Białe zabarwienie na pniu juki i noliny

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2013, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Białe zabarwienie na pniu juki i noliny

Post »

Witam
Zakupiłem 1.5 tygodnia temu juke i noline. Mam pewne obawy, co do wyglądu pnia zaraz przy ziemi, ma on lekkie białe zabarwienie a dodatkowo na nolinie schodzi jedna z warstw kory. Sam pień w tych białych miejscach jest twardy jak pozostała jego część, która ma normalny kolor. Od zakupu jeszcze nie podlewałem, ponieważ w podłożu na głębokości 2 cm do 3 cm wyczuwalna jest lekka wilgotność.
Co to może być ? I jak ewentualnie się tego pozbyć ?
Zdjęcia od 1 do 5 to zdjęcia juki, zdjęcia 6 i 7 to pień noliny. Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Białe zabarwienie na pniu JUKI i NOLINY

Post »

Ten biały osad to pewnie minerały, które wytrąciły się z wody. Możesz zeskrobać wierzchnią warstwę podłoża i zasypać świeżą. Niestety nie wiem, jak możesz się tego pozbyć z pnia rośliny. Pewnie pomoże jej podlewanie przegotowaną i odstaną wodą, albo wodą destylowaną.

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli.

-- 30 wrz 2013, o 12:26 --

Ten biały osad to pewnie minerały, które wytrąciły się z wody. Możesz zeskrobać wierzchnią warstwę podłoża i zasypać świeżą. Niestety nie wiem, jak możesz się tego pozbyć z pnia rośliny. Pewnie pomoże jej podlewanie przegotowaną i odstaną wodą, albo wodą destylowaną.

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w hodowli.
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
michal80
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 wrz 2013, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Białe zabarwienie na pniu JUKI i NOLINY

Post »

A czy schodzenie kory na Nolinie jest czymś normalnym ( widoczne na ostatnim zdjęciu )
Jeszcze jedno pytanie odnośnie białego nalotu czy to może być jakaś powierzchniowa pleśń-grzyb czy może powinienem spryskać te miejsca czymś na grzyby podlać itp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”