Cebula piętrowa,kartoflanka i inne mniej znane
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula piętrowa i inne mniej znane
Aria, zostań matką chrzestną nasionek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gdy na wyjeździe wakacyjnym skręciłam kostkę z pęknięta torebką stawową i dużą opuchlizną, z powodu braku dostępu do lekarza, jedynym lekarstwem była rozgnieciona cebula zabandażowana wokół kostki. Uśmierza ból, zmniejsza opuchliznę. Myślę, ze każda cebula ma takie właściwości - jedna odmiana większe, inna mniejsze
.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Moja cebula Shimonita zaczyna kwitnąc.
Niestety, cebula Shimonita zawiązała bardzo mało nasion
, na szczęście powoli rozrasta się z cebul potomnych, jak siedmiolatka, tylko dużo większa.

- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Jakie piękne
Krysiu, czy ten szczypior robi się twardy? Inaczej nie utrzymałby takiego ciężaru?
Moje , odrośnięte po gradzie, są miękkie i nie myslą na razie wiązać cebulek

Krysiu, czy ten szczypior robi się twardy? Inaczej nie utrzymałby takiego ciężaru?
Moje , odrośnięte po gradzie, są miękkie i nie myslą na razie wiązać cebulek

- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Dość twarde - takie dudy jak zwykły kwitnący szczypior. Powinnam je już podwiązać, bo dwie dudy się już załamały.
Witam uprawiam tą cebulę juz 2 rok. Mam jej 2 rodzaje. Różnią sie miedzy sobą troszkę wyglądem i budową ale oba rodzaje wytwarzają cebulki napowietrzne.
Kilka wskazówek. Cebulę tą można sadzić cały rok z wyjątkiem zimy wiadomo. Gdy sie ukorzeni na jesień spokojnie przetrwa zimę u mnie nawet -32 stopnie bez uszczerbku. Nie zawsze w 1 roku wytworzy bulwki napowietrzne. Zależy od czasu jaki będzie miała na swój rozwój. Aby uzyskać plon, najlepiej sadzić ją jesienią ewentualnie wczesną wiosną. W maju przeważnie wytwarza pionowy mocny szczypior na końcu którego zawiązują się topsety (cebulki napowietrzne). dobrze jest w wczesnej fazie albo palikować ten szczypior albo użyć jakichś podpór, ułatwi nam to późniejsza pielęgnację (szczypior z cebulkami lubi się przechylać lub załamywać co utrudnia dostęp do rośliny). Cebula matka- w ziemi na jesień ulega podziałowi czasen nawet na kilka odnóg. Je również możemy stosować do powiekszania naszej plantacji. Należy taką cebulę wykopać i delikatnie rozczłonkować odnogi a później powtórnie posadzić (na jesień najlepiej całą bulwę zakopać aby tylko wierzchołek wystawał z ziemi). Mam dużo cebulek napowietrznych jak i cebul matek w ziemi. Posiadam również wiele ciekawych odmian czosnków ziemniaków fasolek i innych roślinek

Kilka wskazówek. Cebulę tą można sadzić cały rok z wyjątkiem zimy wiadomo. Gdy sie ukorzeni na jesień spokojnie przetrwa zimę u mnie nawet -32 stopnie bez uszczerbku. Nie zawsze w 1 roku wytworzy bulwki napowietrzne. Zależy od czasu jaki będzie miała na swój rozwój. Aby uzyskać plon, najlepiej sadzić ją jesienią ewentualnie wczesną wiosną. W maju przeważnie wytwarza pionowy mocny szczypior na końcu którego zawiązują się topsety (cebulki napowietrzne). dobrze jest w wczesnej fazie albo palikować ten szczypior albo użyć jakichś podpór, ułatwi nam to późniejsza pielęgnację (szczypior z cebulkami lubi się przechylać lub załamywać co utrudnia dostęp do rośliny). Cebula matka- w ziemi na jesień ulega podziałowi czasen nawet na kilka odnóg. Je również możemy stosować do powiekszania naszej plantacji. Należy taką cebulę wykopać i delikatnie rozczłonkować odnogi a później powtórnie posadzić (na jesień najlepiej całą bulwę zakopać aby tylko wierzchołek wystawał z ziemi). Mam dużo cebulek napowietrznych jak i cebul matek w ziemi. Posiadam również wiele ciekawych odmian czosnków ziemniaków fasolek i innych roślinek

Odnowiłam dzisiaj moją grządkę z cebulką piętrową, na nowym miejscu zasadziłam trochę więcej
.

Czy Twoja cebula piętrowa wygląda taka jak moją? Może masz inną odmianę? Z tego co wiem jest kilka.aria pisze:Odnowiłam dzisiaj moją grządkę z cebulką piętrową, na nowym miejscu zasadziłam trochę więcej.
Ja nie słyszałam o odmianach, czym one się różnią? Wygląda jak Twoja na zdjęciach z poprzedniej strony.
Re: Cebula piętrowa,kartoflanka i inne mniej znane
Witam,
a ja mam pytanko jeszcze co do tego "szczypioru zimowego" przedstawionego na początku wątku. Czy ja dobrze widzę, że on też rośnie w takich gromadkach po kilka cebul? i czy użytkuje się go też na cebule czy tylko na szczypior - i rzeczywiście ten szczypior jest taki "zimowy", tzn. tak sobie wyobrażam
, że zimą mimo mrozów wystaje spod śniegu i można zbierać? może to głupie pytanie ale na wschodzie na pewno było na taki zapotrzebowanie z racji klimatu, więc kto wie co tam wyhodowali 
a ja mam pytanko jeszcze co do tego "szczypioru zimowego" przedstawionego na początku wątku. Czy ja dobrze widzę, że on też rośnie w takich gromadkach po kilka cebul? i czy użytkuje się go też na cebule czy tylko na szczypior - i rzeczywiście ten szczypior jest taki "zimowy", tzn. tak sobie wyobrażam

-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przewertowałam cały wątek i wydaje mi się, że mam cebulkę kartoflankę:

Sadzona jest wczesną wiosną, z jednej cebulki robi się cała gromadka, szczypior jest cienki, smaczny, aromatyczny, taki szczypiorkowaty
Posadzone dosyć blisko tworzą naprawdę potężne kępy zielonego.
Poza sezonem idą do donic i całą zimę szczypiorek jest pod ręką

Sadzona jest wczesną wiosną, z jednej cebulki robi się cała gromadka, szczypior jest cienki, smaczny, aromatyczny, taki szczypiorkowaty

Poza sezonem idą do donic i całą zimę szczypiorek jest pod ręką

Dla mnie to jest szalotka
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sugerowałam się m.in. tym artykułem http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=590
Wydaje mi się, patrząc na tamte zdjęcia, że szalotka idzie w cebule i ma słaby szczypior, natomiast moja szczypioru ma aż nadto i cebulki zbite razem do samego końca.
Wydaje mi się, patrząc na tamte zdjęcia, że szalotka idzie w cebule i ma słaby szczypior, natomiast moja szczypioru ma aż nadto i cebulki zbite razem do samego końca.