Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stewia

Post »

Dzięki Basiu,już wszystko wysuszone.Pozdrawiam.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale ładne zbiory :) Gratuluję. Całe pole stewii :D
Dzisiaj byłam w moim sklepie ogrodniczym i niestety stewii nie będę hodować, bo nie mają nasion i sadzonek. Spróbuję się załapać na wymianę nasion, ale mam krótki okres rejestracji, więc pewnie nie wystarczy. Szkoda, bo chciałam coś zmiennego dla słodzików (jestem cukrzykiem), a podobno stewię cukrzycy mogą używać. Może jak będę do sklepu ogrodniczego wydzwaniać to w końcu sprowadzą haha ;-)
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Alyaa pisze:Ale ładne zbiory :) Gratuluję. Całe pole stewii :D
Dzisiaj byłam w moim sklepie ogrodniczym i niestety stewii nie będę hodować, bo nie mają nasion i sadzonek. Spróbuję się załapać na wymianę nasion, ale mam krótki okres rejestracji, więc pewnie nie wystarczy. Szkoda, bo chciałam coś zmiennego dla słodzików (jestem cukrzykiem), a podobno stewię cukrzycy mogą używać. Może jak będę do sklepu ogrodniczego wydzwaniać to w końcu sprowadzą haha ;-)
Kup lepiej sadzonkę, z nasion bardzo ciężko rośnie.
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Ciężko rośnie bo nasiona muszą być świeże 3-4 miesięczne.
Ja ze swoich nasion nigdy nie miałem problemów :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tu jest problem: nie mam gdzie kupić tej sadzonki. Jeszcze np na targu nie widziałam. Dlatego chciałam nasiona i wysiać do doniczek, aby mieć już nowe na wiosnę tzn. albo o co wyrośnie wysadzić, albo ukorzenić nowe.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Stewię ostatnio widziałem w Biedronkach.
Pozdrawiam Jarek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Widziałam sadzonki stewii w Auchan,w dziale ogrodniczym.
Pozdrawiam , Bożenka.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Kurcze rzadko bywam w biedronce (byłam ostatnio i nie widziałam stewii), a Auchan dalej mam. Często jestem w Intermarche, może tam też na wiosnę przywiozą (w tym roku nie widziałam, ale nie wiedziałam jeszcze o tej roślince). Muszę poprosić znajomych by obserwowali czy się pojawi. Bo się zastanawiam czy warto kupić nasiona w sklepie internetowym... Jeśli trafię stare to szkoda czasu i fatygi. Chyba ciężko będzie trafić takie do 3-4 miesięcy stare jak pisze Russski, by wyrosły.
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

To musisz poczekać na akcję wymiany i 'zapolować' na nasionka.
Moja stewia druga młodość przeżywa, po wykiełkowaniu stanęła i przez całe wakacje nic a nic nie urosła,
teraz ruszyła :shock: i ma już ze 3 cm - może dotrwa do wiosny ;:224
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Moje stewie z siewek padły wszystkie :( Wiosną kupię gotowe sadzonki i spróbuję ukorzenić jakieś gałązki...
Pozdrawiam, Jacek
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Najlepiej kupić sadzonki,z nasion rośliny są słabsze i delikatniejsze.Ja zaczynałam uprawę stewii od nasionek i udało mi się utrzymać 4 roślinki,były wątłe i powoli przyrastały,więc zamówiłam sadzonki.Stewia z sadzonek rosła bardzo szybko i przerosła dwukrotnie stewię z nasion.Porosły mocne,zdrowe silne krzaki ok 1m wysokości,a z nasion nieduże słabe krzaczki 40-50 cm wysokości.Oczywiście mówię o uprawie gruntowej,bo taka uprawa daje największe przyrosty,a jeszcze lepsze rezultaty daje uprawa pod folią.Można wtedy ścinać pędy 2-3 krotnie.Pozdrawiam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Próbowałem z nasion trzy razy i...KUPA!
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

ewa-s pisze:Najlepiej kupić sadzonki,z nasion rośliny są słabsze i delikatniejsze.Ja zaczynałam uprawę stewii od nasionek i udało mi się utrzymać 4 roślinki,były wątłe i powoli przyrastały,więc zamówiłam sadzonki.Stewia z sadzonek rosła bardzo szybko i przerosła dwukrotnie stewię z nasion.Porosły mocne,zdrowe silne krzaki ok 1m wysokości,a z nasion nieduże słabe krzaczki 40-50 cm wysokości.Oczywiście mówię o uprawie gruntowej,bo taka uprawa daje największe przyrosty,a jeszcze lepsze rezultaty daje uprawa pod folią.Można wtedy ścinać pędy 2-3 krotnie.Pozdrawiam.
Potwierdzam! W uprawie doniczkowej jest tak samo, kupna wyrosła na ponad 1m w doniczce 15x15cm! a te z nasion wyrzuciłam bo były strasznie słabe te sadzonki.
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Z nasion bez problemu można uzyskać w gruncie duże krzaki. Moje urosły po 60 cm, ładnie zagęszczone. Rzeczywiście na począktu rosły słabo ale w lipcu szybko nadrobiły.
Właśnie pierwszy raz posłodziłem herbatę swoją stewią. Dałem pół łyżeczki suszu na szklanę herbaty jest mocno słodka, aż mdła. Bez dodatku cytryny nie do wypicia.
twiel
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:31

Post »

Nieźle, jak tak mocno daje słodycz.
Ide z nią od wiosny też na większą skalę na działce by był potem susz do słodzenia.
Na razie mam w doniczce ładny krzaczek na zewnątrz domu i zastananwiam się kiedy chować do pomieszczenia
Pojutrze ma być 0 stopni C w nocy, chyba już schowam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”