnia czyli w pełnym słońcu przez cały dzień. Za stanowisko słoneczne uważa się miejsce gdzie pełne nasłonecznienie dochodzi przez minimum 7 godzin w ciągu dnia.Według tej definicji miejsce w którym chcesz coś posadzić może nie zaliczać się do zacienionych lub nawet pół cienistych.
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki wam bardzo za podpowiedzi
Teraz mam już bardzo ułatwiony wybór