Dla tak pachnących papryczek to czemu nie. Śliczny krzaczek
 Dla tak pachnących papryczek to czemu nie. Śliczny krzaczek   To jednoroczna roslina czy już była zimowana ? Ja się zastanawiam nad Habanerką czy nie wykopać i nie przechować. Bo dość długo rośnie i późno kwitnie
 To jednoroczna roslina czy już była zimowana ? Ja się zastanawiam nad Habanerką czy nie wykopać i nie przechować. Bo dość długo rośnie i późno kwitnie  

Dla tak pachnących papryczek to czemu nie. Śliczny krzaczek
 Dla tak pachnących papryczek to czemu nie. Śliczny krzaczek   To jednoroczna roslina czy już była zimowana ? Ja się zastanawiam nad Habanerką czy nie wykopać i nie przechować. Bo dość długo rośnie i późno kwitnie
 To jednoroczna roslina czy już była zimowana ? Ja się zastanawiam nad Habanerką czy nie wykopać i nie przechować. Bo dość długo rośnie i późno kwitnie  

działa cały sezon bez zarzutu. Przynajmniej dzięki temu mam papryki w tunelu ładniejsze niż pomidorki
 działa cały sezon bez zarzutu. Przynajmniej dzięki temu mam papryki w tunelu ładniejsze niż pomidorki  

Na klatce schodowej nie mogę - bo ani nie ma dużych parapetów - no i mieszkam na pierwszym piętrze :/ No i dużo jest dzieci, zwłaszcza chłopców w takim wieku "coby tu można zepsuć"
 Na klatce schodowej nie mogę - bo ani nie ma dużych parapetów - no i mieszkam na pierwszym piętrze :/ No i dużo jest dzieci, zwłaszcza chłopców w takim wieku "coby tu można zepsuć"   Jedną umieszczę w pokoju od północnej strony może, dla eksperymentu ? Ewentualnie jak znajdę jeszcze jakąś to może do siebie na parapet albo do dużego pokoju.. tylko raczej będę unikać żeby stała w ostrym świetle na oknie. Może nieco głębiej w pokoju. Na wiosnę się okaże czy przeżyje. Jakieś tam nasionko wysieje na początku roku żeby mieć "jakby co"
  Jedną umieszczę w pokoju od północnej strony może, dla eksperymentu ? Ewentualnie jak znajdę jeszcze jakąś to może do siebie na parapet albo do dużego pokoju.. tylko raczej będę unikać żeby stała w ostrym świetle na oknie. Może nieco głębiej w pokoju. Na wiosnę się okaże czy przeżyje. Jakieś tam nasionko wysieje na początku roku żeby mieć "jakby co"   
  )
)  
 ,żeby nie było przymrozków
  ,żeby nie było przymrozków  .
 .
 Jakby było fajnie gdyby tak październik był słoneczny - nie musi być nawet bardzo ciepły - z 15 stopni wystarczy
 Jakby było fajnie gdyby tak październik był słoneczny - nie musi być nawet bardzo ciepły - z 15 stopni wystarczy  byle by słońce było! i nie wiało tak strasznie jak dziś.. bo porywy są okropne
 byle by słońce było! i nie wiało tak strasznie jak dziś.. bo porywy są okropne  

Ale odmian w tej rodzinie jest sporo, więc ciężko ustalić
 Ale odmian w tej rodzinie jest sporo, więc ciężko ustalić  
 Jak by ktoś miał jeszcze jakiś pomysł co to może być to będę wdzięczny. Jestem bardzo zadowolony z niej i chciałbym ustalić co to za papryczka ;) Dziękuje
 Jak by ktoś miał jeszcze jakiś pomysł co to może być to będę wdzięczny. Jestem bardzo zadowolony z niej i chciałbym ustalić co to za papryczka ;) Dziękuje

Sudzio masz taką ? ;) Wymierz ją, może to Long Slim (12-15cm) , Thai Denchai ( 10-12 cm, też jest w miarę prosta), Goat Horn (do 5 cm), Cayenne Thick (jest dość gruba, bo do 3 cm szer przy szypułce, do 15cm długości), Chile de Arbol (bardzo podobne z wyglądu, ma około od 5-8cm długości, smukła). Wszystkie przykłady pochodzą ze stronki http://www.pepperseeds.eu
  Sudzio masz taką ? ;) Wymierz ją, może to Long Slim (12-15cm) , Thai Denchai ( 10-12 cm, też jest w miarę prosta), Goat Horn (do 5 cm), Cayenne Thick (jest dość gruba, bo do 3 cm szer przy szypułce, do 15cm długości), Chile de Arbol (bardzo podobne z wyglądu, ma około od 5-8cm długości, smukła). Wszystkie przykłady pochodzą ze stronki http://www.pepperseeds.eu  Osobiście polecam forum z chilli (oczywiście dla poszerzenia wiedzy) ;) Mi się mocno oczy otworzyły jak zobaczyłam ile jest gatunków, rodzajów, rodzin itp.. To tak jak z pomidorami
 Osobiście polecam forum z chilli (oczywiście dla poszerzenia wiedzy) ;) Mi się mocno oczy otworzyły jak zobaczyłam ile jest gatunków, rodzajów, rodzin itp.. To tak jak z pomidorami  Dopóki człowiek się tym nie interesuje to nie wie że "tyle tego jest"
 Dopóki człowiek się tym nie interesuje to nie wie że "tyle tego jest"   Jeżeli nie jesteś pewny odmiany, a owoce i roślina ci podchodzi, to nasionka możesz spokojnie wysłać z dopiskiem NN ;) Grunt że roślina się spisuje i smakuje
  Jeżeli nie jesteś pewny odmiany, a owoce i roślina ci podchodzi, to nasionka możesz spokojnie wysłać z dopiskiem NN ;) Grunt że roślina się spisuje i smakuje